Politie zoekt opdrachtgevers achter serie explosies

  • Alkmaar

In Alkmaar lijkt een crimineel conflict tussen twee groepen te worden uitgevochten door middel van een reeks explosies. In dit grote onderzoek zijn al vijftien verdachten aangehouden. Dat betreft vooral uitvoerders, maar ook drie tussenpersonen.

Denk mee over betrokkenen

De verdachten op de camerabeelden hieronder zijn onherkenbaar gemaakt, omdat ze al zijn aangehouden. Denkt u alstublieft mee over andere betrokkenen. De politie hoopt dat u kunt helpen om met name de opdrachtgevers op te sporen, maar ook de andere tussenpersonen en de nog niet aangehouden uitvoerders.

Opdrachtgevers buiten schot

De uitvoerders zijn over het algemeen jongens tussen 14 en 20 jaar oud. Ze zijn verleid met beloofde beloningen van meestal tussen 1.500 en 2.000 euro, maar in de praktijk wordt er vaak niet of veel minder betaald.

In het tv-item bovenaan deze pagina legt de politie de hiërarchie uit binnen dergelijke criminele samenwerkingsverbanden. De opdrachtgevers, die daarin bovenaan staan, blijven vaak buiten schot.

Veilig tippen over zware criminaliteit:

‘Klaas Vaak’ en ‘Willem K’

Aan het app-contact zoals in de afbeeldingen hieronder is te zien dat twee van zulke opdrachtgevers of tussenpersonen in dit onderzoek bekend staan als ‘Willem K’ en ‘Klaas Vaak.’

De politie wil graag weten wie de accounts met deze namen gebruiken of gebruikt hebben en wat hun echte namen zijn.

Update

Op woensdag 15 mei heeft de politie een 19-jarige Amsterdammer aangehouden. Hij is vermoedelijk degene die het chat-account ‘Willem K’ heeft gebruikt. Het onderzoeksteam verwacht ook spoedig de echte identiteit van ‘Klaas Vaak’ te kunnen achterhalen. Uw tips blijven welkom!

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Geef uw informatie door

  • Wie weet of vermoedt iets over de opdrachtgevers achter de serie ontploffingen van de afgelopen maanden in Alkmaar of mogelijk over andere betrokkenen?
  • Uit de app-gesprekken die de politie vrijgeeft, komt een bepaald taalgebruik naar voren. Kunt u dat in verband brengen met verdachten, laat dan alstublieft van u horen.
  • Wie weet meer over ‘Klaas Vaak’ en/of ‘Willem K’?

U kunt uw informatie strikt vertrouwelijk doorgeven via het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Het TCI is gerechtigd om uw persoonlijke gegevens af te schermen van zowel de politie als de Officier van Justitie als de verdachte(n) in het onderzoek waarover u tipt. Contact opnemen met het TCI doet u door het TNI te bellen op 088 - 661 77 34.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Alkmaar

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.