Corrupte havenarbeiders cruciaal bij import cocaïne

In de haven van Vlissingen nam de douane begin november 400 kilo cocaïne in beslag, afkomstig van een schip uit Zuid-Amerika. De vangst komt bovenop de twaalf ton die eerder al werd aangetroffen. Corrupte havenarbeiders spelen een belangrijke rol bij het importeren van deze drugs. De politie heeft beelden van hun werkwijze.

Het grootste deel van de cocaïne komt binnen via schepen uit Zuid- en Midden-Amerika en ligt verpakt tussen het exotisch fruit zoals bananen en ananassen. In Vlissingen meren die schepen aan in de Bijleveldhaven, ook wel bekend als de ‘fruithaven’. 

update
teaser-date

24-11-2020 20:46

Sinds de uitzending zijn er 15 tips binnengekomen, bedankt! 

Hulp van binnenuit

Om de drugs vervolgens het haventerrein af te krijgen, is hulp van binnenuit cruciaal. In ruil voor forse geldbedragen geven corrupte havenmedewerkers informatie aan hun opdrachtgevers over de zendingen met fruit en helpen deze buiten het haventerrein te krijgen.
Op bewakingsbeelden is te zien hoe deze corrupte havenarbeiders te werk gaan. Aan het eind van hun werkdag verlaten ze het haventerrein met een gevulde tas, waarschijnlijk met drugs.

Haven van Vlissingen Preloader
Haven van Vlissingen
Haven van Vlissingen Preloader

Operatie Portunus

Operatie Portunus bestrijdt de import van cocaïne via de Zeeuwse haven. De operatie richt zich op onder meer criminele samenwerkingsverbanden. Een belangrijk doel is om corruptie onder het havenpersoneel tegen te gaan en om criminele vermogens op te sporen. Uw hulp is daarbij erg belangrijk.

We denken dat er veel meer cocaïne binnenkomt dan dat we tot nu toe onderschept hebben.”

Linda van den Oever, Officier van Justitie

Aanhoudingen

Hoewel de politie al twaalf verdachten heeft aangehouden, gaat de import van cocaïne nog steeds door. Er werken vermoedelijk nog altijd corrupte arbeiders in de haven. Mogelijk vallen deze personen u op door hun luxe levensstijl in combinatie met een modaal salaris.

Bij politie-actie in beslag genomen geld Preloader
Bij politie-actie in beslag genomen geld
Bij politie-actie in beslag genomen geld Preloader

Groot crimineel vermogen

Vermoedelijk beschikt een aantal aangehouden verdachten over een groter crimineel vermogen dan tot nu toe is gevonden. Mogelijk hebben ze de beschikking over garageboxen, containers of loodsen waar het geld wordt verborgen. Het geld kan ook zijn witgewassen of weggesluisd via bepaalde financiële constructies.

Geef uw informatie door

Ook havenmedewerkers die door drugscriminelen zijn benaderd, maar hier niet op in zijn gegaan, kunnen contact opnemen met de politie. Dat kan ook via het Team Nationale Inlichtingen, dat ervoor zorgt dat uw gegevens en informatie strikt vertrouwelijk worden behandeld. U kunt ook uw informatie veilig en anoniem delen via Meld Misdaad Anoniem 

  • Wie weet waar het criminele vermogen is van de aangehouden verdachten?
  • Wie heeft informatie over mogelijk corrupte havenarbeiders in Vlissingen?
  • Wie is er als havenmedewerker benaderd door drugscriminelen om te helpen bij de import van cocaïne?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Tippen vanuit het buitenland (lokaal tarief): +3179 - 3459800

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar