Insluiping en mishandeling bewoner aan het Roderveld

  • Lelystad
  • Update 

Precies een week later valt de dader de bewoner opnieuw aan. Een 31-jarige bewoner aan het Roderveld in de wijk Buitenhof in Lelystad is tot twee keer toe aangevallen door een mogelijk Oost-Europese man. 

Update

Maar liefst 35 reacties gaf u door waarmee het onderzoeksteam voorlopig vooruit kan. Blijf intussen wel uitkijken naar de dader, een man van tussen de 30 en 40 jaar oud, mogelijk dus afkomstig uit Polen.

117073_buitenhof.jpg
Buitenhof

Aan de oostrand van Lelystad ligt de nieuwbouwwijk Buitenhof, waar nog volop wordt gebouwd. Eind vorig jaar zet een stel na hun relatiebreuk hun 2-onder-1 kap villa aan het Roderveld in de verkoop. Sindsdien verblijft de 31-jarige man er alleen. Op dinsdagavond 22 november 2016 kijkt hij een film en loopt af en toe naar buiten voor het roken van een sigaret. De deur laat hij voor het gemak van het slot.

Indringer

Als de man binnen film aan het kijken is, stapt er opeens een man binnen. De bewoner en de man raken met elkaar in een gevecht verwikkeld, de dader haalt tijdens de worsteling uit met een glasscherf en verwondt de bewoner daarmee in zijn hals, waarna de dader vlucht. De bewoner besluit na dit voorval vervroegd in te trekken bij zijn nieuwe vriendin.

117073_pd2.jpg
Een week later

Precies een week later, op dinsdag 29 november, moet de bewoner toch even langs aan het Roderveld om schone kleren op te halen. Hij is ongeveer een kwartiertje binnen en om 15.15 uur loopt hij zijn huis weer uit als hij opeens wordt aangevallen. Door precies dezelfde man als een week eerder. De man grijpt de bewoner bij zijn keel en zet ook een mes op zijn keel en zegt tegen hem ‘dat het zijn eigen schuld is’.

Mogelijk Oost-Europese dader

Bij de eerste keer dat het slachtoffer de man zag, heeft de dader iets geroepen als ‘kurva’, dat is een Pools scheldwoord. Ook dacht hij een Oost-Europees accent te herkennen. Mogelijk gaat het dus een Poolse dader.

117073_compo2.jpg
Compositietekening

Op aanwijzingen van het slachtoffer is een compositietekening gemaakt. De dader heeft een blanke huidskleur,  is tussen de 30 – 40 jaar oud en 1.80 – 1.85 meter lang. Hij heeft een fors, gespierd postuur, het was een potige man. Hij heeft kortgeschoren wel dekkend donkerblond haar en een stoppelbaard. Hij had opvallende wallen en daarnaast liep hij dus in elk geval tussen dinsdag 22 en dinsdag 29 november met blauwe plekken onder zijn ogen. Misschien dat hij daar geen goede verklaring voor had en iemand zich dat nog herinnert. De eerste keer droeg hij een donkerblauw fleecevest en een donkere spijkerbroek.

  • Wie heeft een vermoeden wie de dader zou kunnen zijn? 

Motief

De politie heeft onderzoek gedaan naar de achtergrond van het slachtoffer, maar die lijkt niets te verbergen. Toch lijkt zeker die tweede aanval heel persoonlijk. Mogelijk is de inbreker zo boos dat de man tegengas gaf op die 22e november waardoor hij 2 blauwe ogen opliep, dat hij zijn kans heeft afgewacht om hem een lesje te leren. Dan zou die tweede aanval dus een soort wraakactie zijn geweest. 

  • Wie heeft een vermoeden wat het motief is van de dader?

Omgeving van Lelystad

Mogelijk woont de verdachte in Lelystad of in de omgeving, want toen de bewoner die tweede keer even onaangekondigd snel naar zijn huis ging om nieuwe kleren te halen, stond de dader opeens weer voor zijn huis. 

117073_bouwweg.jpg
Vluchtroute

De hele nieuwbouwwijk Buitenhof is met de auto eigenlijk via maar één toegangsweg te bereiken vanaf de Runderweg. De gebruikelijke route is via de Beerninkholt en het Kraaienhof en dan rechtsaf naar het Roderveld. Maar dan word je wel gefilmd door een daar aanwezige bewakingscamera. En daarop is die dag vreemd genoeg niets te zien van de dader. Een andere optie is om de tijdelijke bouwweg te nemen via het begin van het Beerninkholt. 

117073_keet.jpg
Speurhond

Na het tweede incident op dinsdagmiddag 29 november zet de politie direct een helikopter en een speurhond in. Die speurhond pikte die middag een spoor op, mogelijk dat van de dader, dat verder ging langs het water van de Oostervaart, maar stopt bij een bouwkeet. 

Bijtende vloeistof

Het slachtoffer heeft bij de tweede confrontatie gespoten met een bijtende vloeistof. Als hij de dader goed heeft geraakt dan zal die daar last van hebben gehad. Misschien is dat dus iets wat is opgevallen toen de dader op de vlucht was.

  • Wie heeft de dader gezien in de nieuwbouwwijk Buitenhof?

  • Wie heeft gezien hoe de dader naar de wijk is gekomen of weer is vertrokken?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Roderveld

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.