Dood Chi Yin Luong (20) bij station Maassluis-West

Het is een raadsel hoe hij om het leven is gekomen. Het lichaam van de 20-jarige Chi Yin Luong, ook wel John genoemd, wordt op maandagochtend 21 november 2016 gevonden bij treinstation Maassluis-West. Het is nog altijd niet duidelijk hoe hij om het leven is gekomen.

update

35 mensen namen na de uitzending contact op. Een groot gedeelte van de tipgevers dacht mee over waarom John misschien is gaan rennen, en er zijn mensen die John waarschijnlijk tijdens zijn treinrit nog zagen. Dat wordt nu allemaal uitgezocht, dank voor het meedenken en meeleven.

 

Chi Yin Luong

Chi Yin Luong (20) woont met zijn ouders en broer in Maassluis. John is een rustige jongen met een hoop vrienden. Hij werkt fulltime bij een bezorgrestaurant in Den Haag. Zijn baas is zo tevreden over John dat hij hem wil promoveren tot bedrijfsleider. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

20 november 2016

De avond die de laatste van zijn leven zal blijken te zijn, zondagavond 20 november, werkt hij zoals altijd tot laat in het restaurant. Wanneer hij klaar is neemt hij nog een maaltijd mee van zijn werk, voor thuis. Zijn baas zet hem rond middernacht af bij treinstation Den Haag Centraal.

Van Den Haag CS naar Holland Spoor

Zijn trein naar Den Haag Hollands Spoor vertrekt om 00.13 uur vanaf spoor 1. Onderweg whatsappt hij een vriend: of die hem in Maassluis West, zoals wel vaker, wil komen afhalen van de trein. Twee minuten later is hij op Hollands Spoor, waar zijn trein naar Schiedam Centrum om 0:21 uur met twee minuten vertraging vertrekt. Zijn vriend die hij heeft gevraagd hem af te halen, reageert niet: hij is in slaap gevallen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Hollands Spoor – Schiedam – Hoek van Holland

Rond 00.35 uur komt John aan op station Schiedam Centrum. Daar is op bewakingsbeelden te zien dat hij als enige uit de intercity overstapt op de sprinter richting Hoek van Holland.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Perron Maassluis-West

Om 00.55 uur stapt hij uit op treinstation Maassluis West, daar hangen geen bewakingscamera’s. Op dat station moet John al snel zijn gaan rennen, helemaal tot aan het einde van het lange perron. Wat er daarna is gebeurd, is onbekend.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Lichaam Chi Yin Luong

Om 07.56 uur op maandagochtend 21 november ziet een machinist die ochtend net na het perron bij station Maassluis West iets liggen. Tussen de rails en een houten hek ligt een stoffelijk overschot. Het is het lichaam van John, met een diepe hoofdwond. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft John die avond gezien, op een van de treinstations of in de trein? 

Letsel

Doordat er geen ander letsel aan zijn lichaam wordt gevonden, gaat het onderzoeksteam er vanuit dat een klap van zijn hoofd tegen de trein fataal is geweest. Toch heeft het nog uren geduurd tot hij werd gevonden. De machinist van de trein die John hoogstwaarschijnlijk heeft geraakt, heeft niets gemerkt. Het is ook onbekend welk gedeelte van de trein hem heeft geraakt, dat kan dus ook buiten het zicht van de machinist zijn gebeurd en het was bovendien aardedonker. Overigens is uit sectie duidelijk geworden dat John daar niet nog lange tijd gewond heeft gelegen, hij moet gezien zijn hoofdletsel na de botsing op slag dood zijn geweest.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet meer over wat er gebeurd zou kunnen zijn? 

Scenario: zelfmoord

Het is nog altijd niet duidelijk waarom John die nacht op dat perron is gaan rennen, want dat moet zijn gebeurd. Zelfmoord lijkt op dit moment een heel onwaarschijnlijk scenario. Dat strookt niet met de aard van zijn verwondingen en deskundigen vertellen dat zoiets zelden zo impulsief gaat als hier dan zou zijn gebeurd. Verder zijn er nog die berichtjes naar zijn vriend om hem te komen ophalen, die maaltijd die hij mee had genomen voor thuis en het feit dat niemand heeft verklaard dat hij suïcidaal was. 

Scenario: treinsurfen

Er is ook gekeken of hij misschien is gestorven omdat hij is gaan treinsurfen, waarbij je je voor de kick vastgrijpt aan een rijdende trein. Hoewel dat een mogelijkheid is, is ook daarvoor geen enkele aanwijzing. Niemand uit zijn omgeving heeft verteld dat hij dat wel eens deed er zijn ook geen sporen van gevonden op de trein. 

Scenario: gevallen, opgewacht of geduwd

Dan is er nog de optie dat hij per ongeluk is gevallen toen hij rende, maar waarom rende hij dan ter hoogte van het einde van het perron? Zijn familie maakt zich bijvoorbeeld zorgen dat hij misschien is opgewacht, of ergens bang voor was. 

Conflicten

Er zijn verhalen naar buiten gekomen dat John jaren geleden eens iets via Marktplaats had verkocht, dat hij niet had geleverd en waardoor hij werd bedreigd. Ook zou hij wel eens zijn afgeperst. Hij onderging dit alles lijdzaam, maar het zijn incidenten van een tijd terug. Er is bij het onderzoeksteam niets bekend over recente conflicten. Als iemand daar informatie over heeft hoort het onderzoeksteam dat graag. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet of John conflicten had met iemand?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep

De politie wil zo snel mogelijk met iedereen in contact komen die in de nacht van zondag 20 op maandag 21 november met John in de trein heeft gezeten, of hem daar op het station Maassluis-West heeft gezien. Volgens de conductrice van de trein zijn er iets van acht personen uitgestapt. Maar niemand heeft zich die nacht met een geregistreerde OV-chipkaart uitgecheckt, anders had de politie via de chipkaarten wellicht nog een aantal van die personen kunnen achterhalen. In de sprinter op datzelfde traject is later ook nog geflyerd, maar helaas heeft dat geen getuigen opgeleverd. Woont u rond dat station, bv. in de flats eromheen en is u iets opgevallen, meld dat dan ook uiteraard. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Kleding John

John was die avond gekleed in een zwarte jas, een grijze broek en zwarte sneakers met een witte rand en een paarse zool. Hij had kort zwart haar en had een rugzak bij zich. 

Help de politie

Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar