Verband tussen explosie in Ede en mishandeling in Lunteren

  • Ede / Lunteren

Rond 04:45 uur op dinsdag 10 maart 2020 ontplofte in Ede zwaar vuurwerk bij een restaurant aan de Molenstraat. Gebleken is niet alleen dat het om intimidatie gaat, maar ook dat er waarschijnlijk een relatie is met de mishandeling van een 27-jarige man in Lunteren.

Update

Er zijn zes nieuwe tips binnengekomen, bedankt! Ook heeft de politie een nieuwe vraag: wie legt mogelijk een verband tussen deze vermoedelijke Opel Vectra, en de mogelijk betrokken auto bij de mishandeling in Lunteren?

UPDATE EDE_7april_2luikautos.jpg
Mogelijk verband tussen twee auto's

 De man die verantwoordelijk is voor de explosie staat op bewakingsbeelden, net als zijn vermoedelijke handlanger. Voor en na het plaatsen en aansteken van het vuurwerk liepen zij samen door het centrum van Ede.

Dader op beeld

Bij het restaurant is de dader vrij duidelijk gefilmd. Hij had een bivakmuts op en droeg een lichtgrijze of witte hoody en een spijkerbroek. Te zien is hoe hij het zware, illegale vuurwerk tegen de ruit van de voordeur plakte. Zo’n twee minuten nadat de dader de lont aanstak en wegliep, volgde de explosie.

Intimiderend briefje

Een belangrijk aanknopingspunt in deze zaak is wat de man op de ruit plakte vóórdat hij met het vuurwerk aan de gang ging. Dat is een briefje met de intimiderende tekst: “Wat met jou broertje is gebeurt gaat nog veel erger met jou gebeuren. Betaal ons!!” [sic].
De eigenaar van het restaurant is de broer van de man die op 27 februari ’s ochtends vroeg ernstig werd mishandeld. Op de Haverkamp in Lunteren sloegen twee mannen met knuppels op hem in. Hoewel de daders de telefoon van het slachtoffer meenamen, vermoedde de politie al direct dat het niet om een straatroof ging. Het meer persoonlijke motief lijkt nu bevestigd door de intimidatie van de restauranthouder in Ede.

202151_ede_brief2.jpg
Achtergelaten dreigbrief bij restaurant aan de Molenstraat

Mogelijke getuige Haverkamp

In het onderzoek naar het geweldsincident in Lunteren kan de politie u beelden laten zien van een mogelijke getuige. Rond het tijdstip van de mishandeling, die rond 05.20 uur plaatsvond, reed een lichtkleurige auto over de Haverkamp en in de directe omgeving. Mogelijk is dat een Opel Vectra.

De bestuurder van die auto kan iets hebben gezien van het incident. Was u het die daar reed of weet u wie dat kan zijn geweest, meld het alstublieft.

Getuigenoproep Ede

In het centrum van Ede liepen de dader en zijn vermoedelijke handlanger via het Bunschoterplein en de Grotestraat naar de Molenstraat. Hun terugweg ging via diezelfde locaties. Heeft u hen gezien, tussen circa 04.15 en 05.00 uur op dinsdag 10 maart, geef het door aan de politie.

In het bijzonder de inzittende(n) van een lichtkleurige auto wordt verzocht contact op te nemen. Die auto, mogelijk een Renault Megane Scenic, is die ochtend in Ede gefilmd in de Molenstraat rond de tijdstippen dat de daders daar hebben gelopen.

  • Was u het die daar reed of weet u wie dat geweest kan zijn, laat het de politie weten.
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Deel uw informatie

  • Wie is de man die op 10 maart, kort voor 04.45 uur, het vuurwerk plaatste en het briefje opplakte bij een restaurant aan de Molenstraat?
  • Wie is de vermoedelijke handlanger die met de dader door Ede liep in de vroege ochtend van dinsdag 10 maart?
  • Wie is de mogelijke getuige die op donderdag 27 februari, tussen 04.45 en 05.30 uur, door Lunteren reed in een lichtkleurige auto?
  • Wie is de mogelijke getuige die op dinsdag 10 maart ’s ochtends vroeg in Ede door de Molenstraat reed in een lichtkleurige auto?

Heeft u informatie over het motief voor (een van) de incidenten of over een mogelijke opdrachtgever, laat het alstublieft weten. Dat mag ook anoniem via ‘M’ of in een vertrouwelijk gesprek met het Team Nationale Inlichtingen.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Molenstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.