Gewelddadige overval bij oudere dames thuis

  • Den Haag
232225_denHaag_upd_.jpg

Twee zussen van destijds 77 en 82 jaar oud werden in hun Haagse woning overvallen, mishandeld en met wapens bedreigd. De daders – een man en een vrouw – haalden het hele huis overhoop en maakten helaas aardig wat waardevolle spullen buit. Ook de sieraden die de slachtoffers op dat moment droegen, werden hen ruw afgenomen.

Een en ander speelde zich af aan de Laan van Nieuw Oost-Indië, op maandagochtend 19 december 2022. De vrouwelijke dader had een PostNL-jas aan en belde aan met de smoes dat ze een pakketje kwam bezorgen. Zodra de deur openging, drong ze met de mannelijke dader de woning binnen.

Update

Mede dankzij uw hulp heeft de politie in juni 2023 in Duivendrecht een 16-jarige, vrouwelijke verdachte kunnen aanhouden. Het onderzoek naar haar vermoedelijke handlanger is nog in volle gang.

Vuurwapen en mes

De daders bleken te weten dat er een kluis in huis was. Ze vroegen waar die was en eisten de sleutel ervan. De 82-jarige bewoonster kreeg van de mannelijke overvaller een vuurwapen op haar voorhoofd gezet en haar zuster werd door de vrouwelijke dader met een mes bedreigd.
Het gewelddadige tweetal is ruim een half uur in de woning geweest. Behalve de inhoud van de kluis en de sieraden die de slachtoffers moesten afgeven, maakten ze onder meer een bankpas buit. Die hebben ze niet kunnen gebruiken, doordat de 77-jarige bewoonster expres de verkeerde pincode had verteld.

232225_dnhaag-w_pd1.jpg
Laan van Nieuw Oost-Indië

Kenmerken verdachten

Bij een mislukte poging om geld op te nemen, zijn in Leiden twee verdachten gefilmd die voldoen aan de beschrijving die de Haagse dames gaven. De man heeft een donkere huidskleur en kort, zwart haar. Hij droeg een donkerkleurig bomberjack van DSquared en een Nike-trainingsbroek.
De vrouw in kwestie heeft een licht getinte huidskleur en vermoedelijk lang, donker haar. Ze had een trainingsbroek aan van het merk Hummel en een groene jas met bontkraag. Beide verdachten hebben een tenger postuur en worden tussen 20 en 25 jaar oud geschat.

Hoflandbrug in Leiden

Op camerabeelden van dicht bij de woning is te zien dat de verdachten over een scooter beschikten. Onderzoek daarnaar heeft interessante informatie opgeleverd over onder meer de vluchtroute. Die ging vanuit Den Haag naar Leiden, waar het tweetal zich op een bijzondere manier van het voertuig ontdeed.
Bij de Hoflandbrug daar in Leiden hebben ze de scooter in het water van de Korte vliet gedumpt. De politie weet dat het voertuig op 28 november in Amsterdam is gestolen. Mogelijk is er dus al zo’n drie weken op de scooter gereden door de overvallers of bekenden van hen.

232225_denHaag_tr4.jpg
Politie bergt scooter bij Hoflandbrug

Verdachten 3 en 4

En er gebeurde nóg iets heel opmerkelijks bij die Hoflandbrug. De twee verdachten hebben daar twee andere personen ontmoet. Vermoedelijk hebben de overvallers daar de tas met hun buit afgegeven aan het andere tweetal.
Het tweede duo liep vervolgens weg in de richting van de Bizetstraat. Weet of vermoedt u iets over hen en/of heeft u informatie over de verdachten die die ochtend in Den Haag waren? Geef het alstublieft door aan de politie; dat kan als u dat liever doet ook anoniem.

Buitgemaakte sieraden

Herkent u een of meer van de sieraden hieronder, weet u wie ze heeft of waar ze zouden kunnen zijn? Zag u (een deel van) de sieraden mogelijk ergens te koop aangeboden worden? Neem dan alstublieft contact op.

232225_dnhaag-w_combisier.jpg
Waar kunnen deze sieraden nu zijn?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

  • Wie weet of vermoedt iets over de man en/of de vrouw die de woningoverval pleegden? Zij zijn waarschijnlijk ook degenen die in Leiden de scooter dumpten en tevergeefs bij een Geldmaat stonden.
  • Wie weet meer over de andere twee verdachten die mogelijk in Leiden de buit hebben aangepakt?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Laan van Nieuw Oost-Indië

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.

MEER OVER