Brandstichting in loods dupeert acht ondernemers

  • Oosterwolde

In een grote loods aan de Houtwal in het Friese Oosterwolde werd in de nacht van vrijdag 29 februari op zaterdag 1 maart 2020 brand gesticht. De spullen en kermisattracties die acht ondernemers in de loods hadden opgeslagen, zijn volledig in vlammen opgegaan.

Update

U reageerde met maar liefst 20 tips, bedankt! Het onderzoek gaat door.

Meer dan honderd brandweerlieden uit Friesland, Groningen, Overijsel en Drenthe rukten die nacht uit. Mede door het ontploffen van glasflessen en door de harde wind, was de brand lastig onder controle te krijgen. Bewoners van een naastgelegen woonwijk moesten halsoverkop hun woning verlaten.

Witte bestelauto

Dankzij bewakingsbeelden is er een mogelijk spoor naar de brandstichters. Ongeveer een uur voor de ontdekking van de brand kwam, vanuit de richting van de N381, een witte bestelauto aangereden over de Venekoterweg. Voor de brug sloeg het voertuig linksaf via de Houtwal in de richting van de loods. 

De politie wil met spoed informatie over deze bestelwagen en de inzittende(n), want een uur later ging de loods in vlammen op. De bestelwagen scheurde er vervolgens vandoor, de Molenweg op.

Appelscha

Kort daarna wordt verderop, op de Vaart Noordzijde in Appelscha, vermoedelijk de auto van de dader(s) vastgelegd; mogelijk een ouder model Volkswagen Caddy. 
Daarna is de auto hoogstwaarschijnlijk doorgereden tot aan de afslag Wittewijk met de N371 onder Hijkersmilde, vanaf waar er meerdere opties zijn om verder te vluchten. De brandstichter was vanuit het zuiden aangekomen en de kans is groot dat de vlucht terug die kant ging.

Jerrycan

Vermoedelijk hebben de daders voorafgaand ergens benzine in een jerrycan getankt, want uit onderzoek blijkt dat bij de brandstichting een brandbare vloeistof is gebruikt.
De brand is ontstaan in het gedeelte van de loods waar kermisattracties worden opgeslagen. De politie hoopt dat iemand weet waarom juist daar de brand is aangestoken.

Getuigenoproep

De bestelwagen werd op de Venekoterweg gepasseerd door een andere auto. Mogelijk zijn de inzittenden belangrijke getuigen. Was u dit, neem dan alstublieft contact op met de politie.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Geef uw informatie door

Heeft u de bestelauto gezien en/of weet u wie erin zat(en)? Of weet u iets over het motief van de daders? Neem alstublieft contact op.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Houtwal

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.