Beroving hobbyvisser (68) bij het Havenkanaal

  • Assen
  • Update¬†

Niet alleen zijn kostbare visspullen werden meegenomen, maar ook van zijn dierbare Duitse herdershond ontbreekt ieder spoor.

Update

Meer dan 60 mensen hebben tips doorgegeven. De daders zijn nog niet aangehouden, maar er zijn wel nieuwe aanknopingspunten over hun bus. Verder zijn er mogelijke namen doorgegeven en kwamen er tips over de geroofde spullen. Meerdere mensen meldden dat de hond vastgebonden in Utrecht Overvecht zou zitten, maar dat was hem niet. Er kwamen ook meldingen dat hij in de regio van Assen rond zou dwalen, daar kijkt de politie nu extra naar hem uit. Verder onderzoekt de politie of er een link is tussen deze beroving en andere berovingen van nachtvissers.

In de nacht van zondag 20 juli op maandag 21 juli 2014 tussen 02.00 en 03.00 uur wordt een hobbyvisser (68) bij het Havenkanaal in Assen beroofd. Twee mannen binden de visser vast aan zijn stoel en gaan er met al zijn kostbare visspullen en zijn tent vandoor. Buiten de tent loopt ook een derde man. Ook van zijn Duitse herdershond Tarkan ontbreekt sinds die nacht ieder spoor.

tcm17324501_large.jpg
Scooterrijder

Eerder die middag rond 15.00 uur stopte een scooterrijder met een tatoeage van oor tot hals bij de visser. Hij sprak hem aan in halfbakken Duits/Nederlands en voerde de herdershond hondenbrokjes uit een zakje. Deze man was later één van de daders die hem beroofde.

tcm17324508_large.jpg
Voorverkenning

Hij had die middag dus al gezien dat de visser waardevolle visspullen bij zich had. De twee hebben ook kort met elkaar gesproken waarbij de visser uit puur enthousiasme vertelde dat hij ook die nacht op die stek zou blijven. In die wetenschap is de man op de scooter dus later die nacht met twee handlangers teruggekeerd.

tcm17324504_large.jpg
Taal

De politie houdt er rekening mee dat de daders niet uit Nederland komen. De scooterrijder sprak een brabbeltaal van gebrekkig Nederlands en Duits. Mogelijk komt hij uit het oosten van Europa. Ook ’s nachts spraken de daders onderling in een voor het slachtoffer onbekende en misschien wel Oost-Europese taal.

tcm17324495_large.jpg
Dader 1

De man op de scooter heeft een grote tatoeage vanaf zijn oor tot aan zijn hals aan de rechterkant van zijn hoofd. Het slachtoffer kan zich niet herinneren wat erop werd afgebeeld, maar wel dat de tatoeage behoorlijk in het oog springt en dat kan dus ook anderen zijn opgevallen. Verder is hij blank en droeg hij een lichtkleurig petje met in het donkerblauw een woord of merknaam dat met de letter i begon.

tcm17324496_large.jpg
Dader 2

Hij is blank, met blond-rood lang haar tot op zijn schouders en een tenger postuur. Verder droeg hij een donkergekleurd petje en daaronder een donkerkleurig hemd met daaronder een donkere trainingsbroek met witte strepen aan de zijkant en opvallend was dat hij sandalen droeg.

tcm17324497_large.jpg
Dader 3

Hij is ook blank en droeg een petje.

tcm17324567_large.jpg
Mercedes

De daders reden vermoedelijk in een soortgelijke donkerblauwe Mercedes-bestelbus van het type 407 of 508 met een witte kentekenplaat, wat het vermoeden versterkt dat het buitenlandse mannen zijn. Op het dak was een imperiaal gemonteerd waarop een fiets lag. Die bus is dusdanig herkenbaar dat de politie hoopt dat mensen die mogelijk Oost-Europese mannen er vaker in hebben zien rijden. Wellicht is deze bestelbus ook bij campings in de buurt gesignaleerd.

tcm17324499_large.jpg
Hengels

Ze hebben onder andere zijn hengels meegenomen.

tcm17324500_large.jpg
Molen

Daarbij zat een molen van het merk Shimano type 6000.

tcm17324494_large.jpg
Beetmelders

Ze namen ook beetmelders mee.

tcm17324502_large.jpg
Hengelsteun

De hengelsteun namen ze ook mee.

tcm17324503_large.jpg
Karperstoel

En zijn stoel.

tcm17324506_large.jpg
Tent

Ook hebben ze een doos met aas en zijn koepeltent waarin hij wilde bivakkeren gestolen.

tcm17324507_large.jpg
Voerboot

Het meest waardevolle was een voerboot, dat is een bootje waarmee je makkelijk voer kan verspreiden om de vissen naar het aas te lokken. Die was van het merk Albatros.

tcm17324505_large.jpg
Tarkan

Normaal gesproken beschermt zo’n herdershond zijn baas en dat hebben de daders misschien willen voorkomen door hem uit te schakelen. Tarkan is een zeven jaar oude Duitse herder en mogelijk hebben de daders hem meegenomen in hun bestelbus. De visser heeft nog gehoord dat zijn hond begon te janken en heeft hem daarna niet meer gezien. Er is een speciale Facebook-pagina waar u de zoektocht naar Tarkan kunt volgen.

tcm17324498_large.jpg
Getuigen

Het Havenkanaal is een aftakking van het Noord-Willemskanaal. Die plek staat bekend als een goede visstek. Zelfs het WK-vissen voor junioren werd daar vorige maand gehouden. Misschien zijn er dus andere vissers of mensen die in de buurt van het Havenkanaalpad zijn geweest die meer kunnen vertellen over de beroving die nacht.

  • Wie is er in de nacht van zondag 20 juli op maandag 21 juli 2014 tussen 02.00 en 03.00 uur getuige geweest van de beroving van een hobbyvisser (68) bij het Havenkanaalpad in Assen?

  • Wie (her)kent aan de hand van de signalementen en mogelijk in combinatie met een donkerblauwe Mercedes-bestelbus, de visspullen en de Duitse herdershond de daders?

  • Wie weet waar de gestolen visspullen zijn, wie ze heeft of heeft ze te koop aangeboden gekregen?

  • Wie weet waar de Duitse herdershond is, of heeft hem ergens gewond of levenloos aangetroffen?

  • Wie heeft er in de buurt van het Havenkanaal die nacht iets verdachts gezien wat met de beroving te maken kan hebben?

Havenkanaal

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.