Drugslabs in Oost-Brabant: wie zijn de kopstukken?

Drugslabs en alle criminaliteit die daarbij komt kijken, vormen een groot probleem. Hoe voorkom je dat je er misschien ongewild in verzeild raakt? En wie zijn de kopstukken die profiteren van de miljoenenwinsten?

De politie in Oost-Brabant is op zoek naar de mensen achter de (synthetische) drugslabs. Tientallen labs werden de afgelopen jaren ontmanteld. Meestal zijn het de kleinere spelers die daarbij worden aangehouden, zoals verhuurders van panden of de laboranten. De hoogste bazen blijven doorgaans buiten schot. Dat moet anders, vinden politie en justitie.

Restanten van een drugslab in Eersel Preloader
Restanten van een drugslab in Eersel
Restanten van een drugslab in Eersel Preloader
update
teaser-date

03-11-2022 08:04

Op maandag 17 oktober 2022 was er een actiedag onder leiding van het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant met medewerking van politie, FIOD en Belastingdienst. Daarbij werden op tientallen locaties zoekingen gedaan, wat resulteerde in onder meer negen aanhoudingen. Begin november volgde een tiende aanhouding in dit grote onderzoek.

Mooie vorderingen, maar uw informatie blijft heel welkom.

Straffen en afpakken

Het doel van politie en justitie is om degenen voor de rechter te brengen die dit soort drugslabs financieren en hun woekerwinsten witwassen. Naast het opleggen van een gepaste straf is het afpakken van vermogen een belangrijk doel.

We willen afpakken wat zij illegaal hebben verdiend. We willen het geld terugpakken door beslag te leggen op hun huizen, auto's, bankrekening, cryptovaluta. Alles wat zij verdiend hebben, moet terug naar de staat.”

Janine Kramer, persofficier Oost-Brabant

Brabant en België 

Het onderzoek richt zich specifiek op vijf drugslabs in Oost-Brabant en twee in België. De vraag is wie achter de volgende labs zitten:

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Hoogeindseweg in Leende, ontdekt op 23 februari 2017
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Stokkelen in Eersel, ontdekt op 21 oktober 2020
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Bergdijk in Someren, ontdekt op 24 december 2020
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Hoofdstraat in Veghel, ontdekt op 22 februari 2021
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Heitrak in Neerkant, ontdekt op 25 februari 2021
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Goordijkstraat in Merksplas (België), ontdekt op 24 juni 2021
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. een manege in Oud-Turnhout (België), ontdekt op 28 juni 2021.

Verhuur van panden

Criminelen komen aan de ruimtes voor drugslabs via makelaars of ‘gewoon’ via Funda. Daarnaast worden bijvoorbeeld boeren forse bedragen aangeboden om voor een aantal maanden een loods te huren. De politie wil graag in contact komen met mensen die door criminelen zijn benaderd met de vraag een ruimte te verhuren.

Werk niet mee!

Ook al lijkt het aantrekkelijk om zoveel geld te verdienen, het heeft een keerzijde: zit je eenmaal in het wereldje, dan kom je er nooit meer uit. Ook is de kans groot dat je zelf wordt veroordeeld voor het faciliteren van een drugslab. Bovendien kun je aansprakelijk worden gesteld voor de ontruimingskosten – vaak al gauw tienduizenden euro’s.

Veghel, februari 2021 Preloader
Veghel, februari 2021
Veghel, februari 2021 Preloader

Grondstoffen

Eén van de onmisbare grondstoffen die gebruikt worden in drugslabs is apaan. Dat wordt geïmporteerd van buiten Europa, vaak verpakt in tonnen of in zakken zonder etiket. Met vliegtuigen en boten komen de grondstoffen ergens Europa binnen en worden dan verder over land vervoerd naar de drugslaboratoria in bijvoorbeeld Noord-Brabant.
De politie wil graag weten hoe de importlijnen precies lopen van grondstoffen zoals apaan.

Minder drugsdumpingen

De laatste jaren is bijna wekelijks drugsafval gedumpt in de natuur, maar het afgelopen jaar is dat aanzienlijk minder. Toch heeft de politie níet het idee dat er minder synthetische drugs worden geproduceerd.
Wat doen de criminelen met het afval en wat is hun huidige alternatief voor de dumpingen?

Help de politie

Heeft u informatie over een of meer drugslabs, over mogelijke kopstukken die erachter kunnen zitten, over importlijnen voor grondstoffen en/of over de manier(en) waarop betrokken criminelen zich van drugsafval ontdoen? Neem alstublieft contact op met de politie. Dat kan ook anoniem of middels een vertrouwelijk gesprek met iemand van het Team Nationale Inlichtingen.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Tippen vanuit het buitenland (lokaal tarief): +3179 - 3459800

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar