Schaam u niet voor babbeltrucs, doe aangifte!

Opsporing Verzocht Preloader

Vrijwel wekelijks kunt u ze in Opsporing Verzocht voorbij zien komen: zaken waarbij mensen slachtoffer worden van babbeltrucs. Uit onderzoek van ouderenbond KBO-PCOB blijkt nu dat maar liefst één op de vier senioren wel eens in aanraking is gekomen met zo’n babbeltruc. 

Aan het onderzoek van KBO-PCOB deden zo’n 1300 senioren van boven de 55 mee. Van degenen die met een babbeltruc te maken hebben gehad, bleek slechts 15% aangifte te hebben gedaan. 

Verschillende varianten 

Met babbeltrucs proberen criminelen door middel van geloofwaardige verhalen mensen hun bezittingen afhandig te maken. De babbeltruc kent allerlei verschijningsvormen. Directeur van KBO-PCOB Manon Vanderkaa: ‘Realiseer je goed dat babbeltrucplegers zeer vindingrijk zijn. Tegenwoordig gaat het niet alleen meer om de traditionele situatie waarin iemand zogenaamd langskomt voor een energiemeter.’ Een voorbeeld van een nieuwe variant van de babbeltruc, die onlangs ook in Opsporing Verzocht werd behandeld, is de ‘bloedprik-babbeltruc’. Daders doen zich dan voor als verpleegkundigen die bij u thuis langskomen om bloed te prikken, maar in feite zijn ze uit op uw geld of spullen. 

Geen reden voor schaamte 

Mevrouw Vanderkaa roept slachtoffers van babbeltrucs op om altijd aangifte te doen: ‘We horen vaak dat slachtoffers zich schamen, maar realiseer je dat het bij babbeltrucs om gewiekste criminelen gaat waar echt iedereen het doelwit van kan worden. Schaam je daar dus niet voor. En onthoud: hoe sneller u aangifte doet, hoe beter u helpt om meer slachtoffers te voorkomen!’ 

Hoe sneller u aangifte doet, hoe beter u helpt om meer slachtoffers te voorkomen.

Manon Vanderkaa, KBO-PCOB

Babbeltrucs tegengaan en voorkomen

Onder andere met de babbeltruc-sticker, die aan de binnenkant van een voordeur kan worden geplakt, hoopt KBO-PCOB mensen alerter te maken. ‘Gebruik een kierstandhouder, laat niemand zomaar binnen en bel 112 als u de situatie niet vertrouwt’, vermeldt de sticker. Verder heeft KBO-PCOB speciaal voor senioren een app ontwikkeld, waarin het mogelijk is jezelf te trainen hoe je om kan gaan met verschillende babbeltruc-scenario’s. Ouderen kunnen zo leren om babbeltrucplegers te herkennen en bij de deur weg te sturen. 

Tot slot is het volgens Mevrouw Vanderkaa belangrijk om als buurtbewoners met elkaar contact te onderhouden: ‘Deel onderling informatie en maak elkaar alert, bijvoorbeeld door middel van een WhatsAppgroep.’ 

Toch slachtoffer?

Bent of kent u iemand die slachtoffer is geworden van een babbeltruc? Slachtofferhulp Nederland geeft adviezen over bijvoorbeeld het verminderen van stressklachten.

Bron: KBO-PCOB 

Kijk ook eens naar