Aanslag pijpbom onder bus bij woning aan de Jan Thijssenstraat

  • Oss
  • Update 
tcm17298973_large.jpg

Twee andere levensgevaarlijke bommen werden ontdekt, maar deze gingen gelukkig niet af.

Update

30 tips, die zijn in onderzoek. De politie hoort nog wel graag meer over het motief van de aanslag.

Op 8 maart 2010 om 03.00 uur, ging er onder de bus van een man bij een woning aan de Jan Thijssenstraat in Oss een pijpbom af, waardoor de auto in brand vloog. De brand kon op tijd worden geblust voordat die oversloeg naar de woning waarin ook twee kinderen en hun moeder lagen te slapen. In de afgelopen tijd is er informatie bij de politie binnen gekomen die aanleiding geeft om dit onderzoek een nieuwe impuls te geven.

tcm17299120_large.jpg
Meer bommen

Meteen na die klap ging de moeder buiten kijken wat er aan de hand was en zij vond toen nog een pijpbom. Als die op dat moment was afgegaan, had ze het hoogstwaarschijnlijk niet na kunnen vertellen. Later bleek onder de auto van de werkgever van het slachtoffer nog een pijpbom te liggen. Ook deze is niet geëxplodeerd.

tcm17299122_large.jpg
Zelfgemaakt

Een pijpbom is een metalen cilinder waarin explosieven zitten die met enorme kracht kunnen ontploffen en daarnaast brand veroorzaken. Zo’n pijpbom moet je zelf maken. Deze moeten haast wel door iemand in elkaar zijn gezet die verstand van zaken heeft en met het juiste gereedschap. De politie hoopt dat mensen kunnen vertellen wie deze pijpbom gemaakt zou kunnen hebben.

tcm17299119_large.jpg
Inscripties

Op de pijpen staan inscripties en ook de letter ‘H’ is er met een stift opgeschreven.

tcm17299121_large.jpg
Motief

Het motief voor de aanslag is nog altijd niet duidelijk. Op het huis aan de Jan Thijssenstraat was een tekst gekalkt die een link met hennepteelt doet vermoeden. Er is daar onderzoek naar gedaan, maar van zo’n link is verder niets gebleken. Misschien is er toch een ander motief geweest en mogelijk is er zelfs sprake geweest van een vergissing, dat die bommen eigenlijk helemaal niet voor hen bedoeld waren.

  • Wie is er op 8 maart 2010 om 03.00 uur getuige geweest van de aanslag met een pijpbom bij een woning aan de Jan Thijssenstraat in Oss?

  • Wie heeft er iets verdachts gezien rond het huis van de slachtoffers of het plaatsen van de bommen?

  • Wie herkent de pijpen of kan er vertellen wie de pijpbom gemaakt zou kunnen hebben, gelet op de inscripties in de pijpen en de letter ‘H’?

  • Wie kan er meer vertellen over een mogelijk motief of achtergrond voor de aanslag?

Jan Thijssenstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.