Reeks overvallen op oud ijzer- en autohandelaren

Regio Oost-Nederland wordt sinds enige tijd geteisterd door een reeks gewelddadige overvallen op oud ijzer- en autohandelaren. De politie in Oost-Nederland verdenkt ondertussen één dadergroep van het plegen van al die overvallen die in wisselende samenstelling toe slaan. Gezien het gewelddadige karakter van de berovingen wil de politie hier graag snel een einde aan maken.

update

De politie kreeg meer dan 20 tips, ook met namen. Inmiddels hebben ze nu ook voldoende informatie over de auto van de mannen in Raalte. Helaas heeft de anonieme briefschrijver die meer informatie gaf over de overval in Warnsveld begin vorige maand zich nog niet gemeld. Op basis van de tips houdt de politie er nu serieus rekening mee dat die groep misschien toch wel groter is dan de 3 a 4 personen. Verder denken ze dat ook een aantal andere overvallen wel eens door dezelfde groep gepleegd kan zijn, bv. een overval op een vrachtwagenchauffeur die 5 januari vlak voor Hummelo is klemgereden door overvallers. Mochten mensen daar bv. met hun dashcam beelden van hebben dan hoort de politie dat graag.

 

Warnsveld

In Warnsveld woont een 57-jarige voormalig oud ijzerhandelaar samen met zijn vrouw aan het St Anthoniehof. Op vrijdag 3 februari is hij iets voor 06.30 uur opgestaan klaar om zijn zoon die dag te helpen. Hij loopt richting zijn voor de deur geparkeerde auto als er vanuit de carport een onbekende, gewapende man verschijnt. De overvaller eist het geld dat hij in zijn tas bij zich heeft. Toen de overvaller met de buit wegrende is de voormalige oud-ijzerhandelaar nog achter de man aangerend, maar zag niks meer. Ook al heeft de dader in Warnsveld voor zover bekend alleen gehandeld, gaat de politie ervan uit dat hij deel uitmaakt van de dadergroep die steeds in wisselende samenstelling toeslaat omdat de werkwijze voor een deel overeenkomt met andere overvallen.

Dader

De overvaller in Warnsveld was ongeveer 1.85 meter lang en had een dun, mager postuur. Hij liep houterig en wordt tussen de 30 en 35 jaar oud geschat. Hij sprak beschaafd Nederlands. 

Anonieme briefschrijver

Nadat regionale media aandacht aan deze overval besteedden zijn er verschillende tips binnen gekomen en ook namen genoemd. En er is een anonieme brief bezorgd op het politiebureau in Zutphen en daarin staat specifieke informatie over de overval in Warnsveld. De inhoud van die brief is zo interessant dat de politie graag met de briefschrijver wil spreken. Dat kan natuurlijk vertrouwelijk met de TNI.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is de anonieme briefschrijver?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Reeks overvallen

De politie gaat ervan uit dat deze groep de afgelopen twee jaar overvallen gepleegd heeft in de plaatsen: Raalte, Almelo, Wierden, Den Nul en Zwolle. Allemaal in de provincies Overijssel en Gelderland. De bij de overval gebruikte auto’s worden erna meestal door de daders elders in brand gestoken. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet meer te vertellen over deze dadergroep die overvallen pleegt in Gelderland en Overijssel op oud ijzer- en autohandelaren?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Aanhouding na overval in Raalte

Na een overval in Raalte is op 15 februari 2017 een 28-jarige man uit Zutphen aangehouden. Deze persoon zit op dit moment nog steeds vast. De politie doet momenteel onderzoek naar zijn mogelijke betrokkenheid bij de eerdere mishandeling van dezelfde vrouw uit Raalte in augustus 2015 en er wordt onderzocht of hij betrokken was bij de gewapende overval in Warnsveld. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dadergroep: compositietekening

Van een van de daders is een compositietekening gemaakt. Hij wordt in ieder geval verdacht van de overval op de oud ijzerhandelaar uit Raalte. Die oud ijzerhandelaar is de broer van een tot twee keer toe overvallen vrouwelijk slachtoffer uit Raalte. Inmiddels is deze persoon de overvaller op de compositietekening natuurlijk iets ouder en heeft mogelijk een snor of bril maar gezichtscontouren blijven gelijk. Mogelijk is de man op deze compositietekening ook betrokken bij de andere overvallen uit de reeks.  

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent de man op de compositietekening?

Meerdere slachtoffers

De politie sluit niet uit dat de daders nog vaker hebben toegeslagen. Daarom wordt een beroep gedaan op oud ijzer- en autohandelaren in Overijssel en Gelderland die ook zijn overvallen, geïntimideerd of iets vreemd hebben meegemaakt en dit om een of andere reden niet hebben gemeld. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Welke oud ijzer- en autohandelaar in de provincie Gelderland en Overijssel is slachtoffer geweest van een overval of intimidatie ?

Help de politie

Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar