Opsporing Verzocht Preloader
alert

URGENT POLITIEBERICHT: TBS'er Mouloud Mezlay uit Enschede is voortvluchtig. Hij onttrok zich tijdens verlof aan zijn begeleiding. De 33-jarige Mezlay is voor het laatst gezien op 7 februari in de buurt van het Sterrebos in Groningen. Hij heeft dringend medicatie nodig in verband met mogelijk psychotisch gedrag. Klik hier voor meer informatie en een andere foto. Ziet u Mezlay, bel dan direct 112.

double-arrow

Pas op voor ‘vriend-in-noodfraude’ via WhatsApp

Opsporing Verzocht Preloader

Of u misschien even wat geld kunt overmaken, om bijvoorbeeld de huur of een nieuwe telefoon van te betalen. Het lijkt een berichtje van een bekende, maar bij ‘vriend-in-noodfraude’ - ook wel bekend als 'Whaling' – spreekt u in werkelijkheid met een gehaaide oplichter. Deze vorm van fraude is de afgelopen maanden steeds meer in opmars.

Oplichters proberen op deze slinkse wijze geld af te troggelen en spelen daarbij in op emotie en spoed. Vooral ouders met volwassen kinderen worden slachtoffer van deze manier van oplichting. Ze denken bijvoorbeeld dat ze hun kind uit de brand helpen. 

Hoe gaat het in z’n werk?

De vriend of het familielid dat het bericht stuurt, zit bijvoorbeeld zogenaamd vast in het buitenland zonder geld, telefoon en papieren. Of het kind in nood heeft zijn of haar telefoon in de WC laten vallen. Hij of zij appt daarom met een onbekend nummer en kan nu niet internetbankieren om het probleem zelf op te lossen. Ze hebben echt dringend uw hulp nodig en er wordt gevraagd of u geld kunt overmaken. Zodra u dat heeft gedaan, wordt het bedrag door de oplichter of een handlanger direct bij een pinautomaat opgenomen. 

Persoonlijke informatie

Natuurlijk zullen veel mensen niet zonder doorvragen direct geld over maken. Ook daar hebben deze oplichters een oplossing voor. Ze gebruiken in hun berichten persoonlijke details en foto's om de slachtoffers mee te overtuigen, die halen ze bijvoorbeeld van een social-mediaprofiel van degene als wie ze zich voordoen. Op deze manier lukt het ze om alsnog een behoorlijke groep mensen te overtuigen.

Flyer over 'whaling' Preloader
Flyer over 'whaling' van de politie
Flyer over 'whaling' Preloader

Preventie

Wordt u benaderd door een naaste met een dergelijk verzoek? Maak nooit zomaar geld over. Neem eerst op een ándere manier contact op met degene die het u vraagt; zorg dat u deze persoon persoonlijk spreekt. Een oplichter zal dan afhaken.

Hoe doe ik aangifte?

Als u onverhoopt toch denkt slachtoffer te zijn geworden van deze vorm van oplichting en geld heeft overgemaakt, dan kunt u via de website van de politie direct online aangifte doen. Dit neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Als u aangifte wilt doen via internet moet u wel beschikken over DigiD.

Let op: wanneer iemand uw identiteit gebruikte of als uw Whatsapp account is misbruikt om hiermee anderen op te lichten, dan kunt u hiervan géén online aangifte doen. Neem hiervoor contact op met de politie via 0900 – 8844. Meer informatie over identiteitsfraude.

Kijk ook eens naar