Opsporing Verzocht Preloader
alert

URGENT POLITIEBERICHT: TBS'er Mouloud Mezlay uit Enschede is voortvluchtig. Hij onttrok zich tijdens verlof aan zijn begeleiding. De 33-jarige Mezlay is voor het laatst gezien op 7 februari in de buurt van het Sterrebos in Groningen. Hij heeft dringend medicatie nodig in verband met mogelijk psychotisch gedrag. Klik hier voor meer informatie en een andere foto. Ziet u Mezlay, bel dan direct 112.

double-arrow

1,5 meter afstand? Niet voor zakkenrollers

Opsporing Verzocht Preloader

U passeert iemand in de supermarkt of u staat op om uit de trein of bus te stappen. Het kan in een oogwenk gebeuren: u bent uw portemonnee of telefoon kwijt. Iemand is er met uw kostbaarheden vandoor. Met wat slimme tips bent u voorbereid op deze vingervlugge dieven. 

Natuurlijk willen we zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand tot de ander houden. Op drukke plekken zoals markten, in winkels of in het openbaar vervoer is dit lastiger. Ook zakkenrollers zijn hiervan op de hoogte en grijpen vaak daar hun kans. 

Let op uw tas!

Het lijkt een open deur, maar houd altijd uw tas in de gaten. Laat uw tas niet open staan als u net betaald heeft en leg uw tas niet onbewaakt in een paskamer of supermarktwagentje. Zakkenrollers grijpen dan namelijk hun kans, zoals hier in Eibergen:

‘Voetbaltruc’

Het is goed om op te weten dat een zakkenroller vaak niet alleen werkt. Ze trekken op in een team waarbij bijvoorbeeld de ene iemand afleidt, de ander de omgeving in de gaten houdt en de derde toeslaat. Zakkenrollers leiden u graag af, ze vragen bijvoorbeeld om een vuurtje of stoten tegen u aan. Deze dieven in Breda maakten het wel heel bont. Met een plaagstootje en een ‘voetbaltruc’ wisten ze het slachtoffer af te leiden en zijn Iphone te stelen.

Toch gerold?

Het kan zomaar gebeuren dat u toch slachtoffer wordt van een zakkenroller. Is het net gebeurd en heeft u zicht op de dader? Bel dan meteen 112 of laat een omstander de politie bellen. Onthoud het signalement. Dat geldt natuurlijk ook als u ziet dat iemand anders gerold wordt. U kunt ook altijd de beveiliging van een winkel inschakelen.

Blokkeren

Is uw pinpas of creditcard weg? Blokkeer deze dan onmiddellijk. Dat kan met een snel telefoontje naar uw bank. Een gestolen rijbewijs of paspoort moet vervangen worden bij de gemeente. In alle gevallen is het vooral erg belangrijk om aangifte te doen, dat kan telefonisch via 0900-8844 of online.

Tips op een rij

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wees alert op drukke plekken
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Laat u niet afleiden
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Houd uw tas altijd bij u en draag deze bij voorkeur met een schouderband om uw hals
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Blokkeer uw pinpas onmiddellijk wanneer deze gestolen is
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Doe altijd aangifte

Kijk ook eens naar