Politie toont verdachte in onderzoek naar reeks ontploffingen

  • Vlaardingen

Nadat er in april 2023 twee aanslagen met explosieven waren op twee adressen in Vlaardingen, bleef het daar acht maanden rustig. In december echter volgen de incidenten elkaar in rap tempo op; steeds bij dezelfde twee panden en één maal op de Oosterdwarsstraat.

In totaal is nu op een adres aan de Gretha Hofstralaan twee keer een explosief tot ontploffing gebracht en lijkt een derde poging mislukt. Op 9 december werd daar namelijk een intact explosief aangetroffen. Bij een pand aan de Koninginnestraat zijn er al drie ontploffingen geweest, waarvan de meest recente op 15 december.

232555_vlaardngn_08-12_Koninginnestraat4.jpg
Koninginnestraat op 8 december

Beelden verdachte

Van die laatste aanslag aan de Koninginnestraat kan de politie u de verdachte laten zien. Hij is die 15e december van iets voor 06.00 uur tot ongeveer 06.10 uur op verschillende momenten door camera’s vastgelegd.
Op de beelden is te zien dat de verdachte vanaf de Wilhelminastraat in de richting van de Willem Beukelszoonstraat liep. Even verderop leek hij wat in een steeg te rommelen, waarna hij met iets wits in de hand de Koninginnestraat in liep.

Een halve minuut nadat de man de straat uit rende, volgde de explosie. De verdachte is doorgelopen via onder meer het Liesveldviaduct en de Hoogstraat en zijn laatste beelden zijn van het Veerplein.
Kijkt u goed naar de kleding van de man, naar zijn vrij stevige postuur en zijn manier van bewegen. Heeft u een idee wie hij kan zijn, geef het alstublieft door aan de politie.

Vertrouwelijk tippen

Neem ook contact op als u meer denkt te weten over de achtergronden van de serie aanslagen. De panden aan de Gretha Hofstralaan en de Koninginnestraat zijn momenteel op last van de burgemeester gesloten en er is extra toezicht, maar de dreiging stopt pas door het achterliggende conflict duidelijk te krijgen en de opdrachtgever(s) aan te houden.
Uw informatie doorgeven kan desgewenst anoniem of in een vertrouwelijk gesprek met het Team Nationale Inlichtingen (TNI). Het TNI kan uw identiteit volledig afschermen, zodat niemand weet dat de informatie van u komt; de politie niet, rechters of Officier van Justitie niet en zeker ook daders niet.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Vertel wat u weet

Voor een explosie op 9 december, aan de Gretha Hofstralaan, heeft de politie twee verdachten aangehouden: Rotterdammers van 26 en 17 jaar oud. Helpt u alstublieft de verantwoordelijke(n) op te sporen voor de aanslag op 15 december aan de Koninginnestraat en voor de andere aanslagen. 
Uw informatie doorgeven kan op de volgende manieren:

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Vlaardingen

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.