Bedrijfspand in as door levensgevaarlijke brandstichting

In het Brabantse Lieshout ging op dinsdagavond 9 januari 2024 een bedrijfspand grotendeels in vlammen op. Waar eerst kortsluiting de oorzaak leek, bleek uit bewakingsbeelden dat er opzet in het spel was.

In het pand, gelegen op industrieterrein De Stater, zaten meerdere ondernemingen die door de brand grote schade lijden.

Explosie en vuur 

Op de beelden is te zien hoe rond 20.15 uur die 9e januari twee mannen handelingen uitvoerden in de gang tussen het getroffen pand en het gebouw ernaast. Vermoedelijk waren ze in de weer met een brandbare vloeistof. Later zou daar een jerrycan worden aangetroffen.

Na zo’n tien minuten volgde er een ontbranding, waarop het tweetal snel de benen nam. Na een explosie sloeg de brand meteen het gebouw in. De wandplaten van het gebouw werden door een tweede explosie weggeblazen.

Medewerkers in het pand

De brandstichters wisten zeer waarschijnlijk dat er op dat moment drie mensen in het pand aan het werk waren. Die konden mede dankzij brandvertragende wanden net op tijd het pand verlaten toen ze de explosie hadden gehoord.
Een deel van het gebouw stortte in na een aantal minuten brand. Ondanks uren bluswerk door de brandweer wordt het pand helaas als verloren beschouwd.

Vluchtroute en voertuig

De politie vermoedt dat de verdachten via de achterkant van het pand naar Het Laar zijn gevlucht richting het Wilhelminakanaal. Op beelden uit de omgeving zijn rond 20.45 uur – een half uur na de brandstichting – twee wandelende voorbijgangers te zien. Het is niet zeker of dat de mannen zijn die bij de brandstichting betrokken waren of dat het om mogelijke getuigen gaat.
Verder stond volgens een getuige die dinsdagavond op een zandpad in de buurt een donkerkleurige auto geparkeerd. Die kan mogelijk van de daders zijn geweest. Meld het alstublieft als u daar meer over weet.

Contact met de politie

De pandeigenaar, de huurders en de politie hebben geen enkel idee uit welke hoek de brandstichting komt. De recherche wil daarom graag in contact komen met iedereen die iets over een motief weet of vermoedt.

  • Wie herkent de twee mannen op de beelden en/of heeft die avond van 9 december iets opvallends gezien?
  • Wie weet meer over de vluchtroute van de daders of beschikt mogelijk over beelden waar zij op kunnen staan?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar