Ouder echtpaar en hun zoon met geweld overvallen

  • Rijnsburg

Een echtpaar van in de zeventig en hun 30-jarige zoon werden in de zomer van 2023 slachtoffer van een woningoverval. Twee mannen met bivakmutsen op stonden midden in de nacht ineens bij de zoon in de slaapkamer, waarna eerst zijn moeder en later ook zijn vader wakker werden. Alle drie de bewoners zijn bedreigd en mishandeld.

De man van 30 was al jaren het huis uit, maar woonde tijdelijk weer bij zijn ouders daar in Rijnsburg om zijn moeder te kunnen helpen met de zorg voor haar dementerende echtgenoot. Wrang genoeg is het juist die 78-jarige vader die gewond raakte en hevig bloedend naar het ziekenhuis moest.

242064_rnsbrg_pd4.jpg
Vinkenweg in Rijnsburg

Met de dood bedreigd

In de nacht van 24 op 25 juli registreerden camera’s hoe tegen 03.50 uur een Volkswagen Golf richting het huis aan de Vinkenweg reed. Even later werd een ruit bij de voordeur vernield en drongen de daders binnen. Twee mannen gingen recht op de slaapkamer van de 30-jarige zoon af, waar ze hem bedreigden en om “het geld” vroegen.
De 72-jarige bewoonster werd wakker van het kabaal en ging poolshoogte nemen, waarop ook zij met de dood werd bedreigd. Ze moest vertellen waar “de kluis” was, maar antwoordde dat er geen geld of kluis in huis was.

242064_rnsbrg_VW_2lk.jpg
Volkswagen Golf in omgeving gefilmd

Zonder buit ervandoor

Terwijl de moeder en zoon werden vastgebonden met tie-wraps doorzocht een derde dader de woning. Hij trok al gauw de conclusie dat mevrouw de waarheid sprak: er viel niets van waarde te halen. Er waren amper drie minuten voorbij toen de overvallers besloten het hazenpad te kiezen. Vermoedelijk op hun weg naar buiten liepen ze de wakker geworden 78-jarige bewoner tegen het lijf. Hij kreeg een aantal rake klappen.

Direct na de woningoverval werd opnieuw een donkerkleurige VW Golf op beeld vastgelegd. Daar lijken op dat moment niet alle verdachten in te hebben gezeten, want er werden ook twee rennende mannen gefilmd.

  • Weet of vermoedt u iets over de daders van de woningoverval? Heeft u er misschien over horen spreken? Denkt u meer te weten over de auto en/of over (een van) de mannen op de camerabeelden? Meld het alstublieft bij de politie.

VW Golf in brand gestoken

De Volkswagen Golf werd uiteindelijk geparkeerd op de Burgemeester Meijboomstraat, waar een camera vastlegde dat er twee mannen bij wegliepen. De politie gaat er daarom van uit dat vier mannen bij de overval betrokken zijn geweest: de twee die te voet de woning verlieten en de twee die de VW Golf zouden achterlaten.
Opmerkelijk is dat de auto zo’n 24 uur later in brand is gestoken. Heeft u daarvan iets gezien, meld dat dan alstublieft. De politie vermoedt dat de Golf op de dag voor de overval, dus op 24 juli 2023, is gestolen vanaf de Voscuyl in Oegstgeest. Ook als u daarover meer denkt te weten of er iets van hebt gezien, wil de politie u graag spreken.

242064_rnsbrg_VWbrand.jpg
Autobrand op de Burgemeester Meijboomstraat
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Deel uw informatie

De signalementen van de vier gezochte mannen ziet u in het video-item bovenaan deze pagina. Ieder beetje informatie dat u over één of meer van de verdachten heeft is zeer welkom. Contact met de politie opnemen kan als volgt:

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Vinkenweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.