Kunstwerken gestolen bij overval in villa
Slachtoffer (75) mishandeld in bijzijn van zijn kleinkinderen
Op donderdag 13 april 2017 wordt in Wassenaar een 75-jarige man mishandeld en wordt een deel van zijn kunstverzameling gestolen. De daders zijn met z’n drieën en rijden in een witte bestelbus.
Postbezorger
Het slachtoffer past die dag op zijn kleinkinderen van 7 en 10 jaar oud. Rond 09.00 uur wordt bij de villa aan de Lijsterlaan aangebeld door een man die zich heeft verkleed als postbezorger. Zodra de bewoner de deur opendoet, krijgt hij een duw en valt hij.
Terwijl de man die aanbelde het slachtoffer herhaaldelijk schopt en slaat, zijn achter hem aan nog twee daders binnengekomen. De kleinkinderen wordt in gebrekkig Engels opgedragen de handen voor de ogen te doen.
- Wie heeft een idee over de identiteit van de overvallers? Heeft u die drie mannen misschien gezien, mogelijk in combinatie met een witte bestelbus, in de buurt van de Lijsterlaan?
Schilderijen
Dader 2 struint rond in de huiskamer, waar ook de kinderen zijn, en dader 3 haalt één voor één een aantal schilderijen van de muren. Het slachtoffer is kunstverzamelaar en heeft een aantal bijzondere werken in huis. Zo bijzonder dat het waarschijnlijk onmogelijk is voor de daders om ze ooit te verkopen.
Van dader 2 is een compositietekening gemaakt; hij is een blanke man met blonde krullen. Dader 1, die in de postbezorgersjas, is donkergetint en droeg een grote bril met zwaar montuur. Van dader 3 is alleen bekend dat hij donker stekelhaar had.
- Wie heeft een vermoeden wie de man op de compositietekening is?
Vloerkleed
Alsof hij nog niet genoeg mishandeld is, wordt het slachtoffer op een bepaald moment in een vloerkleed gewikkeld. Intussen laden de daders een kluis en twee wandklokken in de witte bestelbus, samen met 23 kostbare schilderijen. Dan, zo’n 20 minuten sinds het aanbellen, rijden de overvallers weg.
Gestolen kunstwerken
Meegenomen uit de villa van het slachtoffer zijn onder meer:
Van links naar rechts: de gravure 'Portret van Johan Maurits van Nassau', een antieke notarisklok en het 17e-eeuwse schilderij 'De oude kerk' van Emanuel de Witte.
Nog twee 17e-eeuwse werken: links de gravure 'Provinciën met zeilwagen' (Willem Jansz Blaeu, 1608) en daarnaast 'Het kalefateren van een schip' van Ludolf Bakhuizen.
Linksboven 'Storm op zee' (Willem van de Velde de Jong, circa 1704); vervolgens met de klok mee 'Laverende zeilschepen voor de kust' (J.H. Koekkoek, 1810), 'Schepen op woelig water' (Pieter Mulier) en 'Handel op de Middellandse Zee' (Reinier Nooms).
'Zeegevecht' van Jan Porcellis (links) en 'Huis te Honselaarsdijk' van Balthasar Florenszoon van Berckerode.
Links een portret door Rafael Valls van Constantijn Netscher Baron Willem van Zoutelande. De gravure (rechts) door Lambert Visscher is een portret van Johan de Wit.
- Heeft u sinds 13 april 2017 de getoonde kunstwerken gezien? Zijn ze wellicht ergens te koop aangeboden?