Gewelddadige woningoverval aan De Strikel in Nes

De overvallers lieten de 73-jarige man bijna stikken

Aan De Strikel in het Friese Nes, vlakbij Akkrum, wordt op woensdagmiddag 15 juni een 73-jarige weduwnaar overvallen door twee mannen. De twee overvallers gebruiken buitensporig veel geweld om hun slachtoffer in toom te houden.  

Slachtoffer

Het slachtoffer is een 73-jarige weduwnaar. Ondanks zijn leeftijd werkt de man nog steeds als preparateur en daarnaast houdt hij zich bezig  met de aan- en verkoop van antiek. Zijn vondsten verkoopt hij door via Marktplaats. Vanwege zijn bezigheden heeft hij regelmatig mensen over de vloer.

Overval

Die bewuste woensdag 15 juni rond 14:00 uur bellen er twee Zuid-Europese of Oost-Europese uitziende mannen bij hem aan die belangstelling hebben voor zijn te koop staande huis. Terwijl hij de 2 mannen rondleidt slaat de sfeer plotseling om. Eén van hen grijpt de weduwnaar van achteren vast, de ander probeert hem vast te tapen. Als dat niet meteen lukt, stompen ze hun slachtoffer in zijn gezicht. Hij moet zijn verzet staken en wordt vastgebonden met tape wat ook over zijn neus en mond wordt geplakt, waarna de twee mannen zijn huis doorzoeken. Nadat 1 van de overvallers nog op zijn borst is gaan staan, gaan ze er vandoor.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft iets gezien van de overval op woensdagmiddag 15 juni of van de vlucht van de daders?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Hulp

De zwaargewonde man weet - vastgebonden en al - naar buiten te komen, waar hij op een bankje voor de deur ineen zakt. Daar treft een in de buurt wonende politieman hem aan. Hij belt gelijk 112 en maakt foto’s van het zwaargehavende slachtoffer.

Letsel

De man heeft aan de overval een gebroken neus, gebroken ribben, een gezwollen oog en vele kneuzingen over gehouden. Hij is veel bloed verloren en moet zelfs bloedtransfusies ondergaan. Verder heeft hij nog lang last gehad met ademhalen.

Dader 1

Was de langste van de twee. Hij sprak in eerste instantie gebrekkig Engels, later ging hij over op accentloos Nederlands. Hij was rond de 1.80 m lang, breed gebouwd en tussen de 30 en 40 jaar oud.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dader 2

De wat kleinere was de meest agressieve van de twee, hij ging onder andere op het slachtoffer staan. Hij sprak gedurende de hele overval gebrekkig Engels, had een ‘wat laffe uitstraling’ en wat aan hem het meest opviel was zijn grote, soort langere wipneus.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent de daders aan de hand van de omschrijvingen en heeft mogelijk ook met ze te maken gehad?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Auto

De mannen zijn na de overval vertrokken in een grijze Volkswagen Polo, Blue Motion met dichte grill. Opvallend was dat de achterste kentekenplaat met tie-wraps vast zat, wat kan betekenen dat de auto zelf niet gestolen is, maar alleen de kentekenplaten die erop zaten.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie kan meer vertellen over de auto die de daders hebben gebruikt?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Eerder bezoek

Op zondag 12 juni, 3 dagen voor de overval, tussen 20:30 en 22:30 uur zijn er ook twee Oost-Europees ogende mannen bij het slachtoffer thuis geweest. Zij hadden belangstelling voor een chiffonnière die het slachtoffer op Marktplaats aanbood. De twee laten weten de kast op een later tijdstip op te komen halen. Van deze potentiele kopers heeft de weduwnaar niets meer vernomen en het prepaid telefoonnummer waarmee ze hem gebeld hebben is sindsdien uit de lucht. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie waren de potentiële kopers die op zondagavond 12 juni bij het slachtoffer thuis zijn geweest? Was u dat? Meldt u zich dan.
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Buit

De overvalllers hebben onder andere een vergulde halsketting met daaraan een karakteristieke flacon buitgemaakt. Een soort busje met gaten erin en bovenop een robijn. En ook zilveren visbestek is meegenomen. Verder hebben ze een klein formaat zilveren hanghorloge voor dames weggenomen. Aan de binnenkant van het deksel staat gegraveerd: “Affecto amante”. Dat betekent: “Liefde opgevat hebbende”.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet waar de gestolen spullen nu zijn of heeft ze ergens aangeboden zien worden?

Help de politie

Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar