Opsporing Verzocht Preloader
alert

URGENT POLITIEBERICHT: TBS'er Mouloud Mezlay uit Enschede is voortvluchtig. Hij onttrok zich tijdens verlof aan zijn begeleiding. De 33-jarige Mezlay is voor het laatst gezien op 7 februari in de buurt van het Sterrebos in Groningen. Hij heeft dringend medicatie nodig in verband met mogelijk psychotisch gedrag. Klik hier voor meer informatie en een andere foto. Ziet u Mezlay, bel dan direct 112.

double-arrow

Dood Miet van Bommel (84) in 1992

Beloning 15.000,- (zegge: vijftienduizend euro)

Nieuwe informatie in 24 jaar oude moordzaak

update

Er is massaal meegedacht over de moord, er kwamen meer dan 80 tips. Er zitten tips bij van mensen die meedenken, maar er zijn ook hele concrete tips met name op dat daderprofiel doorgegeven, met verwijzingen naar personen nu en destijds. Het coldcaseteam wil iedereen heel bedanken voor alle medewerking en openheid tot nu toe.

In de nacht van dinsdag 11 op woensdag 12 februari 1992 werd Miet van Bommel (84) om het leven gebracht in haar huis aan de Sniederslaan in Bladel. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Miet van Bommel

Miet runde samen met haar man Jan een café aan de Sniederslaan in Bladel. Sinds het overlijden van haar man halverwege de jaren tachtig wordt het voor Miet steeds moeilijker om het café draaiende te houden. Er wordt suikerziekte geconstateerd en het is zelfs zo ernstig, dat haar linkerbeen moet worden geamputeerd. Ze krijgt een prothese aangemeten en moet helemaal opnieuw leren lopen. Stukje bij beetje gaat het steeds beter. Zelfs zo goed, dat ze weer terug kan naar huis: een kamer naast haar café Van Bommel aan de Sniederslaan. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dinsdagavond 11 februari 1992

Zoals wel vaker heeft Miet de avond van 11 februari 1992 een groot deel van de avond een kaartje gelegd. Tegen 22.00 uur die avond worden Miets vriendinnen opgehaald. Vanaf dan is het wachten op de thuishulp die die avond dienst heeft. Rond 22.30 uur die avond is ze er om Miet naar bed te brengen. Miet is van de vaste gewoontes, haar prothese moet altijd op dezelfde plek liggen. En de gordijnen van haar kamer moeten altijd open zijn. Zodra Miet op bed ligt vertrekt de hulp. Zij is de laatste bekende persoon die haar rond 23.00 uur in leven ziet. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Inbraak

Die nacht van 11 op 12 februari maakt een indringer een eind aan het leven van Miet van Bommel. Hij is via de brandgang naar de voordeur gelopen en door een ruitje in te tikken weet hij binnen te komen. Vreemd genoeg blijkt er niets meegenomen uit het huis. Er is zelfs niet eens naar kostbaarheden gezocht. Het stel dat de ruimte boven het café huurt wordt gehoord over de dood van hun hospita. Zij sliepen die nacht boven de kamer waar de moord werd gepleegd maar hebben niets ongebruikelijks gezien of gehoord. Daaruit maakt de politie op dat de dader geruisloos moet hebben gehandeld en Miet niet de gelegenheid heeft gehad om hulp te roepen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Seksueel misbruik

Destijds is nooit naar buiten gebracht dat Miet seksueel is misbruikt die nacht. Het is zo’n gruwelijk gegeven dat het rechercheteam het toen verstandiger leek om er niets over te zeggen. Ze doen dat nu bewust wel, ook in overleg met de recherchepsychologen die zich met de zaak bezighouden. Het feit dat Miet seksueel is misbruikt, kan er voor zorgen dat mensen nu met andere ogen naar de zaak gaan kijken.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft een vermoeden wie de dader kan zijn?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Profiel dader

Het rechercheteam gaat er niet vanuit dat de dader per se een seksuele voorkeur heeft voor een bejaard slachtoffer. Ze houden er rekening mee dat de dader weinig of geen seksuele ervaring had. Uit onderzoek naar vergelijkbare zaken blijkt dat het vaak jonge mannen zijn die dit soort misdrijven plegen. Daarom wordt gedacht dat de dader destijds tussen de 18 en 25 jaar oud was. Dat betekent dat hij nu tussen de 42 en 49 jaar oud moet zijn. De dader had in 1992 een link met Bladel of de directe omgeving van Bladel. Het is goed mogelijk dat hij er woonde of gewoond heeft. Of er misschien werkte of vaak op bezoek kwam.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft in de loop der jaren misschien geruchten opgevangen over deze moordzaak?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Begluurd

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Miet een toevallig slachtoffer is geworden. Het is goed mogelijk dat de dader haar kende of wist wie zij was, waarbij het niet noodzakelijk is dat Miet de dader ook heeft gekend. Feit is dat Miets kamer direct aan de straat grensde en Miet dag en nacht haar gordijnen open had. Het was eenvoudig om bij haar naar binnen te kijken. De politie sluit niet uit dat de dader haar mogelijk vanaf de Sniederslaan heeft begluurd. Als hij inderdaad weleens bij Miet door de ramen heeft gekeken, wordt niet uitgesloten dat hij bijvoorbeeld ook andere vrouwen of meisjes heeft begluurd. Misschien kunnen mensen zich iemand herinneren die zich daar destijds mee bezig hield. En misschien hebben mensen hem weleens betrapt bij zulk gluurgedrag. Of hebben ze hem voor 12 februari 1992 weleens gezien daar op de Sniederslaan in Bladel.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft een – in 1992 jonge man in de omgeving van Bladel – weleens betrapt op gluurgedrag?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Sporen

Op de rand van Miets bed wordt de afdruk gevonden van een handpalm. Iedereen die wel eens langs kwam aan de Sniederslaan werd destijds gevraagd mee te werken aan het politieonderzoek. Uiteindelijk komt de politie tot de conclusie dat de afdruk zeer waarschijnlijk van de dader is. Ook het hemd dat Miet die nacht droeg speelt een cruciale rol, al lijkt het in 1992 niet direct een bruikbaar spoor. Maar jaren later, als de DNA-techniek verder ontwikkeld is, komt daar op een onbekend mannelijk DNA-spoor naar voren. Waarschijnlijk van de dader.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

DNA onderzoek

De politie probeert ook na te gaan welke mannen er in die leeftijdscategorie 18-25 jaar in Bladel en omgeving woonden in 1992. Eén van de vervolgstappen zou kunnen zijn om hen vrijwillig te vragen om DNA af te staan, zodat dat kan worden vergeleken met het DNA-spoor op het nachthemd van Miet. Op die manier hopen ze de dader rechtstreeks te vinden maar het geeft ook een tweede mogelijkheid. Want als één van zijn familieleden DNA afstaat, kan men de dader op het spoor komen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Beloning

In 2006 kreeg het rechercheteam een serieuze tip binnen. Er zou toen iemand over de moord op Miet van Bommel hebben gesproken. Op basis van die tip is toen een verdachte aangehouden. Alleen bleek die man na verder onderzoek niets met de zaak te maken te hebben en is hij weer vrijgelaten. Die aanhouding heeft er wel voor gezorgd dat veel mensen in Bladel en omgeving denken dat de moord al is opgelost. Maar dat is dus niet zo. De dader loopt nog altijd vrij rond. Daarom heeft een coldcase-team de zaak onlangs heropend. Er is destijds al een beloning van 15.000 gulden uitgeloofd door justitie, die is nu verhoogd naar 15.000 euro voor de gouden tip.

Help de politie

Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar