BeloningCold Case

Politie verlegt focus in onderzoek gewelddadige dood Els Slurink

  • Groningen

Els Slurink (33) werd op 21 maart 1997 dood gevonden in haar benedenwoning aan het Van Brakelplein in Groningen. Hoewel de recherche lange tijd uitging van een persoonlijk motief, wordt inmiddels sterk rekening gehouden met het scenario dat Els om het leven is gebracht door een insluiper.

Update

Op vrijdag 5 februari heeft de politie een 44-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Els Slurink. De man staat ingeschreven als inwoner van de plaats Geldrop. 

De verdachte zit in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Om die reden wordt op dit moment geen verdere informatie gedeeld over het onderzoek en deze verdachte.

Voor de tip die leidt tot de aanhouding en veroordeling van de dader is een beloning uitgeloofd van 15.000 euro.

Steek in het hart

212007_gron-cc_so4b.jpg
Els Slurink

De jonge psychologe kwam op vrijdagmiddag 21 maart 1997 niet opdagen bij een belangrijke werkafspraak. Toen een ongeruste collega bij haar thuis ging kijken en Els haar voordeur niet opende, werd de politie gealarmeerd. Agenten vonden kort daarna Els’ lichaam in de woonkamer. Een enkele steek recht in het hart werd haar fataal.

Ons is niet alleen een geschiedenis ontnomen, maar ook een hele toekomst.”
broer van Els Slurink

DNA-spoor en schoenafdrukken

Rond 01.00 uur die nacht hoorden buren van Els gestommel en geschreeuw. Mogelijk was dit het moment waarop Els werd neergestoken.
Tijdens het onderzoek is mannelijk DNA aangetroffen onder één van de nagels van het slachtoffer. Dat is mogelijk afkomstig van de dader. In Els’ achtertuin werden schoenafdrukken gevonden. Uit onderzoek blijkt dat die afkomstig zijn van legerkistjes; maat 43, 44 of 45.

Moordenaar geen bekende

Uitvoerig politieonderzoek naar Els’ contacten, zowel qua werk als privé, hebben niets opgeleverd. De politie houdt er inmiddels rekening mee dat Els haar moordenaar niet heeft gekend. Hierdoor zijn andere scenario’s reëler geworden.

Confrontatie met inbreker?

Eén van de scenario’s is dat Els in haar woning een inbreker is tegengekomen en dat die confrontatie tot haar dood heeft geleid.
Ze had aan de achterkant geen gordijnen voor het raam. Mogelijk heeft een inbreker vanuit de tuin naar binnen gekeken, zag hij spullen die voor hem de moeite waard leken en is hij via de niet afgesloten keukendeur het huis binnen gegaan. Het lijkt er overigens niet op dat er waardevolle spullen uit het huis zijn meegenomen.

212007_gron-cc_so2.jpg
Els Slurink werd maar 33 jaar oud

Mogelijk een seksueel motief

Een ander scenario is dat de dader een seksueel motief had. Een buurvrouw, die net als Els geen gordijnen had, heeft verklaard dat zij die bewuste avond door haar huis liep met een deels ontbloot bovenlijf.
Het zou kunnen dat de dader vanaf de straatkant de buurvrouw heeft gezien. Hij zou dan later aan de achterkant van het huizenblok hebben kunnen teruggekomen, maar zich vervolgens in de woning hebben vergist. 

Nooit te laat om te praten

Bekend is dat een dader in veel gevallen aan anderen vertelt wat hij heeft gedaan. Mogelijk loopt een broer, vriend of ex-partner daardoor al jaren met een groot geheim rond.
Het is nooit te laat om te praten, ook niet na 24 jaar, en het is niet strafbaar om zulke informatie alsnog met de politie te delen.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

  • Wie heeft informatie omtrent de dood van Els Slurink?
  • Wie weet of vermoedt iets over de dader, mogelijk in combinatie met legerkistjes (maat 43, 44 of 45) die hij in 1997 vermoedelijk droeg?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Van Brakelplein

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.