Liquidatie Martin Kok (51)

  • Laren
  • Update 

Op 8 december 2016 werd, op de parkeerplaats van de Larense seksclub Boccaccio, crimineel en blogger Martin Kok doodgeschoten. Hij had veel vijanden en was aan eerdere aanslagen al ontsnapt.

Update

Op woensdag 28 maart is een 24-jarige man uit Utrecht aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van Martin Kok.

Gevangenis

Martin Kok genoot een zekere mate van bekendheid door zijn misdaadblog en door een aantal optredens als gast in televisie-programma’s. Tot een paar jaar geleden heeft hij jarenlang in de gevangenis gezeten, eerst voor een mishandeling met fatale afloop en later voor de moord op de vriend van zijn ex.

117172_laren_mk_so3.jpg
Blog

Op de website Vlinderscrime publiceerde hij over criminelen, lopende onderzoeken en rechtszaken. Op zijn blog noemde Kok iedereen met naam en toenaam en hij deed geen moeite om mensen op foto’s onherkenbaar te maken.

Laconiek

Die manier van werken leverde Kok een lange rij aan vijanden op. Eind 2015 werden zijn voordeur en auto al eens beschoten en in juli 2016 werd een explosief gevonden onder de auto waarin hij reed. Hij was daar erg laconiek onder en bleef op dezelfde manier werken.

Ontsnapt

Tijdens het in kaart brengen van de laatste dag van Koks leven doet de politie een schokkende ontdekking. Op bewakingsbeelden van hotel CitizenM in Amsterdam-Zuid, waar Kok die 8e december een afspraak had, is te zien dat hij daar op dat moment aan de dood ontsnapt.

117172_laren_mk_dadhotel2.jpg

Terwijl Kok met zijn zakenpartner zit te praten, wordt hij vanaf de bar in de gaten gehouden door een man met capuchon. Bij het verlaten van het hotel verschijnt diezelfde man achter Kok en richt een vuurwapen op zijn hoofd. Of het wapen weigert of de man bedenkt zich, maar een schot wordt niet gelost. Zonder dat Kok iets heeft doorgehad, rent de schutter door naar de overkant van de straat.

  • Wie heeft op 8 december 2016 de man gezien bij CitizenM die zijn wapen richtte maar niet afvuurde?
117172_laren_mk_lucht3.jpg
Laren

De misdaadblogger en zijn zakenpartner stappen in een Volkswagen Polo, het is tussen 18.30 en 18.45 uur, en rijden via de A1 richting Laren. Om 19.20 uur rijdt de Polo de oprit op van seksclub Boccaccio aan de Hector Treublaan. De twee mannen parkeren de auto en gaan naar binnen.

117172_laren_mk_schutter.jpg
Struiken

Om 23.20 uur komen de twee mannen naar buiten. Kok is het eerst bij de auto en stapt in aan de bestuurderskant. Dan, vanuit de struiken aan de voorkant van de auto, duikt een man op die een vuurwapen op Kok richt en afdrukt. Kok heeft geen schijn van kans, hij overlijdt ter plekke.

117172_laren_mk_dadhotel.jpg
Signalement

De politie vermoedt dat de schutter dezelfde man is die eerder die avond is gefilmd bij hotel CitizenM. Het gaat om een blanke tot licht-getinte man, slank gebouwd en tussen 1.70 en 1.75 meter lang. Hij droeg een donkere jas met capuchon, een donkere sjaal en een blauwe spijkerbroek. Onder de jas had hij een donkergrijze trui of shirt aan. Zijn zwarte schoenen hadden witte zolen en een witte rand boven de hiel.

  • Wie heeft op de late avond van 8 december 2016 een verdacht persoon gezien op of bij het landgoed van Boccaccio in Laren?
117172_laren_mk_tr.jpg
Getipt

Het is goed mogelijk dat de schutter hulp heeft gehad of in opdracht handelde. Zo zou hij getipt kunnen zijn over waar Martin Kok op welke tijdstippen zou zijn. Mede daarom heeft de politie Koks zakenpartner aangehouden. Die ontkent iedere betrokkenheid en is weer vrijgelaten, maar geldt nog steeds als verdachte.

  • Heeft u enige informatie over de liquidatie, bijvoorbeeld over eventuele handlangers of opdrachtgever van de schutter?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Hector Treublaan

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.