Dood Belgische motorhandelaar Geert de Lie (44)

Op klaarlichte dag wordt hij in bijzijn van zijn vrouw in koelen bloede doodgeschoten door waarschijnlijk mannen uit Nederland.

update

Door de uitzendingen zijn twee Nederlandse verdachten aangehouden, mannen (28 en 38) uit de regio Rotterdam. Eén van die mannen heeft inmiddels zijn aandeel in de moord bekend.

Op 28 oktober 2011 werken Geert de Lie (44) en zijn vrouw achter aan hun huis in Erwetegem (België), vlakbij Zottegem. Rond 15.00 uur rijdt een ouder model Volkswagen Golf de parkeerplaats op. Een man stapt uit en vraagt om een bepaald soort bougies. Als Geerts vrouw kort daarop met de gevraagde bougies terugkomt bij de poort, staan er opeens twee mannen. De eerste man zegt te zullen betalen, maar in plaats van geld haalt hij een vuurwapen te voorschijn. Geert wil haar helpen, maar wordt zonder pardon doodgeschoten. De daders springen hierna in hun auto en rijden weg richting Zottegem.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Nederland

De politie gaat er vanuit dat de moordenaars van Geert de Lie uit Nederland komen. Beide daders spraken namelijk met een duidelijk Nederlands accent. Daarnaast zou hun auto een Nederlands kenteken hebben en zou volgens diverse getuigen na de moord weggereden zijn in de richting van de Nederlandse grens. Inmiddels zijn er zelfs sterke aanwijzingen dat de twee uit Rotterdam komen of uit de omgeving van Rotterdam.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dader 1

Dit is de vermoedelijke schutter en hij is tussen de 25 en 30 jaar oud, ongeveer 1.70m lang en hij heeft een fijne kin. Op 28 oktober 2011 droeg hij een zwarte rastamuts.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dader 2

Hij is ook tussen de 25 en 30 jaar oud, maar hij is groter, zo’n 1.85m en hij heeft een zware lichaamsbouw. Verder heeft hij een dikke neus, donkere diepliggende ogen en op 28 oktober 2011 had hij een donkere honkbalpet op en een schoudertas bij zich. Beide mannen zijn donkergetint en getuigen omschreven ze als louche types.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Volkswagen Golf

Mede dankzij tips na de vorige uitzending denkt de politie de auto in handen gekregen te hebben waarin de twee daders destijds reden. Dat is een beige- of champagnekleurige Volkswagen Golf type 4. De auto blijkt sinds de moord een aantal keer van eigenaar gewisseld. De huidige eigenaar heeft niets met de moord te maken en heeft de auto vrijwillig ter beschikking gesteld aan de politie.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Forensisch onderzoek

Met uiterste precisie verzamelden de forensisch onderzoekers allerlei sporen, die nu in het laboratorium verder onderzocht worden. Ook het motorblok en de elektronica van de wagen werden aan een minutieus onderzoek onderworpen. Hopelijk kunnen die sporen de link leggen naar de moord en zijn er mensen die de mannen op de compositietekeningen in verband kunnen brengen met de auto.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Motief

Het kan een uit de hand gelopen overval zijn. In dat geval is het niet logisch dat de daders toevallig bij Geert de Lie uitkwamen, maar dat ze door iemand uit zijn omgeving zijn getipt dat er iets te halen zou zijn. Dan zijn er misschien mensen uit de directe omgeving van Geert die nog niet alles wat ze weten verteld hebben. Hopelijk doen ze dat nu alsnog. De politie hoort het ook graag als mensen denken te weten of Geert misschien problemen had of betrokken was bij conflicten.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er op 28 oktober 2011 rond 15.00 uur getuige geweest van de moord op Geert de Lie (44) bij zijn huis in Erwetegem (België), vlakbij Zottegem?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent aan de hand van de compositietekeningen en/of de signalementen en mogelijk in combinatie met de omgeving Rotterdam en de beige- of champagnekleurige Volkswagen Golf type 4 de daders?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet er meer over deze zaak en heeft dit nog niet met de politie gedeeld?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet of Geert problemen had of betrokken was bij conflicten?

Kijk ook eens naar