Man (69) is al zijn spaargeld kwijt na babbeltruc

  • Zoetermeer

Een 69-jarig slachtoffer uit Zoetermeer is maar liefst 27.500 euro afhandig gemaakt door middel van een gehaaide babbeltruc. Op 30 mei 2023 werd meneer op straat benaderd, in het Engels, met een bijzonder verhaal waarvan helaas niets bleek te kloppen.

Twee verdachten deden zich voor als een terminaal zieke man en een dokter. De eerste zou vier miljoen euro hebben gewonnen in een loterij, maar door zijn ziekte en illegale verblijf in Nederland zou hij daar nooit van kunnen genieten. Het plan waarmee hij vervolgens kwam, kostte het slachtoffer al zijn spaargeld.

Quirinegang

Van de zogenaamd doodzieke ‘patiënt’ zijn er geen beelden. De ‘arts’ die zich doctor Phillhard noemde, is wel gefilmd. Hij is te zien op beelden van een geldautomaat aan de Quirinegang. Daar, bij winkelcentrum Rokkeveen in Zoetermeer, werd het slachtoffer aangesproken – in eerste instantie door de ‘zieke’ man.
Later mengde de ‘arts’ zich in het gesprek. Beide verdachten wisten het slachtoffer ervan te overtuigen dat bij de Lotto een prijs van vier miljoen euro verloren dreigde te gaan. Dat lukte hen door zowel een waarschijnlijk gemanipuleerde website te laten zien als een telefoongesprek te voeren met een zogenaamde medewerkster van de loterij.

232405_zoetermeer_pd1.jpg
Quirinegang bij winkelcentrum Rokkeveen

Tas vol geld

Het verhaal was dat als de ‘dokter’ en de 69-jarige man uit Zoetermeer ieder 30.000 euro zouden betalen, zij het winnende lot over konden nemen en de prijs konden verdelen. Dat bedrag had het slachtoffer net niet, maar hij kon wel bij 27.500 euro aan contant spaargeld komen.
Nadat de ‘arts’ zogenaamd thuis zijn spaargeld ging halen en vervolgens een tas vol geld liet zien, raakte het slachtoffer overtuigd. Hij stapte met de verdachten in zijn eigen auto om ook zijn spaargeld te gaan halen. Nadat hij dat gedaan had, ging het met de ‘patiënt’ zogenaamd ineens heel slecht. Het drietal stopte daarop bij een Albert Heijn-filiaal om een flesje water te kopen, zodat de ‘patiënt’ zijn medicijnen kon innemen. Het was helaas het slachtoffer die aanbood dat even te halen.

Herkenning gevraagd

Meneer had in goed vertrouwen zijn tas met spaargeld achtergelaten bij de mannen die hij net had ontmoet. Toen hij terug bij de auto kwam, was het tweetal vertrokken – met al het spaargeld van het slachtoffer. Kijkt u alstublieft goed naar de camerabeelden van de man die zich als arts voordeed.
Ook als u iets denkt te weten over de zogenaamd doodzieke loterijwinnaar hoort de politie heel graag van u. Dat betreft een getinte man van rond de 50 jaar oud. Hij is ongeveer 1.80 meter lang, heeft een fors postuur en droeg die 30e mei een opvallende witte blouse met kleine rode en gele bloemen. Beide verdachten spraken Engels, maar onbekend is of dat hun moedertaal is.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

De politie sluit niet uit dat de verdachten zich vaker schuldig maken aan dit soort slinkse babbeltrucs. Op die dinsdag 30 mei 2023 reed het duo vermoedelijk in een zilvergrijze Toyota Corolla; mogelijk zegt dat iemand iets.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Winkelcentrum Rokkeveen

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.