Gewapende nep-agenten dringen huizen binnen

Twee mannen, van wie één in politie-uniform, overvielen op 23 maart 2018 een gezin aan de Panterweg in Almere. Vorig jaar mei werd in Weesp ook een woning overvallen door daders die zich voordeden als politiemensen. Beide keren bleek dat de daders zich in het huis hadden vergist.

update

5 tips over de getoonde pet van een van de overvallers. De mannen zijn nog niet herkend.

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaken!

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Politie-uniform

Bij het Almeerse gezin liggen op vrijdag 23 maart de kinderen op bed en kijken de ouders televisie, wanneer er rond 21.10 wordt aangebeld. De vader des huizes doet de deur open en ziet een man staan in politie-uniform. Die duwt de bewoner direct naar de grond en er ontstaat een worsteling.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Heeft u iets verdachts gezien in de omgeving van de Panterweg in Almere, op vrijdag 23 maart 2018 tussen 20.30 en 22.00 uur?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Verkeerde huis

Achter de nep-agent aan stormt een tweede dader naar binnen. Hij richt direct een vuurwapen op het vrouwelijke slachtoffer en vraagt waar de kluis is. Nadat zij ontkent dat er een kluis in huis is, volgt een opmerkelijke vraag: de gewapende man informeert naar de afkomst van het gezin, waarop de vrouw antwoordt dat zij Nederlands zijn.Dan blijkt overduidelijk dat de overvallers zich hebben vergist. “Shit, we hebben het verkeerde huis,” zegt de ene dader tegen de andere, “Het zijn geen negers.”

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft een idee welke woning de daders op het oog hebben kunnen gehad? Weet u wellicht ook waarom?

Tie-wraps

Toch vertrekken de mannen niet. Ze binden bij het echtpaar de polsen bij elkaar met tie-wraps en doorzoeken het huis. Het enige dat ze meenemen is een oranje jas van het merk Tenson. Die jas is tot nu toe niet teruggevonden.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft, mogelijk in of in de omgeving van Almere, een oranje Tenson jas gevonden?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dader 1

Van de man in het politie-uniform is er een compositietekening.Hij wordt ongeveer 20 jaar oud geschat, heeft een getinte huidskleur en tijdens de overval had hij een stoppelbaard. Hij is slank gebouwd en ruim 1.70 meter lang.

Dader 2

De tweede overvaller, de man met het vuurwapen, droeg een bivakmuts en donkergekleurde kleding. Hij is, met zo’n 1.80 meter, iets langer dan zijn mededader. Deze man spreekt met een Antilliaans of Surinaams accent en ook hij wordt circa 20 jaar oud geschat. Zijn lichaam oogde afgetraind, alsof hij geregeld naar de sportschool gaat.

Opmerkelijke geur

Opmerkelijk is dat het beide slachtoffers opviel dat één van de daders nogal opmerkelijk rook; naar speculaas volgens de een en naar leer volgens de ander. Het is mogelijk dat hij de geur ‘Leather + Cookies’ droeg van het merk Axe.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie herkent een dader of beiden, aan de hand van de compositietekening en/of de signalementen? Denkt u ook aan een mogelijke combinatie met een politie-uniform en/of die specifieke geur die misschien van Axe is.
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Mei 2017 in Weesp

Bij een gezin in Weesp drongen, in de nacht van 12 op 13 mei 2017, drie mannen binnen die zich voordeden als politiemensen. Ze braken de voordeur open van het huis aan de Achtergracht en liepen linea recta naar de ouderslaapkamer.

Hennep

Toen de bewoonster en haar vriend wakker schrokken, riepen de indringers dat zij ‘van de politie’ waren. Ze hadden vuilniszakken bij zich en vroegen dwingend naar “de plantjes”. Kennelijk hadden ze verwacht dat in de woning hennep werd verbouwd, maar dat was niet het geval.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft een idee welke woning de daders op het oog hebben kunnen gehad?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Bedreiging met machete

Eén van de daders had een groot kapmes, een machete, waarmee hij voortdurend dreigde. Daarnaast werden de slachtoffers geïntimideerd doordat zij, in het donker in hun eigen slaapkamer, met zaklampen in het gezicht werden geschenen.

Gestolen spullen

Ook deze daders lieten zich er niet door hun eigen vergissing van weerhouden het huis te doorzoeken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Uiteindelijk namen ze een Samsung smartphone en een elektrische gitaar mee en twee verzamelaarsmunten: een gouden vijfje en een zilveren tientje.De gitaar werd verderop in de straat aangetroffen, maar de andere eigendommen zijn tot op heden niet teruggevonden.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft sinds 13 mei 2017 het gouden vijfje of het zilveren tientje gezien? Zijn die u misschien te koop aangeboden?

Beschrijving van één dader

De slachtoffers in Weesp hebben maar één van de daders goed genoeg kunnen zien om hem te kunnen beschrijven. Deze man bleef dreigend bij het bed staan terwijl zijn handlangers het huis doorzochten.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Hij heeft een getinte huidskleur, is vermoedelijk tussen 20 en 25 jaar oud, circa 1.90 meter lang en heeft een slank postuur. Hij droeg donkere kleding, Nike sportschoenen en een pet met het witte opschrift ‘Police’.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft een idee wie de daders zijn? Heeft u wellicht iemand over de woningoverval horen spreken of komt het signalement u bekend voor?

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar