Pas op voor deze nieuwe vorm van oplichting!

Opsporing Verzocht Preloader

De afgelopen periode zijn met name jongeren het slachtoffer geworden van een nieuwe vorm van oplichting. De slachtoffers werden hierbij vaak opgebeld door voornamelijk Engels-sprekende mensen die zeiden te bellen namens de politie of een andere overheidsinstantie, bijvoorbeeld de Hoge Raad of de Belastingdienst.

De oplichters aan de telefoon laten u geloven dat er iets mis is met uw BSN of dat er een arrestatiebevel tegen u uitstaat. Ze kunnen ook beweren dat uw bankrekening wordt gebruikt bij witwassen, het kopen van drugs of andere criminele activiteiten. 

Bieden hulp

Om van deze ‘problemen’ af te komen, bieden deze bellers u ‘hulp aan, maar dan moet u wel doen wat zij zeggen. Als het nodig is, gaan ze hierbij intimidatie niet uit de weg. 

Installeren van software of app

Ze ‘helpen’ u vervolgens uw geld naar een andere rekening over te hevelen. Om dit in goede banen te leiden, willen ze graag meekijken en vragen u vervolgens om software te installeren of een app te downloaden.

Wees alert!

Vervolgens belandt het geld van het onschuldige slachtoffer in criminele handen. Trap er niet in en onthoud: de politie of uw bank zal u nooit vragen zo’n app te downloaden of software te installeren. Twijfelt u over de betrouwbaarheid van een telefoontje, e-mail of sms? Neem altijd contact op met uw bank. Lees op de website van de politie meer over telefonische oplichting.

Kijk ook eens naar