Overval fietsenwinkel ‘De Fietsboetiek’ aan de Molenweg

De dag ervoor wordt de harddiskrecorder die camerabeelden opneemt uit de winkel gestolen. Op woensdag 16 november 2016 wordt de eigenaar van fietsenwinkel ‘De Fietsboetiek’ aan de Molenweg in Bunnik overvallen. 

update

Veel van de 20 tips reacties over waar die fietsen nu zouden zijn, dank! De rechercheurs kunnen nog tips gebruiken over die blanke, mogelijke plaatselijk bekende dadergroep.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Fietsenwinkel

Sinds begin 2016 runt een 52-jarige man zijn fietsenwinkel vanaf de Molenweg in Bunnik. Op dinsdag 15 november melden zich omstreeks 09.30 uur de eerste klanten: vier jongemannen met een kapotte fiets. Eén van hen geeft aan dat de versnelling niet goed meer werkt. De eigenaar neemt de fiets grondig onder de loep maar kan op het eerste oog geen probleem ontdekken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Toonbank

Terwijl de eigenaar de fiets verder bekijkt, lopen twee van die vier jongemannen in de richting van de toonbank waar een harddiskrecorder voor de opslag van bewakingsbeelden staat. De eigenaar zegt hen dat ze niet achter de toonbank mogen komen en kan ook nog steeds geen defect ontdekken aan de fiets. De vier jongemannen vertrekken weer. Omdat de eigenaar het toch allemaal wel erg vreemd vindt, wil hij voor de zekerheid de camerabeelden in zijn winkel terugkijken. Maar dan komt hij er achter dat de harddiskrecorder waarop de beelden worden opgeslagen, is gestolen. 

Aangifte

De eigenaar doet meteen aangifte bij de politie, ook omdat hij bang is dat de mannen ’s nachts zullen terugkomen om ongezien in te kunnen breken. De politie neemt de melding meteen serieus en agenten rijden die nacht extra rondjes langs de fietsenzaak. Maar daar is niemand te zien.

PostNL of TNT-jas

De volgende ochtend, woensdag 16 november, komt de eigenaar om 07.45 uur bij zijn winkel aan. Hij opent de voordeur en wil naar binnen gaan als hij naast de deur een man in een soort PostNL of TNT-jas ziet. De eigenaar vraagt hem of hij iets komt brengen. De man bevestigt dit en zegt dat hij meeloopt naar binnen. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Overval

De twee gaan naar binnen, de eigenaar loopt voorop. Dan trapt de man met de PostNL/TNT-jas hem in zijn zij. De eigenaar voelt iets in zijn rug en denkt aan een vuurwapen. In de werkplaats dwingt de overvaller hem om tiewraps te pakken en met zijn benen en handen om de paal te gaan zitten. De overvaller maakt zijn handen en voeten vast en trekt een capuchon over de man zijn hoofd. Terwijl de eigenaar wordt vastgebonden hoort hij stemmen vanuit de winkel. De overvallers nemen alle tijd om een aantal waardevolle fietsen mee de winkel uit te nemen. Na ongeveer een kwartier is de buit binnen en vertrekt ook de man in de oranjezwarte-jas. 

Moeder met kind

Tegen 08.30 uur brengt een moeder uit Bunnik haar dochtertje van 7 jaar naar school. Zoals altijd loopt ze via de Molenweg langs De Fietsboetiek. Ze hoort hulpgeroep uit de winkel komen en vindt de eigenaar, vastgebonden aan een paal. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalement ‘postbezorger’

De eigenaar heeft alleen de zogenaamde postbezorger goed kunnen zien. Die man is ongeveer 20 jaar oud, heeft een blanke huidskleur en had een snorretje. Hij is rond de 1.70 meter lang en heeft donkerblond haar. Hij droeg die dag sportschoenen van Nike en een oranjezwarte jas die leek op een jas van bijvoorbeeld PostNL of TNT. Wat verder erg opviel was de wietlucht die om hen heen hing, alsof hij kort daarvoor nog had geblowd.

Vier jongemannen, dag eerder

De eigenaar kan zich niet herinneren dat hij de donkerblonde man in de PostNL/TNT-jas al eerder heeft gezien dus de groep jongemannen die de harddiskrecorder stal zou uit een andere samenstelling kunnen bestaan. De eigenaar weet wel dat het blanke mannen zijn van tussen de 20 en 25 jaar oud. Eén van hen droeg een zwarte jas met een groot Adidaslogo op de achterkant en ze spraken met een duidelijk Utrechts accent. En ze hadden twee donkerkleurige bigshoppers bij zich. De politie heeft het vermoeden dat de mannen uit de omgeving van Bunnik komen. Niet alleen door dat accent maar ook omdat ze die ochtend op de fiets waren.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft een vermoeden wie deze mannen zijn? 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Gestolen fietsen

De daders hebben tien fietsen meegenomen. Een aantal daarvan van het Belgische merk Prorace. Onder meer een racefiets met fluorescerende letters en ook een Prorace Avila zijn buitgemaakt. Ook een paar mountainbikes van het merk Conway zijn meegenomen, waaronder een opvallende felgroene. En er is een rek met losse wielen meegenomen. De fietsen zijn samen zo’n 15.000 euro waard. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de fietsen ergens aangeboden gezien of heet ze zelfs ergens aangetroffen? 

Inladen van de gestolen fietsen

Om zoveel fietsen mee te nemen is mogelijk een bestelbus of vrachtwagen gebruikt. Ondanks uitgebreid buurtonderzoek heeft de politie nog niemand gesproken die iets van het inladen van die fietsen heeft gezien. Dus hopelijk zijn er mensen die zich daar nog iets van kunnen herinneren.  

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft iets gezien van het in- of uitladen van de gestolen fietsen?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Harddiskrecorder

De recorder is zwart en van het merk Nexus, type 2804 AS-S. De politie wil weten waar deze na de diefstal is gebleven. Misschien heeft één van de daders de recorder nog wel in zijn bezit of heeft hij hem ergens proberen te verkopen.  

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet waar de harddiskrecorder is gebleven?

Help de politie

Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar