Enorm aantal oplichtingszaken door nepagenten
De politie waarschuwde er in onze uitzending van 25 juni voor en de trend is helaas nog steeds gaande: oplichters die zich als politiemensen voordoen en zo door het hele land slachtoffers maken. Waar er over heel 2023 zo’n vierhonderd van zulke incidenten waren, is de teller dit jaar vóór 1 september al de 2.400 voorbij.
Bezoek na telefoongesprek
De daders horen veelal bij bendes. Hun meest gebruikte werkwijze is eenvoudig, maar zeer doeltreffend. Een slachtoffer wordt gebeld, zogenaamd door iemand van de politie, met een verhaal over een dreigend gevaar – zoals een toenemend aantal inbraken in de buurt.
Vervolgens komt iemand bij het bang gemaakte slachtoffer langs om geld, bankpassen en bijvoorbeeld sieraden op te halen. Die spullen worden helaas vaak in goed vertrouwen meegegeven.
Weer twee verdachten op beeld
Op de beelden hieronder ziet u twee van dit soort nepagenten. Eén van hen dupeerde een oudere dame in Ridderkerk en de andere deed hetzelfde in het Overijsselse Wijhe.
- Weet u meer over een van de jonge mannen, geef dan alstublieft zijn code door aan de politie. Dat mag als het voor u beter voelt natuurlijk ook anoniem.
Wees op uw hoede
Echte politiemedewerkers zullen nooit zomaar uw waardevolle spullen komen ophalen om zogenaamd diefstal te voorkomen. Daarnaast draagt een echte agent altijd een volledig uniform en niet alleen een politiepolo onder zijn kleding.
Als u gebeld wordt door iemand die zegt van de politie te zijn en u twijfelt, kunt u altijd ophangen en zelf terugbellen naar het officiële politienummer 0900-8844 om er zeker van te zijn wie u aan de lijn heeft.
Legitimatiebewijs politie
Heel belangrijk om te weten is dat een échte politiemedewerker zich aan u kan legitimeren met een politiepas. Niet met een afbeelding ervan op een telefoonscherm, maar met een tastbare pas die voldoet aan een aantal voorwaarden die u kunt checken.
Uw tip doorgeven
Weet u meer over (een van) de verdachten, meld dat dan alstublieft als volgt: