Wat te doen na een woninginbraak?

Opsporing Verzocht Preloader

Zomer: een geliefde tijd voor inbrekers. Zelfs nu in Coronatijd wanneer veel mensen slechts een dagje op pad gaan. De gevolgen van een inbraak zijn vaak groter dan alleen het verlies van de gestolen spullen. Het kan namelijk veel stress veroorzaken en gedoe opleveren bij het aanvragen van een schadevergoeding. Slachtofferhulp Nederland geeft advies:

Doe aangifte!

Aangifte doen is de eerste stap. Want als u aangifte doet, kan de politie proberen de dader op te sporen. Bovendien heeft u meer kans op een schadevergoeding als u aangifte doet. Verzekeraars zien namelijk uw aangifte als het bewijs dat u slachtoffer bent van een misdrijf.  

Schadevergoeding aanvragen

De schade die u oploopt als gevolg van de woninginbraak wilt u natuurlijk vergoed krijgen. De medewerkers van Slachtofferhulp Nederland kunnen helpen bij het in kaart brengen van uw schade. Heeft u liever contact met één van hun medewerkers? Bel dan met 0900-0101.

Stressklachten verminderen 

Als er spullen zijn gestolen die grote emotionele waarde voor u hebben, is het niet gek dat u verdrietig of boos bent. Ook kunt u zich thuis minder veilig voelen. Het kan helpen om hier met iemand over te praten en uw dagelijkse ritme vast te houden. Vasthouden aan uw gewoontes – zoals op tijd opstaan – zorgt voor de nodige structuur. Ook kunnen deze mindfullness-oefeningen van Slachtofferhulp Nederland helpen om met stressklachten om te gaan. 

Verklein de kans op een woninginbraak 

Om u veiliger te voelen, kunt u maatregelen nemen om het risico op een inbraak te verkleinen. Laat een veiligheidsexpert advies geven over inbraakpreventie. Zorg voor goede sloten en vraag uw buren om uw huis in de gaten te houden als u er zelf niet bent. Daarnaast is het verstandig om te controleren of daadwerkelijk alle ramen en deuren op slot zijn als u het huis verlaat. En om een lichtje aan te laten als u een paar uur buitenshuis bent. Ook doet u er goed aan om niet op Facebook of andere social media te melden dat u op vakantie gaat of bent. Zeker niet als u een openbaar profiel heeft dat ook voor inbrekers zichtbaar is. 

Bron: Slachtofferhulp Nederland 

Kijk ook eens naar