Dood Roel de Mooij (58) na woningoverval aan het Goudenregenplantsoen

 • Rijnsburg
 • Update 

De vrolijke en levenslustige ondernemer sterft net voor zijn welverdiende pensioen.

Update

De politie heeft nu gelukkig vier verdachten vastzitten: één man (19) werd op Curaçao gearresteerd, daarna werden vorige week nog drie mannen aangehouden: zij komen uit Almere en Amsterdam. Hopelijk lost dat de zaak nu op.

In de nacht van zondag 3 op maandag 4 augustus 2014 wordt Roel de Mooij (58) en zijn vriendin in hun huis aan het Goudenregenplantsoen in Rijnsburg overvallen. Ze slapen als er meerdere daders hun huis binnendringen. Ze willen de code van de kluis en overmeesteren Roel en zijn vriendin in hun slaapkamer. De code krijgen ze niet en na de worsteling die ontstaat overlijdt Roel de Mooij.

tcm17324769_large.jpg
Slachtoffer

Roel de Mooij woonde in de rustige woonwijk Frederiksoord in Rijnsburg. Hij was ondernemer en was bij veel mensen geliefd. Jarenlang verzorgde hij als ondernemer in de Bollenstreek het transport van bloemen. Met zijn volgeladen truck voorzag hij heel wat Europese landen van flora.

tcm17324774_large.jpg
Vriendin

Zij is gelukkig niet gewond geraakt. Wel is zij nog steeds ontzettend van slag door wat er is gebeurd. Zij moest op haar buik op bed gaan liggen en haar handen zijn met tape aan elkaar gebonden. Ze kreeg een kussen op haar hoofd gedrukt en heeft daarom niet kunnen zien wat er precies met Roel gebeurde.

tcm17324764_large.jpg
Motief

Tijdens de overval vroeg één van de daders heel gericht naar de code van de kluis. Het lijkt erop dat zij wisten dat er een kluis in huis stond. Hoe ze dat wisten is niet bekend, maar misschien gingen ze er vanuit dat Roel tijdens zijn werk soms veel contant geld bij zich had en dat ze dat nu bij hem thuis konden vinden. Dat is de meest voor de hand liggende reden, maar als er mensen zijn die meer kunnen vertellen over de achtergrond of het motief van de overval, meldt dat dan bij de politie.

tcm17324762_large.jpg
Daders

Er zijn minimaal vier daders geweest. De daders hebben in het Nederlands en ook onderling in een onbekende taal gepraat. Het was een taal die leek op Papiaments of Surinaams. Ze komen vermoedelijk uit Amsterdam-Zuidoost en Almere.

tcm17324842_large.jpg
Rugtas

Na de overval is een rugtas in het huis gevonden die hoogstwaarschijnlijk van de daders is. Het regende hard die nacht en de tas was behoorlijk nat. De tas is van het merk Active Leisure en het type is Mont Blanc 35. Het was een tas die al wat jaren meegaat en de politie wil graag weten van wie deze tas is. Misschien is het opgevallen dat één van de daders die tas enige tijd in zijn bezit heeft gehad en sinds begin van deze maand opeens niet meer.

tcm17324770_large.jpg
Sporen

Op dit moment ontfermt het NFI zich over de rugtas en de politie hoopt daar op korte termijn meer duidelijkheid over te krijgen.

tcm17324771_large.jpg
Verkenning

In de nacht voor de fatale overval zijn Roel en zijn vriendin niet thuis. Misschien hebben de daders ook in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 augustus, of zelfs de nachten daarvoor, al poolshoogte genomen bij het huis. De politie zoekt getuigen die de daders toen al in het Goudenregenplantsoen hebben gezien.

tcm17324767_large.jpg
Raam

Zeer waarschijnlijk zijn de daders via het raam op de eerste etage de slaapkamer binnengeklommen. Misschien hebben de daders tijdens de verkenning al het openstaande slaapkamerraam gezien. De nacht van de overval gebruikten de daders vermoedelijk het muurtje om naar boven te klimmen. Via de zonwering en het raam zijn de daders vermoedelijk naar binnen gegaan.

tcm17324841_large.jpg
Parkeerplaats

Het huis ligt aan het Goudenregenplantsoen en op deze plek kun je niet met de auto komen. Als de daders een auto hebben gebruikt dan hebben ze die waarschijnlijk op een parkeerplaats in de buurt neergezet en een stukje moeten lopen.

tcm17324773_large.jpg
Vluchtroute

Tussen 02.15 uur en 02.30 uur moeten de daders weer zijn vertrokken. Het meest waarschijnlijke is dat ze vanaf een parkeerplaats naar de Floralaan zijn gereden. Vanaf die Floralaan is het niet ver rijden naar de meest voor de hand liggende vluchtroute: de A44 richting Den Haag of Amsterdam.

tcm17324772_large.jpg
Vervoersmiddelen

Het was een regenachtige nacht en sowieso is het vrij rustig op het nachtelijk tijdstip in de wijk Frederiksooord waar Roel woonde. Juist daarom kan het zijn opgevallen dat er tussen 01.30 uur en 02.30 uur auto’s of andere vervoersmiddelen door die buurt reden.

 • Wie is er in de nacht van zondag 3 op maandag 4 augustus 2014 getuige geweest van de overval op Roel de Mooij (58) en zijn vriendin in hun huis aan het Goudenregenplantsoen in Rijnsburg?

 • Wie heeft er meer informatie over een mogelijk motief?

 • Wie weet wie de daders zijn, mogelijk in combinatie met de rugtas?

 • Wie weet van wie de gevonden rugtas is?

 • Wie heeft er in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 augustus of de nachten daarvoor de daders in het Goudenregenplantsoen gezien?

 • Wie heeft de daders een auto of ander vervoersmiddel zien parkeren op een parkeerplaats in de buurt van de woning?

 • Wie heeft de daders naar de woning zien lopen?

 • Wie heeft er gezien hoe de daders de woning zijn binnen gekomen?

 • Wie heeft de daders op hun vlucht gezien?

 • Wie heeft er de daders die nacht in een auto of met een ander vervoersmiddel zien rijden?

Goudenregenplantsoen

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.