Rondtrekkende bendes hebben het voorzien op e-bikes

Dit jaar zijn in Nederland al meer dan tienduizend e-bikes gestolen. De totale schade van deze diefstallen bedraagt tientallen miljoenen euro’s per jaar. Gelukkig kunt u het de fietsendieven een stuk moeilijker maken.

Hoe eenvoudig en snel e-bikedieven te werk gaan, ziet u op onderstaande beelden. Iedere fiets die niet met een extra slot ergens aan vast is gezet, is een potentiële buit. De dieven gebruiken onder meer speciaal gereedschap om sloten te forceren of tillen een e-bike in een bestelbus en vertrekken.

Mobiel banditisme

De e-bikes, met een nieuwwaarde van zo’n twee- tot drieduizend euro per stuk, zijn populair bij internationaal georganiseerde bendes. Zij komen speciaal naar Nederland, verblijven hier een aantal dagen en stelen zoveel mogelijk elektrische fietsen – die vervolgens in het buitenland worden verkocht.

Voorkom diefstal

Een deel van de e-bikes zijn al uitgerust met track-and-trace. Mocht de fiets worden gestolen, kan de politie via GPS de locatie van de fiets achterhalen. Dit helpt bij de opsporing.
Nog beter is het om het stelen van een fiets lastiger te maken. Dit kan eenvoudig door de e-bike met een extra slot vast te zetten aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal of een fietsenrek.

Doe aangifte!

Bent u slachtoffer geworden van e-bikedieven, doe altijd aangifte. De politie vindt geregeld elektrische fietsen terug die zijn gestolen, maar waarvan de rechtmatige eigenaar niet te achterhalen is. Online aangifte doen kan in slechts een paar minuten via de website van de politie.
Wat ook helpt, is om het framenummer van uw fiets te registreren bij Stop Heling.

Help de politie

Weet of vermoedt u iets over een of meer van de personen op de bewakingsbeelden, neem alstublieft contact op. Ook als u over andere informatie beschikt die van belang kan zijn, hoort de politie graag van u.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar