Overval iCentre aan de Grotestraat

 • Ede
 • Update 
tcm17309076_large.jpg

Een groep professioneel opererende mannen slaan binnen twee dagen twee keer toe.

Update

Door een DNA-match is één van de verdachten, een Roemeense man, in Oostenrijk aangehouden. Hij is inmiddels uitgeleverd aan ons land en heeft meteen ook de namen genoemd van mededaders. Een deel daarvan zou ook nog in Oostenrijk vastzitten voor iets dat ze in België zouden hebben uitgespookt.

Het iCentre aan de Grotestraat in de binnenstad van Ede is op zaterdag 23 maart het doelwit van een groep professioneel opererende dieven. Even voor 10.00 uur lopen zeven mannen op hun gemak de winkel binnen en roven het magazijn leeg. De twee verkopers worden in de kantoorruimte in bedwang gehouden. Een dag voor de overval in Ede, blijkt een deel van die groep ook te hebben toegeslagen bij de Paradigit, een computerwinkel in Wageningen.

tcm17296122_large.jpg
Vlucht

Meteen na de overval zien getuigen de mannen in de richting van een parkeerplaats rennen. Op die plek, vlak naast de oude Kerk op een paar honderd meter van het iCentre, staat een Audi met Engelse kentekenplaten klaar. Het is alleen bekend dat de daders met zijn allen in de richting van de Audi zijn gelopen op de parkeerplaats. Het is niet bekend of ze ook met zijn allen in die auto hebben gezeten.

tcm17296113_large.jpg
Carpoolplaats

Agenten zien even later de Audi met de Engelse kentekenplaten bij de kruising van de Doesburgseweg met de Nieuwe Steeg uit de richting van de carpoolplaats bij Zevenaar komen. Bij het zien van de politieauto trekt de bestuurder op en rijdt door rood. Meteen gevolgd door een BMW, ook met Engels kenteken.

tcm17296110_large.jpg
A12

De agenten zien in de verte de twee auto’s met meer dan 200 kilometer per uur over de A12 richting de Duitse grens scheuren. Ze slingeren wild over de snelweg en ontwijken ternauwernood het overige verkeer. Vlak voor de grens verliezen de agenten de overvallers uit het zicht. De politie stelt even later vast dat de mannen de snelweg hebben verlaten bij afrit Emmerich.

tcm17309076_large.jpg
Daders

Het zijn waarschijnlijk allemaal buitenlanders en misschien zijn ze hier wel eerder geweest. Ze hebben allemaal een Slavisch uiterlijk en komen waarschijnlijk uit Oost-Europa.

tcm17296114_large.jpg
Dader 2

Hij heeft een normaal postuur, is lichtgetint, mogelijk Zuid-Europees Mediterraans uiterlijk, hij droeg een gele trui of T-shirt, een donkere blouse en hij had een rode Adidas-pet.

tcm17296115_large.jpg
Dader 3

Hij heeft ook een normaal postuur, is lichtgetint, mogelijk Zuid-Europees Mediterraans uiterlijk en hij is het langste van de hele groep. Hij heeft een donker jack, rugzak en een pet, waarop Rose stond. Hij droeg een mintgroene broek en zwarte sneakers met glimmende neus.

tcm17296116_large.jpg
Dader 6

Hij is ook lichtgetint met een normaal postuur. Hij heeft zwart, krullend en lang haar tot zijn nek, korte baardgroei, een glimmend jack met allerlei kleurvlakken, een blauwe pet met tekst "ITALIA" en een beige/Crème broek.

tcm17296118_large.jpg
Dader 7

Ook hij is normaal gebouwd, lichtgetint, korte of lichte baardgroei, hij droeg een donker jack met capuchon, een grijs/Beige coltrui en onder zijn capuchon droeg hij een pet of muts en hij had halfhoge, rode sneakers met witte rand aan.

tcm17296121_large.jpg
Verkenning

Ze gingen meteen op hun doel af bij het iCentre. Dat betekent dat ze de weg kenden. Het zou goed kunnen dat ze in de dagen voor 23 maart de situatie hebben verkend bij het iCentre. Als dat iemand is opgevallen dan komt de politie dat graag te weten.

tcm17296111_large.jpg
Audi

Het stuur van de Audi zat rechts en hij had Engelse kentekenplaten. Getuigen in Ede hebben een deel van het  kenteken gezien. Het begint met GU, dan een S of een 5 en eindigt met DKN. De auto heeft ook geblindeerde zijramen. De politie wil graag weten of mensen die auto eerder hebben zien rijden.

tcm17296112_large.jpg
BMW

Er heeft in ieder geval vanaf Zevenaar een BMW achter de Audi aangereden. Hij had Engelse kentekenplaten met de combinatie NK 5T of NKT5. Verder viel de BMW op door de zwarte velgen en onbespoten zwart spatbord aan de linker voorkant. Het is niet bekend of die BMW al in Ede is geweest. Het vreemde is dat de Audi en BMW door de twee politieagenten in de buurt van de carpoolplaats bij Zevenaar zijn gezien. Misschien heeft de BMW al wel langer op de carpoolplaats gestaan en is een aantal daders bij die carpoolplaats overgestapt.

tcm17296120_large.jpg
Paradigit

Een dag voor de overval in Ede, blijkt een deel van die groep ook te hebben toegeslagen bij de Paradigit, een computerwinkel, in Wageningen. Op vrijdagavond 22 maart, komen de mannen, sommigen met dezelfde kleding als bij de overval in Ede, de winkel binnen. Eén man vraagt in gebrekkig Engels informatie over printers. Hij probeert de medewerker af te leiden, zodat één van de anderen kruipend achter de toonbank kan komen en de kassa leegrooft.

 • Wie is er op zaterdag 23 even voor 10.00 uur getuige geweest van de overval op de iCentre aan de Grotestraat in de binnenstad van Ede?

 • Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden en/of de signalementen en mogelijk in combinatie met de Audi en/of BMW met Engelse kentekenplaten de daders?

 • Wie heeft de mannen na de overval zien vluchten naar de parkeerplaats naast de oude Kerk en heeft gezien hoeveel mannen in de Audi stapten?

 • Wie heeft de mannen na de overval in de Audi zien wegrijden?

 • Wie heeft de daders op zaterdagochtend 23 maart rond 10.30 uur bij de carpoolplaats in Zevenaar in een BMW zien overstappen?

 • Wie heeft de daders nog gezien nadat ze bij afrit Emmerich de A12 hadden verlaten?

 • Wie heeft de daders in de dagen voor 23 maart al bij het iCentre gezien?

 • Wie heeft de Audi of de BMW wel eens eerder zien rijden?

 • Wie is er op vrijdagavond 22 maart getuige geweest van de diefstal door dezelfde daders bij de Paradigit in Wageningen?

Grotestraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.