Beloning

Onderzoek naar de dood in 1995 van Martin de Bruijn (35)

  • Den Haag
  • Update 

In november 1995 werd het lichaam gevonden van de 35-jarige Martin de Bruijn. De geboren Hagenees was bezweken aan een flink aantal steekwonden.

In het appartement van Martin in de Schilderswijk trof de politie destijds duidelijke sporen aan van een gevecht. Martin moet zich hebben verzet tegen zijn belager(s).

Uit sectie bleek dat Martin op plekken over het hele lichaam is gestoken met een scherp, hoekig voorwerp. Dat had zoveel bloedverlies tot gevolg dat Martin eraan is overleden.

Westenbergstraat

De aanval op Martin heeft vermoedelijk plaatsgevonden op de avond van vrijdag 17 november 1995 of in de nacht daarop volgend. Opmerkelijk daarbij is dat geen van de buren er iets van heeft gehoord of gezien, terwijl de woningen daar aan de Westenbergstraat destijds erg gehorig waren.

118353 CC Dh Sovhs1

Ook waren er geen sporen van inbraak en was Martins voordeur niet geforceerd. Het lijkt erop dat het slachtoffer vrijwillig de dader(s) heeft binnen gelaten; mogelijk ging het om een of meer bekenden van hem.

Heeft u informatie?

  • Wie weet wie verantwoordelijk is of zijn voor de dood van Martin de Bruijn?

Mogelijke scenario’s

In grote lijnen houdt de politie rekening met twee scenario’s: de aanleiding voor Martins dood kan te maken hebben met de manier waarop hij aan geld kwam óf met een conflict in de relationele sfeer.

118353 CC Dh So2b

Schimmige werelden

Martin hield zich bezig met de handel in onder meer kleding en parfum die in veel gevallen waarschijnlijk gestolen was. En als enthousiast pokeraar nam hij ook wel eens plaats aan een tafel waar illegaal om grote bedragen werd gespeeld. Het is mogelijk dat hij in een van die schimmige werelden in een conflict verzeild is geraakt dat hem uiteindelijk fataal is geworden.

Conflict?

  • Wie heeft informatie over een mogelijk conflict dat Martin de Bruijn had in november 1995 of in de periode ervoor?

Oproep aan bekenden

De politie wil graag spreken met mensen die Martin destijds hebben gekend van het pokeren of van zijn handel in gestolen waar. Misschien zijn er mensen die in 1995 niet wilden of durfden te praten, mogelijk om zelf niet in de problemen te komen, maar die nu alsnog hun verhaal willen doen.

118353 CC Dh So3

Daarbij benadrukt de politie dat zij niet geïnteresseerd is in diefstal of heling van ruim 20 jaar geleden; het gaat erom informatie te verkrijgen die kan helpen in het onderzoek naar de dood van Martin de Bruijn.

Relationele sfeer

Een ander mogelijk motief zou in de relationele sfeer kunnen liggen. Martin hield er een turbulent liefdesleven op na; hij heeft relaties met meerdere vrouwen gehad. Met de moeder van zijn enige kind was hij op een nare manier uit elkaar gegaan en de verstandhouding met deze ex was altijd moeizaam gebleven.

118353 CC Dh So7

Hoge beloning

Het is, ook voor Martins nu 82-jarige moeder, de politie er alles aan gelegen om de dader(s) te vinden. Mede daarom heeft de Hoofdofficier van Justitie in Den Haag een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de tip die leidt tot oplossing van deze zaak.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de Politie