Cold case 1991: onbekende dode man krijgt gezicht

In de warme zomer van 1991, op vrijdagochtend 9 augustus, werd in Naarden het lichaam gevonden van een nog altijd onbekende man. Hij lag onder een deken in de struiken naast de snelweg A1. Hij bleek te zijn doodgestoken.

Het gezicht van de man was destijds niet meer herkenbaar, maar dankzij nieuwe technieken is er een gezichtsanimatie gemaakt. De politie hoopt dat iemand met behulp van deze animatie alsnog het slachtoffer herkent. 

Slachtoffer cold case Naarden, 1991 Preloader
Slachtoffer cold case Naarden, 1991 Preloader

Gezichtsanimatie

Op basis van de schedel van het slachtoffer en de botten in zijn gezicht heeft het NFI, in samenwerking met de Universiteit van Dundee, het gezicht van de man gereconstrueerd.
Heeft u een vermoeden wie deze man is, neem contact op met de politie. Hij was bij overlijden vermoedelijk tussen 64 en 75 jaar oud en moet dus geboren zijn tussen 1916 en 1927.

Afkomstig uit Oost- / Zuidoost-Europa

Uit isotopenonderzoek blijkt dat de man nog niet lang in Nederland verbleef. Hij heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht in de Karpaten of de Balkan – in Oost- of Zuidoost-Europa).

Kleding en zegelring van onbekende dode Preloader
 
Kleding en zegelring van onbekende dode Preloader

Kleding en zegelring

Het slachtoffer had goedkope kleding aan en droeg om zijn vinger een zegelring. Die ring werd destijds verkocht via de catalogus van postorderbedrijf Otto.

Elektrische deken, Naarden, 1991 Preloader
Elektrische deken, Naarden, 1991
Elektrische deken, Naarden, 1991 Preloader

Elektrische deken

Het lichaam lag onder een kleurrijke elektrische deken die in de jaren zestig in Duitsland werd gefabriceerd. Er zijn tienduizenden van die dekens in omloop gebracht, ook in Nederland. De politie hoopt dat iemand toch de link kan leggen tussen de deken en het slachtoffer of de dader(s).

Café Yvonne in Amsterdam

Het onderzoek naar de zegelring leidde in 1991 ook naar een Turks uitziende man die zo’n zegelring droeg. Hij was gast van café Yvonne aan de Eerste Oosterparkstraat in Amsterdam.

Voormalig café Yvonne in Amsterdam Preloader
Bron: Stadsarchief Amsterdam
Voormalig café Yvonne in Amsterdam
Voormalig café Yvonne in Amsterdam Preloader

Hij werd zo’n 40 jaar oud geschat en zou af en toe aan de bar hebben gezeten met een jongen van ongeveer 10 jaar oud, van wie toen werd gedacht dat dat mogelijk zijn zoon was.
De politie heeft nooit kunnen vaststellen wie deze man is geweest. Nadat de onbekende dode man bij de A1 bij Naarden was gevonden, is die Turks uitziende man niet meer in het café gezien.

Onderzoek in 1991 gestaakt

Ondanks intensief recherchewerk destijds is het niet gelukt het slachtoffer te identificeren. Na een paar maanden is het onderzoek eind 1991 zonder resultaat gestaakt.

In 2014 heeft het coldcaseteam van de politie Midden-Nederland de zaak weer opgepakt. Het lichaam van de man werd opgegraven, waarna met de nieuwste technieken onderzoek is gedaan in de hoop meer over hem te weten te komen.

Wie is het slachtoffer

  • Wie heeft de onbekende man om het leven gebracht en waarom?
  • Wie was de nooit getraceerde, Turks uitziende gast van café Yvonne?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

 

Kijk ook eens naar