Gezocht drietal pleegt gewelddadige overvallen

Opsporing Verzocht Preloader
Beloning € 80.000

Ernst Volker Staub en Burkhard Garweg, oud-leden van de Rote Armee Fraktion (RAF), zijn sinds 1990 op de vlucht voor de Duitse politie. Zij hebben zich in de loop der jaren schuldig gemaakt aan een reeks gewelddadige overvallen op supermarkten en geldtransporten. Het vermoeden bestaat dat het tweetal zich schuilhoudt in Nederland.

update
teaser-date

28-02-2024 10:29

Een derde, vrouwelijke verdachte die in het kader van dit onderzoek werd gezocht, is op maandag 27 februari 2024 aangehouden in Berlijn in Duitsland.

Cremlingen

De politie gaat ervan uit dat de mannen geld nodig hebben en daarom overvallen plegen om in hun levensonderhoud te voorzien. De meest recente was op 25 juni 2016. In het stadje Cremlingen, voorbij Hannover, beroofden ze met grof geweld een geldtransport. Ze gebruikten daarbij een pistool, een Kalasjnikov machinegeweer en zelfs een raketwerper. Met zowel het pistool als de Kalasjnikov is twee maal geschoten.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Nederland

De daders in Cremlingen gingen ervandoor in een grijze Ford Mondeo. Die werd door de politie zo’n 10 kilometer verderop teruggevonden en op sporen onderzocht. In de auto werd een stukje gevonden van een Nederlandse krant, wat het vermoeden lijkt te bevestigen dat de mannen zich in ons land schuilhouden. Mogelijk spreken ze goed Nederlands.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalementen

Burkhard Garweg is met zijn 48 jaar de jongste van de twee. Hij is 1.80 meter lang en heeft een spits gezicht met een grote neus en blauwe ogen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Ernst Volker Staub, 62 jaar oud, is 1.83 meter lang en heeft blauwgroene ogen. Waaraan Staub zou kunnen opvallen, is de slechte staat van zijn gebit.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft informatie over Garweg en/of Staub? Heeft u (een van) hen in het afgelopen jaar gezien of weet u waar zij op dit moment verblijven?

Contant geld

Het tweetal is inmiddels op een leeftijd dat het voorstelbaar is dat ze soms medische hulp nodig hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld een huisarts, apotheek of tandarts hebben bezocht. Wat in zo’n geval kan opvallen, is dat ze uitsluitend met contant geld betalen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Duits kenteken

De Ford Mondeo die ze in Cremlingen hebben gebruikt, was eind 2015 in Duitsland gekocht. Het is dus mogelijk dat ze een half jaar in die wagen hebben gereden, mogelijk ook in Nederland, of hem ergens gestald hadden. Het Duitse kenteken van de Mondeo was WF-FL-880.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet waar de Ford Mondeo is geweest tussen december 2015 en juni 2016? Wellicht herinnert iemand zich de wagen vanwege de Duitse kentekenplaten of mogelijk in combinatie met de gezochte personen.

Vuurwapengevaarlijk

Het staat niet vast dat Staub en Garweg altijd samen zijn. Mogelijk hebben ze ieder hun eigen verblijfplaats. Indien u (een van) hen signaleert, benadert u de man of mannen dan niet zelf; ze gelden beiden als extreem vuurwapengevaarlijk. Waarschuwt u onmiddellijk de politie, ook als u bijvoorbeeld weet waar het duo in de afgelopen jaren is geweest of als u in de eerste helft van 2016 de grijze Ford Mondeo hebt gezien.

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar