Dood Tom de Munter (24) tijdens Nacht van Assen in de Groningerstraat

 • Assen
 • Update 

Zijn ouders willen heel graag weten wat er precies gebeurd is.

Update

15 tips. De groep heeft zich nog niet gemeld, maar uit onderzoek is inmiddels komen vast te staan dat de groep die Tom de Munter nog vlak voor zijn dood kan hebben gezien, een groep uit Schiedam of directe omgeving is. De politie hoopt uiteraard alsnog dat ze zelf contact gaan opnemen, maar als mensen nu vermoeden wie die groep uit de buurt van Schiedam kan zijn geweest, dan wil de politie ze met spoed spreken. Net als met mensen die bijvoorbeeld op een camping hebben gestaan en zich zo’n groep uit die omgeving kunnen herinneren.

In de nacht van de TT in Assen, vrijdag 26 op zaterdag 27 juni 2015, krijgt de Tom de Munter (24) in de Groningerstraat om iets over 02.00 uur, een klap tegen zijn gezicht. Hij komt ten val, raakt in coma en overlijdt een paar dagen later in het ziekenhuis. De aanleiding en dader zijn nog steeds onbekend.

 • Wie is er in de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 juni 2015 om iets over 02.00 uur getuige geweest van het slaan van Tom de Munter (24) in de Groningerstraat in Assen?
tcm17341698_large.jpg
Vertrek

Op vrijdagavond 26 juni vertrekt Tom rond 22.30 uur met twee vrienden en een vriendin richting het centrum. Ze lopen vanuit de Weierstraat richting het Koopmansplein.

tcm17341650_large.jpg
Laatste beelden

Rond 00.30 uur duikt het gezelschap op bij de kermis op het Veemarktterrein. Na een tijdje rondhangen op de kermis zetten de vier koers richting de Doevenkamp. Hier zien we hen om 01.51 uur terwijl ze door de Javastraat lopen. De laatste beelden van Tom worden gemaakt om 02.00 uur. Ze lopen de Nieuwehuizen in richting de Groningerstraat.

tcm17341653_large.jpg
Woordenwisseling

Een paar minuten later raakt Tom betrokken bij een woordenwisseling op de kruising van de Rolderstraat met de Groningerstraat, vlakbij de Scapino. De vriendin uit het groepje van Tom zou over haar hoofd zijn geaaid door een onbekende man, en ze is daar niet van gediend. Het leidt tot een woordenwisseling tussen Tom en die man, maar het lijkt ook al weer snel gesust.

 • Wie heeft er rond 02.00 uur iets gezien van het opstootje op de hoek van de Rolderstraat met de Groningerstraat ter hoogte van de Scapino in Assen?

 • Wie liep er kort voor of na het incident in de Groningerstraat?
tcm17341649_large.jpg
Klap

Waarschijnlijk is Tom daarna in zijn eentje de Groningerstraat ingelopen. Getuigen verklaren dat ter hoogte van de winkel Fietsen en Koffie iemand naast Tom is komen lopen en om iets over 02.00 uur geeft die man Tom een klap tegen zijn gezicht, waardoor hij valt en hard met zijn hoofd op straat terechtkomt.

tcm17341645_large.jpg
Coma

Feestgangers treffen hem bewegingsloos op straat aan. Hij wordt nog wel gereanimeerd, maar is dan al in coma. Hij wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Een paar dagen nadat Tom in coma raakt, op dinsdag 30 juni, blijken zijn verwondingen dusdanig ernstig dat hij in het ziekenhuis overlijdt. Hij is niet meer bij bewustzijn geweest.

tcm17341648_large.jpg
Groep

De politie heeft tot nu toe niemand gesproken die lijkt te weten wat er die nacht met Tom is gebeurd. Tom zou zijn geslagen door een man uit een groepje. Sommige getuigen hebben het over een groepje van een man of drie, maar anderen denken dat de dader zich bevond in een veel grotere groep. Het is ook nog niet bekend of die man deel uitmaakte van de groep waarmee het opstootje een paar minuten eerder was. Hoe dan ook, er moeten meerdere mensen weten door wie Tom is geslagen.

 • Wie maakten deel uit van het groepje dat waarschijnlijk uit Schiedam of de directe omgeving kwam?
tcm17341646_large.jpg
Dader

Het gaat om een blanke man van tussen de 20 en 30 jaar oud met een stevig, gespierd bovenlichaam. Hij zou tussen de 1.80 en 1.90m lang zijn en kort (stekeltjes) haar hebben. Hij droeg mogelijk een spijkerbroek en een donker shirt. Sommige getuigen spreken erover dat hij een apart loopje had.

 • Wie heeft er informatie over de dader?
tcm17341651_large.jpg
Onbekende man

Op beelden is een man te zien die vanaf de Groningerstraat richting de Kloekhorststraat in het centrum van Assen loopt. Het is niet duidelijk is of hij een rol heeft gespeeld bij Tom’s dood, maar hij zou aan het signalement kunnen voldoen. Hij heeft een wat houterig loopje en zou degene geweest kunnen zijn die Tom geslagen heeft. Als dat niet zo is, zou hij een belangrijker getuige kunnen zijn.

 • Wie (her)kent de onbekende man op de bewakingsbeelden of heeft hem ook die nacht in Assen gezien?
tcm17341647_large.jpg
Druk

Er waren rond het tijdstip van de klap nog steeds tienduizenden mensen in de binnenstad van Assen op de been. En in de Groningerstraat ter hoogte van de winkel Koffie en Fietsen waar Tom is geslagen liep nog veel volk. De politie wil graag met iedereen spreken die heeft gezien dat Tom werd geslagen of die kort voor of na dat incident in de Groningerstraat liep. Of daarover iets gehoord heeft.

tcm17341644_large.jpg
Aanleiding

Er moeten meer mensen zijn die iets van de mogelijke aanleiding hebben gezien. Dat zou dus een woordenwisseling zijn geweest tussen Tom en een onbekende man. Eén van de vrienden van Tom heeft geprobeerd om de situatie wat te sussen. De politie komt nog graag in contact met mensen die rond 02.00 uur iets hebben gezien van dat opstootje op de hoek van de Rolderstraat met de Groningerstraat ter hoogte van de Scapino.

tcm17341652_large.jpg
Specifieke getuige

Op maandagmiddag 6 juli rond 14.00 uur heeft zich op het politiebureau in Assen een persoon gemeld. Deze persoon zou belangrijke informatie hebben over de dood van Tom de Munter. Maar diegene heeft plotseling in paniek het politiebureau weer verlaten zonder de naam achter te laten. De informatie van deze persoon kan enorm belangrijk zijn voor de oplossing van de zaak. Daarom wil de politie heel graag nogmaals met diegene in contact komen.

tcm17347186_large.jpg
Getuigen

Vlak voordat Tom werd neergeslagen heeft bij hem in de buurt een groepje gelopen dat waarschijnlijk uit Schiedam of de directe omgeving kwam. De groep bestond uit een paar mannen, allemaal blank, en er liepen ook twee vrouwen bij. Het is niet helemaal duidelijk of zij ook bij dat groepje hoorden. Deze mensen kunnen belangrijke getuigen zijn. Ze zijn uiteindelijk weggelopen vanaf de Groningerstraat in noordelijke richting, dus van het centrum van Assen vandaan.

 • Wie zijn de twee vrouwen?

 • Wie herkent zichzelf in de specifieke getuige oproep?
tcm17341653_large.jpg
Campings

Het is goed mogelijk dat deze groep, als zij inderdaad uit Schiedam of de directe omgeving kwamen, in die periode overnacht hebben op één van de campings in of rond Assen.

 • Wie heeft er iets gehoord over deze zaak wat mogelijk belangrijk kan zijn in het onderzoek?

Groningerstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.