Opsporing Verzocht Preloader
alert

URGENT POLITIEBERICHT: TBS'er Mouloud Mezlay uit Enschede is voortvluchtig. Hij onttrok zich tijdens verlof aan zijn begeleiding. De 33-jarige Mezlay is voor het laatst gezien op 7 februari in de buurt van het Sterrebos in Groningen. Hij heeft dringend medicatie nodig in verband met mogelijk psychotisch gedrag. Klik hier voor meer informatie en een andere foto. Ziet u Mezlay, bel dan direct 112.

double-arrow

Ooggetuigen gezocht van situatie in Afghaanse gevangenis

Het Team Internationale Misdrijven kan uw hulp gebruiken in een onderzoek naar mogelijke martelingen en andere misstanden in een Afghaanse gevangenis.

update

Twee mogelijke getuigen hebben zich na de uitzending gemeld. Meer informatie blijft welkom.

De rechercheurs van het team onderzoeken wereldwijd ernstige misdrijven waarbij Nederlanders betrokken zijn of waarvan de slachtoffers of verdachten in Nederland verblijven.

Samen met het Landelijk Parket probeert men daders op te sporen van bijvoorbeeld martelingen, gedwongen verdwijningen en misdaden tegen de menselijkheid.

Veroordelingen

Dankzij speurwerk van het Team Internationale Misdrijven (TIM) kon in 2011 de 43-jarige Joseph M. worden veroordeeld. Hij kreeg levenslang voor oorlogsmisdrijven die hij in de jaren ’90 in zijn thuisland Rwanda had gepleegd.Ook een Nederlander die grondstoffen voor chemische wapens leverde aan het Irakese bewind van Saddam Hoessein, werd mede dankzij TIM voor de rechter gebracht. Deze landgenoot werd veroordeeld tot 16,5 jaar gevangenisstraf.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Ernstige misdrijven

Het onderzoek waarbij u mogelijk kunt helpen, betreft de vermoede ernstige misstanden in de Pol-e-Charkhi gevangenis net buiten de Afghaanse hoofdstad Kabul.

De politie denkt dat in Nederland mensen wonen die zich in de jaren tachtig in Afghanistan mogelijk schuldig hebben gemaakt aan ernstige misdrijven. Het Team Internationale Misdrijven wil dat deze mensen berecht worden voor de misdaden die zij zouden hebben begaan.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft informatie over mensen die in de periode 1982-1987 in de Pol-e-Charkhi gevangenis werkten?

Oproep aan ooggetuigen

Het TIM doet een oproep aan iedereen die in de periode 1982-1987 een relatie had met de Pol-e-Charkhi gevangenis. Dat kan zijn doordat u er gevangen heeft gezeten, doordat u er werkzaam was of doordat u de regio Kabul destijds heeft bezocht als hulpverlener of namens de overheid.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

De oproep is specifiek gericht aan mensen die destijds zelf in Pol-e-Charkhi zijn geweest en dus als ooggetuige kunnen spreken. Hopelijk kunt u vertellen over wat u daar heeft gezien en, belangrijk, wat u zich herinnert over de mensen die er werkten.

Zeker ook als u beschikt u over documenten of foto- of videomateriaal met betrekking tot die gevangenis in die periode, komt het TIM heel graag met u in contact.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft beeldmateriaal of documenten met betrekking tot de Pol-e-Charkhi gevangenis in de periode 1982-1987?

Werkwijze bij melding

Het is heel begrijpelijk als u angst voelt om over de toenmalige situatie te praten, bijvoorbeeld omdat u nog familie in Afghanistan heeft die u niet in gevaar wil brengen. Het Team Internationale Misdrijven gaat daarom zo zorgvuldig mogelijk met uw informatie om.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Wanneer u een melding doet, nemen de rechercheurs van TIM contact met u op en wordt bekeken of en zo ja, welke maatregelen er in uw geval nodig zijn. Vervolgens bepaalt u zelf of u een verklaring wilt afleggen.

Dit is een Nederlands onderzoek; er wordt géén informatie gedeeld met de Afghaanse autoriteiten. En goed om te weten: oorlogsmisdrijven verjaren niet.

E-mail en website

Uw informatie delen kan via het e-mailadres [email protected]. Indien gewenst, kunt u uw contactgegevens en/of personalia vermelden in uw mail. De politie kan dan contact met u opnemen indien uw informatie relevant is voor het strafrechtelijk onderzoek.Alle informatie over dit onderzoek en de werkwijze van TIM vindt u op de website van het team.

Documentaire

Een goede indruk van wat het werk van het Team Internationale Misdrijven behelst, werd in 2017 door BNNVARA uitgezonden. Fragmenten van de driedelige documentaire “De Oorlogsrecherche” staan nog online.

Kijk ook eens naar