Bewoner (79) weert zich kranig tegen overvaller

Een 79-jarige man werd op 29 december 2018 overvallen in zijn huis aan de Oude Pastoriestraat. De dader wilde hem vastbinden en dreigde met een mes, maar de bewoner beet goed van zich af.

update

Op maandag 15 april heeft de politie drie verdachten aangehouden uit Helmond. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vermoedelijk maakte de overvaller die zaterdagmiddag gebruik van een witte Volkswagen Polo. Zo'n auto is door meerdere getuigen gezien en ook door een aantal bewakingscamera's gefilmd.

Onbekende met mes

Het slachtoffer is aan het werk in zijn kantoor wanneer hij rond 16:45 uur gestommel hoort. Hij gaat in de keuken kijken, waar een onbekende man staat die onmiddellijk met een mes dreigt.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

De overvaller eist geld, waarop de bewoner zijn portemonnee pakt. Ondanks dit meewerken, wordt de dader ineens gewelddadig. Hij duwt de veel oudere man naar de grond en loopt naar het kantoor.

Potje spaargeld

Het slachtoffer staat op en loopt naar zijn belager toe. Er ontstaat een worsteling. De overvaller haalt tie-wraps tevoorschijn om de bewoner mee vast te binden. Vrij plotseling rent de dader naar buiten. In zijn vlucht weet hij wel nog een potje geld mee te grissen dat het slachtoffer voor zijn kleinkinderen spaarde.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Grote gevolgen

De impact van de overval op de 79-jarige man is groot. Als gevolg van zijn verwondingen en het emotionele trauma is hij vele kilo's afgevallen, kreeg hij uitdrogingsverschijnselen en kampt hij met bloeddruk- en ademhalingsproblemen.Het slachtoffer heeft enkele maanden niet meer zelfstandig kunnen wonen. Hij bracht die periode in een verzorgingshuis door, maar is inmiddels weer thuis.

Kenmerken overvaller

Van de dader, die vermoedelijk in een witte VW Polo reed, is het volgende signalement opgesteld:hij is blank, circa 1.70 meter lang en vermoedelijk tussen 20 en 30 jaar oud. Hij heeft een normaal postuur en spreekt met een streekaccent dat het slachtoffer niet kon thuisbrengen. Tijdens de overval had hij een donkerkleurige trui en spijkerbroek aan.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft informatie over de overvaller, mogelijk in combinatie met een witte Volkswagen Polo?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Oproep: vijf jonge mannen

Behalve naar mensen die informatie hebben over de witte Polo die op die zaterdag 29 december door Maren-Kessel reed, is de politie nog op zoek naar een aantal specifieke personen.

Zo'n drie weken eerder, op zondag de 9e, is ’s ochtends in de omgeving van de Oude Pastoriestraat een donkerkleurige Opel Corsa gezien. Die stond lange tijd stil, met twee jonge mannen erin die chips aten en frisdrank dronken. De politie wil graag met dat duo in contact komen.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie zijn de twee jonge mannen die met een donkerkleurige Opel Corsa op 9 december in de buurt van de woning aan de Oude Pastoriestraat zijn geweest?

En ook over drie anderen ontvangt de politie graag informatie. Eén week voor de overval werd rond 21.45 uur bij het latere slachtoffer aangebeld. Drie jonge mannen stonden voor de deur en zeiden dat ze autopech hadden. Of meneer startkabels had en of hij mee wilde komen om te helpen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Terwijl twee van hen te voet naar de Wijlseweg gingen, stapte één man bij meneer in de auto. Het viel de behulpzame oudere op dat de onbekende hem een flink eind liet omrijden. Uiteindelijk bleek overigens dat hij het drietal niet kón helpen; hun auto stond daarvoor te ver het weiland in.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie zijn de drie jonge mannen die bij het latere slachtoffer aanbelden met een verhaal over autopech? Ze zijn in elk geval ook enige tijd bij het weiland langs de Wijlseweg geweest.

Aanname

De reden dat juist deze oudere man in zijn woning werd overvallen, berust mogelijk op een aanname over diens situatie. De man doet al jaren de administratie voor het bedrijf van zijn zoon en het kan zijn dat de overvaller daarom dacht dat er geld te halen zou zijn.

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar