Gewelddadige dood Caroline van Toledo (35)

Beloning € 15.000

Zaterdagochtend 3 september 2005 rond 07.00 uur wordt in het recreatiegebied Kruiningergors in Oostvoorne een uitgebrande auto aangetroffen met in de kofferbak het levenloze lichaam van Caroline van Toledo (35).

Diezelfde ochtend is er ook brand uitgebroken in Caroline's woning aan de Molendijk.

  • pointer Wie heeft er informatie over de dood van Caroline van Toledo (35) en dit nog niet met de politie gedeeld?

Dader(s)

De politie sluit zeer zeker niet uit dat de dader of daders uit de omgeving van Rozenburg of Oostvoorne komen. Diezelfde ochtend, korte tijd na de brand, is namelijk door een onbekende man gepind met de bankpas van het slachtoffer bij een bank in Rozenburg.

Slachtoffer

Caroline woonde in Oostvoorne in een bungalow pal naast het huis van haar ouders. Ze was een rustige, tevreden, en geliefde vrouw uit een hechte familie. Caroline deed de financiele administratie bij de plaatselijke apotheek en bij één in Hellevoetsluis. Haar vrije tijd bracht ze het liefst door met haar familie, haar twee paarden Collin en Highlander en haar hond Bento.

Laatste dag

Op vrijdag 2 september 2005 is Caroline na haar werk gaan paardrijden. Ook heeft ze waarschijnlijk haar hond Bento uitgelaten. Daarna zal ze zijn gaan slapen.

Opel Astra

Na 05.00 uur die nacht, het is dan zaterdag 3 september, staat Caroline’s blauwe Opel Astra met kenteken NN-XL-67 plotseling niet meer naast, maar ineens vóór haar huis. Ook brandt er licht en staat het ijzeren hek open.

  • pointer Wie heeft haar blauwe Opel Astra met het kenteken NN-XL-67 bij haar huis zien staan?
  • pointer Wie zag de Opel Astra bij of op de route naar het recreatieterrein het Kruininger Gors?

Brand

Ruim een half uur later wordt gezien dat haar huis aan de Molendijk in brand staat. Haar auto is weg.

  • pointer Wie heeft er in de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 september 2005 iets verdachts gezien bij het huis van Caroline aan de Molendijk in Oostvoorne?

Vondst auto

Haar auto wordt om ongeveer 06.30 uur teruggevonden bij het recreatieterrein Kruininger Gors in Oostvoorne. De uitgebrande auto stond op het afgelegen fietspad bij de Heindijk, achter het monument De Kogeloven.

  • pointer Wie heeft de uitgebrande auto zien staan op het afgelegen fietspad bij de Heindijk, achter het monument De Kogeloven?

Ontdekking

De brandweerlieden doen vervolgens de verschrikkelijke ontdekking van het lichaam van Caroline in de kofferbak van de auto.

Pinner

Pas later zal de politie ontdekken dat er nog diezelfde vroege ochtend wordt gepind met Carolines bankpas, bij de Rabobank in Rozenburg. Deze man weet hoe dan ook meer van de dood van Caroline.

  • pointer Wie heeft er informatie over de pinnende man en/of zijn kleding?

Dichtbij

Het huis van Caroline, haar auto en de plek waar met haar pas gepind wordt liggen heel dicht bij elkaar.

Kleding

Er is een hoop tijd besteed aan het achterhalen van de exacte herkomst van de kleding van de pinner. Het bleek dat hij een achterstevoren en binnenstebuiten gedragen marineblauwe fleecetrui droeg. Die had een rode kraag en was van het merk US Basic. Op de linkerborst stond het Fortis-logo en op de rechtermouw de tekst Cromstrijen 1 oktober 1999.

Trui

Van de door de pinner gedragen fleecetrui werden er 80 exemplaren gemaakt. Het merendeel is in ‘99 uitgereikt tijdens een bindingsdag van bankdirecteuren in Cromstrijen. De meeste van deze truien wist de politie te traceren, maar niet allemaal.

Inbraak

Eind 2001 of 2002, dus nog voor de moord op Caroline, werden bij een inbraak bij een boerderij aan de Rijksstraatweg in Tinte, nabij Oostvoorne, meerdere van zulke fleecetruien buitgemaakt. De kans is groot dat de dader één van die gestolen truien droeg.

  • pointer Wie weet er meer over de inbraak in Tinte waarbij de fleecetruien van de Fortis Bank werden gestolen?

Muts

Op de camerabeelden is te zien dat de pinner ook een niet al te veel voorkomende grof gebreide donker gemêleerde muts draagt. Deze bleek na onderzoek van het merk Wesc, type Hannes te zijn. Van dit merk en type zijn er slechts 500 gemaakt.

Duitsland

Ze waren niet te koop in ons land, de meeste gingen over de toonbank in Zweden. In elk geval één Nederlander is in Duitsland gezien met precies zo’n zwart/witte muts, zo ontdekte de politie.

Rozenburg

Omdat de pinner bij het weglopen een paadje nam, een soort van doorgang achter de Rabobank, waar je niet zomaar komt en wel moet kennen, sluit de politie niet uit dat de dader of daders uit de omgeving van Rozenburg en/of (de gemeente) Westvoorne komen.

Aanhoudingen

Er zijn de afgelopen jaren meerdere aanhoudingen geweest, in totaal 7. Tegen 6 daarvan is de zaak geseponeerd. Er is één verdachte naar zitting gebracht, maar die is door de rechtbank vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Er zit dus nu niemand meer vast, maar de vrijgelaten man geldt nog wel steeds als verdachte in dit onderzoek.

Sporen

De politie hoopt te kunnen profiteren van de nieuwste forensische ontwikkelingen. Door verbeterde technieken zijn oude sporen met regelmaat nu beter bruikbaar. Caroline van Toledo lag destijds in haar kofferbak en op het materiaal dat werd gevonden werden sporen veiliggesteld. Dat moesten wel dadersporen zijn en daarnaar wordt nu nieuw forensisch onderzoek gedaan.

Getuigen

De politie wil nog steeds in contact komen met mensen die weten over de inbraak in Tinte waarbij die fleecetruien van de Fortis werden gestolen. Mogelijk had de dader ook met deze inbraak te maken. De politie wil ook nog steeds meer weten over de pinner en zijn kleding.

Informatie

De politie heeft echt nog persoonlijke verklaringen nodig. Soms hebben mensen in de omgeving van een dader iemand een vals alibi verschaft, dat zouden ze kunnen rechtzetten. Soms worden daders uit een soort loyaliteit door mensen beschermd, misschien is er hun verhouding met de dader iets veranderd waardoor ze nu wel willen vertellen wat er is gebeurd. Of er zijn mensen zonder dat ze dat wilden meegesleurd in een misdrijf en willen ze eindelijk het echte verhaal kwijt.

Beloning

De beloning van 15.000 euro uitgeloofd door de hoofdofficier van justitie voor de tip die leidt tot de oplossing van deze afschuwelijke zaak staat nog steeds open.

Ontwikkelingen in 2017

Op 26 juli 2017 heeft de politie een 40-jarige man uit Brielle aangehouden die nog steeds vast zit. Dat is dezelfde man die in 2007 een tijd heeft vastgezeten op verdenking van de moord op Caroline, maar die destijds wegens gebrek aan bewijs is vrijgelaten. 

Nieuwe tips: een tweede dader

Dankzij nieuwe forensische technieken en de meer dan 60 tips die de politie na de hernieuwde aandacht in 2015 heeft binnengekregen zijn er nieuwe aanknopingspunten. Inmiddels heeft de politie daardoor nu ook aanwijzingen dat er nog een tweede dader bij de dood van Caroline betrokken is geweest. Hopelijk wordt met nieuwe tips nu ook deze tweede dader gevonden.

De onbekende pinner

Want ondanks de recente aanhouding van de 40-jarige Briellenaar is nog altijd niet duidelijk wie de pinner is geweest. Omdat er nu aanwijzingen zijn dat er in ieder geval een tweede dader betrokken is geweest, zou dit die tweede dader kunnen zijn. De afgelopen jaren heeft uitgebreid DNA onderzoek plaatsgevonden naar alle veiliggestelde sporen. Bij dat onderzoek is niet alleen gebruik gemaakt van het NFI maar ook van een extern lab. De resultaten hebben nu geleid tot de aanhouding van de eerder aangehouden verdachte maar heeft dus ook aanwijzingen opgeleverd voor een tweede dader. Daarnaast hoopt de politie dat het voor mensen die al die jaren meer hebben geweten misschien nu makkelijker is om hun informatie door te geven nu er al een arrestatie is verricht. Vooral ten aanzien van die tweede dader die er dus moet zijn geweest.

  • pointer Wie weet wie de onbekende pinner is? 

Beloning staat nog steeds

Er is nog altijd een beloning van 15.000 euro uitgeloofd door de Hoofdofficier van Justitie in Rotterdam voor de tip die deze zaak definitief oplost. 

Kijk ook eens naar