Oplichting Portugese mannen door nepagenten langs de A15

Opsporing Verzocht Preloader

De slachtoffers worden voor duizenden euro's opgelicht.

update

14 tips, die kwamen uit het hele land over soortgelijke voorvallen en over de daders.

Twee Portugese mannen rijden op donderdag 24 januari rond 17.00 uur in hun Volkswagen over de A15. Vlak na het Betuwse dorp Vuren komt er een donkerkleurige Audi A6 naast hen rijden. De bijrijder van de Audi toont een politiebadge en de Portugezen denken dat het Nederlandse politiemannen zijn. Even verderop, op parkeerplaats Molenkamp, stopt het gezelschap. De twee nepagenten willen weten of de mannen geld bij zich hebben zodat ze dat kunnen controleren op ‘echtheid’. In plaats van een controle rijdt de Audi er met het geld vandoor, de Portugezen verbouwereerd achterlatend.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Koopjesjacht

De Portugezen hadden net bij een bedrijf een tweedehands bedrijfsauto gekocht, die ze later die week zouden ophalen. De twee rijden na de aankoop in Vuren de A15 op in de richting van Nijmegen en hun logeeradres.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Oplichters

Het is een oplichterstruc waarbij de daders heel bewust hun slachtoffers kiezen. Het zijn altijd buitenlanders die ze eruit pikken. Bij het autobedrijf in Vuren komen veel buitenlanders, vaak met contant geld. De daders weten dat en zetten de achtervolging in als ze hun slachtoffers bij het bedrijf zien wegrijden. Op 12 maart zijn twee mannen uit Kirgistan op dezelfde manier opgelicht. Zij hadden tienduizenden euro’s bij zich om een bedrijfsauto te kopen in Vuren en zijn het volledige bedrag kwijt geraakt aan de oplichters.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

McDonald’s

Vlak voordat de mannen op 24 januari toesloegen, hebben ze nog iets bij de McDonald’s gegeten. Om 16.50 uur komt de Audi A6 met de twee verdachten aan bij de McDonald’s. De mannen moeten wachten op hun bestelling en zijn een paar minuten lang van dichtbij gefilmd voordat ze weer vertrokken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Daders

Ze spraken in gebrekkig Engels tegen de slachtoffers. Qua uiterlijk lijken ze uit Oost-Europa te komen. Ze lijken allebei tussen de 30 en 40 jaar oud.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Audi A6

De twee reden in een Audi A6 met Nederlandse kentekenplaten met het kenteken 82 DX FV. Dat blijken gestolen kentekenplaten die begin november 2012 in het Groningse Leek van een auto zijn gehaald. Dat kan betekenen dat de mannen al langere tijd in Nederland verblijven. Die kentekenplaten waren overigens van een oudere auto en de Audi A6 was vrij nieuw.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigen

De politie hoopt dat er getuigen zijn van de oplichtingstruc zelf op donderdag 24 januari rond 17.00 uur. Misschien heeft iemand de mannen die dag al eerder zien rondhangen in Vuren in de buurt van het bedrijfsautobedrijf. Wellicht hielden ze ook al anderen in de gaten. Misschien zijn er nog wel meer slachtoffers van dezelfde truc. Dat kan in alle delen van het land zijn gebeurd.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er op donderdag 24 januari rond 17.00 uur getuige geweest van de oplichting van twee Portugese mannen op parkeerplaats Molenkamp in Vuren?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden en mogelijk in combinatie met de donkerkleurige Audi A6 de daders?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de daders op 24 januari om 16.50 uur bij de McDonald’s gezien?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er getuige geweest van de diefstal van kentekenplaten begin november 2012 in het Groningse Leek?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de mannen die dag al eerder zien rondhangen in de buurt van het bedrijfsautobedrijf in Vuren?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie zijn er nog meer slachtoffer geworden van dezelfde daders?

Kijk ook eens naar