Ramkraak bij juwelier in winkelcentrum de Parel

  • Brunssum
  • Update 

Daders vluchten zonder buit weg na af het afgaan van mistmachine

Update

Meer info is welkom: misschien dat de stormram die de daders vermoedelijk zelf in elkaar lasten met een paal en putdeksel iemand iets zegt.

In de nacht van 4 oktober 2016 wordt een ramkraak gepleegd bij een juwelier in winkelcentrum de Parel in Brunssum. 

160529_pd1.jpg
Juwelier van Sloun

Juwelier van Sloun zit al jaren vlak achter de ingang van winkelcentrum de Parel in Brunssum. Omdat er al vaker is ingebroken heeft de eigenaar voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals een mistmachine.

160529_paal.jpg
Ramkraak

Om iets na 01.30 uur op 4 oktober filmen bewakingscamera’s de aankomst van een BMW M5 bij het winkelcentrum. Dat was een gestolen auto die in de nacht van 9 op 10 augustus dit jaar in Duitsland is ontvreemd. Eerst wordt de toegangsdeur naar het winkelcentrum met veel geweld vernield en als die eenmaal open is kruipen drie mannen door de vernielde schuifdeur. Nummer 4 geeft de andere daders een enorme stormram en komt daarna ook naar binnen.

Mistmachine

Maar dan gooit de mistmachine in de juwelierszaak alsnog roet in het eten. Al snel zien de ramkrakers geen hand voor ogen. Snel weer naar buiten, die enorme ram weer in de kofferbak en zonder buit druipen ze af.

  • Wie heeft iets van de ramkraak gezien en heeft dat nog niet gemeld?
160529_krt.jpg
BMW M5 aangetroffen

Het is onbekend waar de BMW M5 direct na de ramkraak in Brunssum naartoe is gereden maar op 21 oktober treft de politie de auto net over de grens in het Duitse Selfkant aan. De BMW werd daar door de politie herkend maar crashte na een achtervolging. De daders zijn spoorloos. 

  • Wie heeft de gestolen BMW M5 met het gestolen kenteken van de daders in of rond Brunssum gezien in de nacht van 4 oktober ? 
160529_spullen.jpg
Sporen in de BMW M5

In de achterbak van de auto wordt wel een aantal belangrijke sporen gevonden, waaronder een putdeksel. Die zat eerder aan een paal bevestigd en vormde daarmee een stormram waarmee de voordeur van de juwelier werd geramd. Ook vond de politie nog ander gereedschap zoals schroevendraaiers in de achterbak. Ook lagen er een zogenaamde Edilock en blanco contactsleutels achter in de BMW. De politie vermoedt dat de daders deze spullen gebruikten om auto’s mee te stelen om daarmee vergelijkbare ramkraken voor te bereiden. 

  • Wie herkent de gestolen spullen in de BMW en de ram die gebruikt is?

Meerdere verdenkingen

Inmiddels verdenkt de politie ze dan ook van meerdere zaken. Zo lijken ze betrokken bij twee ramkraken op een kleding- en schoenenwinkel in Meerssen in april dit jaar en een ramkraak op een boekhandel in Landgraaf, ook in april. Ook denkt de politie dat deze groep in maart en april diverse woninginbraken heeft gepleegd in Zuid-Limburg en net over de Duitse grens. 

  • Wie weet meer over de groep daders die verantwoordelijk is voor deze ramkraak en mogelijk ook andere?
160529_daders1.jpg
Daders

Ze zijn goed vermomd maar vooral de rode jas van een van hen valt op. Let ook goed op de combinatie. 

  • Wie herkent de daders?
160529_mannen.jpg
Getuigenoproep: bellende mannen

En dan zijn er nog  twee mannen die een dag voor de ramkraak in de buurt van de juwelier liepen. Ze waren continu aan het bellen en vielen daarom erg op. Met deze personen wil de politie nog graag spreken. 

  • Wie zijn de twee bellende mannen die een dag voor de ramkraak bellend gezien zijn in winkelcentrum de Parel? 
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Het Winkelcentrum

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.