Opsporing Verzocht Preloader
alert

URGENT POLITIEBERICHT: TBS'er Mouloud Mezlay uit Enschede is voortvluchtig. Hij onttrok zich tijdens verlof aan zijn begeleiding. De 33-jarige Mezlay is voor het laatst gezien op 7 februari in de buurt van het Sterrebos in Groningen. Hij heeft dringend medicatie nodig in verband met mogelijk psychotisch gedrag. Klik hier voor meer informatie en een andere foto. Ziet u Mezlay, bel dan direct 112.

double-arrow

Knuffeldieven

Het lijkt erop dat er een groep criminelen aan de lopende band in de regio actief is.

update

Meer dan 70 telefoontjes over de groep knuffeldieven. Door de tientallen reacties, ook van andere slachtoffers, is duidelijker dat het inderdaad om Roemenen gaat die in Duitsland verblijven. Blijf uitkijken, sla onmiddellijk alarm als u ze ziet.

In Twente en omgeving zijn sinds een kleine maand al meerdere ouderen slachtoffer geworden van zogenaamde knuffeldiefstallen. Bij een knuffeldiefstal wordt een nietsvermoedend slachtoffer aangesproken of om hulp gevraagd. De vaak vrouwelijke daders geven als dank voor de hulp een knuffel of een sieraad. Bij dat korte lichamelijke contact worden van slachtoffers sieraden gestolen of omgewisseld, soms met geweld.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er getuige geweest van één van de berovingen door de knuffeldieven?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Enschede (eerste keer)

Op dinsdagmiddag 14 april 2015 rond 15.00 wordt er toegeslagen bij een vrouw (76) bij verzorgingshuis de Posten in Enschede. De vrouw zit in het zonnetje even te roken, wanneer er een zwarte Audi met Duits kenteken komt aangereden, waar twee vrouwen uitstappen. Die gaan recht op de vrouw af en beginnen haar vriendelijk lachend zonder enige reden te omhelzen. De vrouw is zo beduusd dat ze niet doorheeft dat daarbij haar eigen gouden ketting met twee bedeltjes wordt verwisseld voor een nepgouden ketting.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Hengelo

Diezelfde dinsdagmiddag 14 april rond 16.00 uur duiken vermoedelijk dezelfde daders op aan de Leefsmastraat in Hengelo. Een vrouw (81) zit even op haar rollator buiten, als ook zij een zwarte auto ziet. Zij wordt aangesproken door een vrouw die in gebrekkig Engels de tijd vraagt. Als dank krijgt de dame van haar een armband. Wanneer de vrouw ook een ketting om wil doen, vindt ze het genoeg. Ze duwt de vrouw weg en ontdekt later dat haar eigen armband weg is.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Enschede (tweede keer)

Weer een uur later op diezelfde dinsdag, duikt de zwarte Audi A6 weer op in Enschede. Een mevrouw (64) rijdt die middag op haar scootmobiel over de parallelweg van de Lossersestraat wanneer de zwarte Audi komt aangereden. Ze ziet er een man, twee vrouwen en een kind in zitten. De auto stopt naast haar waarop de man iets in het Duits vraagt. Daarna proberen de vrouwen haar ketting los te rukken, maar rijden snel weg als een jogger te hulp schiet.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Werkwijze

Op woensdag 29 april zijn er nog drie aangiftes van vergelijkbare zaken bij de politie binnengekomen. Iedere keer gaat het om een vrouw of meerdere vrouwen met donker haar, licht getint, gebrekkig Engels sprekend, waarschijnlijk uit Oost-Europa,  die met een smoes lichamelijk contact zoeken. Daarbij worden de sieraden van slachtoffers gestolen of omgewisseld voor nep-exemplaren.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de daders en/of hun auto’s ergens gezien?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Holten

Aan het eind van woensdagochtend 29 april is er op het Zwartepad in Holten een vrouw (66) bij de supermarkt aangesproken met de smoes of ze voor een goed doel geld wilde geven. Nadat ze 3 euro gaf, werd ze geknuffeld door een ongeveer 30-jarige vrouw. Het slachtoffer voelde dat daarbij haar ketting verdween, toen ze de vrouw daarop aansprak wees die op haar arm waar de losse ketting snel door haar op was gelegd.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Delden

Een uurtje later op diezelfde woensdag 29 april heeft een iets jongere vrouw een mevrouw (74) in een rolstoel in Delden die net had gepind op de Jan Lucaskamp ook om geld gevraagd voor een goed doel, iets met gehandicapten. Nog voor die mevrouw iets had gegeven werd ook zij omhelsd en is het net gepinde geld uit haar portemonnee gerold.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Wierden

Later die middag is nog een mevrouw (85) beroofd in Wierden. Daar was die dief een meisje van waarschijnlijk amper 14. Ook zij vroeg aan het slachtoffer in gebrekkig Engels of ze geld aan een goed doel wilde geven. Om er vanaf te zijn, heeft die dame 5 euro gedoneerd. Ze werd voortdurend door dat meisje aangeraakt. Dat vond ze naar, dus ze heeft haar ook weggeduwd, maar al heel snel daarna bleek haar armband gestolen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Limburg

Het gaat waarschijnlijk om een groep die steeds in een wisselende samenstelling opereert en voortdurend rondreist. Dat maakt het heel moeilijk om ze te vinden. In Limburg zijn alleen al in de maand mei 26 slachtoffers van knuffeldieven geweest.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dadergroep

Waarschijnlijk gaat het om een groep Roemeense verdachten. Vooral de vrouwen voeren dus de knuffeltrucs uit en ze rijden rond in meestal vrij luxe Duitse auto’s van bijvoorbeeld Mercedes en Audi. Er is ook een vrouw met twee gouden voortanden actief geweest. Twee maal is een jong kind op de achterbank gezien en mogelijk worden die kinderen dus ook ingezet bij de diefstallen.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er informatie over de dadergroep?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Audi

In Enschede heeft iemand het kenteken van de zwarte Audi genoteerd die 14 april is gezien: dat was DU-HO423. Die auto staat op naam van een man in Duisburg die nog niet kan worden gelinkt aan deze zaken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Alarm

Mensen moeten onmiddellijk contact opnemen als ze deze auto zien, of vermoeden dat er knuffeldieven ergens actief zijn. Ze zitten dus zonder reden aan vooral oudere immobiele mensen, werken razendsnel, zijn ook zo weer verdwenen, dus snel alarm slaan is echt belangrijk.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Enschede (derde keer)

Op donderdag 7 mei is op de Broekheurne-Ring in Enschede een man (66) ook weer met geweld beroofd. Deze man is op zijn scootmobiel aangesproken door een vrouw, opnieuw in gebrekkig Engels, of hij de weg naar het ziekenhuis wist. Als dank deed ze hem een ketting om, en probeerde daarbij de eigen gouden ketting van de man van zijn nek te trekken. Maar die was zo massief dat ze echt moest rukken. Die ketting brak niet meteen, waardoor die man met scootmobiel en al dreigde om te vallen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Mercedes

Uiteindelijk is die ketting geknapt en kwam er ook hulp, en is die vrouw gevlucht in een soortgelijke zwarte Mercedes uit de E-klasse, met een man als bestuurder en een jong meisje op de achterbank. Ook die auto heeft een Duist kenteken, JUL-Q0550, en ook de eigenaar van die auto kan niet direct gekoppeld worden aan de diefstal. De politie wil meteen bericht als mensen die auto zien rijden.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er ook slachtoffer van ze geworden?

Kijk ook eens naar