Cold case 2010: hologram en DNA-spoor moeten voor doorbraak zorgen

Drie tienermeisjes werden in de zomer van 2010 in Schiedam en Vlaardingen slachtoffer van een nog altijd onbekende man. Twee van de meisjes werden door hem seksueel misbruikt, het derde meisje wist te vluchten. De politie heeft recent een 3D-animatie gemaakt van hoe de dader er destijds mogelijk uitzag.

Bachplein, Schiedam

Een meisje van 15 fietste op dinsdag 31 augustus 2010 vanuit school naar huis aan het Bachplein in Schiedam. In de keldergang onder haar flat werd ze aangesproken door een man, die haar vroeg om een fietspomp. Nadat het slachtofer hem hielp, duwde hij haar één van de kelderboxen in. Daar misbruikte hij haar.

Wat kan je nou als 15-jarig meisje tegen zo'n grote vent in een kelderbox?”

slachtoffer zedenmisdrijf

Koninginnelaan, Vlaardingen

Bijna drie weken later, op maandag 20 september 2010 rond 16.00 uur, overkwam een meisje van 13 nagenoeg hetzelfde. Bij haar flat aan de Koninginnelaan in Vlaardingen werd ze benaderd door dezelfde man. Ook zij hielp de man met zijn fiets, waarna hij haar bedreigde met een mes en haar seksueel misbruikte in een kelderbox.

Lissabonweg, Vlaardingen

Nog geen uur later probeerde hij hetzelfde bij een meisje van 15, nu aan de Lissabonweg in Vlaardingen. Zij kreeg onmiddellijk argwaan toen de man haar aansprak. Ze heeft zijn fiets tegen hem aangegooid en is hard weggerend.

Signalement dader zedenzaak 2010 Schiedam Vlaardingen Preloader
Signalement dader zedenzaak 2010 Schiedam Vlaardingen Preloader

Signalement

De dader was in 2010 vermoedelijk tussen 35 en 45 jaar oud en heeft een lichte huidskleur.

 • ongeveer 1.85 meter lang
 • nu vermoedelijk tussen de 46 en 56 jaar oud
 • had in 2010 kort bruin haar en was licht kalend
 • had destijds een buikje.
 • droeg een bril met rechthoekig montuur,

  een blauw fleece-vest met witte baan

  en zwarte instappers of sloffen
 • bedreigde de slachtoffers met een inklapbaar mes.

DNA-spoor

Er is een DNA-spoor van de man veiliggesteld. Op het moment dat er een verdachte in beeld komt, kan de politie snel vaststellen of hij ook daadwerkelijk de dader is.

Hologram

Op basis van de verklaringen van de meisjes uit 2010 heeft de politie een 3D-animatie van de dader gemaakt. Deze kan in een zogenoemde holobox geprojecteerd worden als een soort hologram. Onder begeleiding van klinisch psycholoog Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld stonden de slachtoffers onlangs oog in oog met dat hologram. Dat ziet u in de video bovenaan deze pagina.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. The 3D suspect character uses the Unreal® Engine. Unreal® is a trademark or registered trademark of Epic Games, Inc. in the United States of America and elsewhere.

Overige kenmerken

Het viel de slachtoffers op dat de man een bijzondere stem had, bijna een vrouwenstem. Eén van de slachtoffers gaf aan dat hij de neiging had tot stotteren. Niet alle slachtoffers hebben dit opgemerkt, dus het zou door de omstandigheden kunnen zijn gekomen.
De man reed telkens op een fiets met waarschijnlijk één fietstas en een grote, glimmende bel. Mogelijk komt hij uit de omgeving van Schiedam of Vlaardingen of had hij destijds een connectie met die plaatsen.

Compositietekening uit 2010 Preloader
Compositietekening uit 2010
Compositietekening uit 2010 Preloader

Zelf slachtoffer?

Denkt u zelf ook het slachtoffer te zijn geweest van deze man? Meld u zich dan alstublieft bij de politie. Informatie over hulp bij seksueel misbruik leest u hier:

Deel uw informatie

Wie weet of vermoedt wie de dader kan zijn?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Steun de slachtoffers

Leeft u mee met deze zaak? Laat een sterktewens achter.

Stuur een sterktewens

Kijk ook eens naar