Handgranaat achtergelaten en auto in brand gestoken

  • Amersfoort

Twee ogenschijnlijk doelgerichte bedreigingen die verband houden met hetzelfde bedrijfspand, maar het is onduidelijk wie het doelwit is of welk motief erachter zit. In Amersfoort werd op 12 mei 2020 een auto in brand gestoken en enkele uren later een handgranaat aangetroffen.

Die dinsdagochtend komt rond 11.30 uur een 33-jarige man aan bij zijn bedrijf aan de Nijverheidsweg-Noord, op Industrieterrein De Isselt. Als hij nietsvermoedend zijn hand uitsteekt om de deur te openen, ziet hij tot zijn grote schrik dat er een handgranaat achter de deurklink geklemd zit.

Ik was zo dicht bij de deur dat ik deze kon aanraken. Als de handgranaat afgegaan zou zijn, had ik het waarschijnlijk niet overleefd.”
uit aangifte slachtoffer

De man belt direct 112 en de politie constateert al snel dat het om een échte handgranaat gaat. De Explosieven Opruimingsdienst moet er aan te pas komen om ’m veilig af te voeren.

202505_amrsfrt1_pdgranaat5.jpg
Industrieterrein De Isselt in Amersfoort

Gedeeld huurpand

De 33-jarige man huurt al een aantal jaren de benedenverdieping van het pand op De Isselt. Hij runt er een garagebedrijf. Een goede vriend van hem huurt voor diens klusbedrijf de bovenetage van hetzelfde pand.

Autobrand

Eerder die ochtend ging, ruim zes kilometer verderop aan De Baander, de auto van de vriend en medehuurder in vlammen op. Rond 05.00 uur werd de autobrand ontdekt. Omdat er een gastank in de auto zat, werd uit voorzorg de hele straat afgezet.
Gelukkig kreeg de brandweer de brand snel onder controle en bleef een ontploffing uit. Hoewel niet officieel is vastgesteld dat de auto in brand is gestoken, gaat de politie uit van brandstichting.

202505_amrsfrt1_brand4.jpg
Auto uitgebrand aan De Baander

Gerichte bedreigingen

Met slechts uren tussen de autobrand en het aantreffen van de handgranaat, lijkt er sprake van gerichte bedreigingen. Onduidelijk is echter of die tegen de garagehouder zijn gericht of dat ze voor de vriend bedoeld waren.
Behalve dat de mannen het bedrijfspand aan de Nijverheidsweg-Noord delen, maakten ze ook allebei gebruik van de auto die zeer waarschijnlijk in brand is gestoken. 

Getuigenoproep

De handgranaat moet zijn achtergelaten tussen maandag 11 mei om 22:15 uur en dinsdag 12 mei om 11:30 uur. De autobrand aan De Baander was rond 05:00 uur die ochtend van de 12e.
De politie hoopt dat iemand iets opvallends heeft gezien wat met (een van) de incidenten te maken zou kunnen hebben. Ook als u beschikt over camerabeelden waarop verdachten kunnen staan, hoort de politie dat graag van u.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Deel uw informatie

  • Wie weet iets over het motief voor de bedreigingen?
  • Wie weet of vermoedt iets over de dader(s)?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Amersfoort

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.