Opsporing Verzocht Preloader
alert

URGENT POLITIEBERICHT: TBS'er Mouloud Mezlay uit Enschede is voortvluchtig. Hij onttrok zich tijdens verlof aan zijn begeleiding. De 33-jarige Mezlay is voor het laatst gezien op 7 februari in de buurt van het Sterrebos in Groningen. Hij heeft dringend medicatie nodig in verband met mogelijk psychotisch gedrag. Klik hier voor meer informatie en een andere foto. Ziet u Mezlay, bel dan direct 112.

double-arrow

Bende pleegt reeks ram- en plofkraken

Zeven verdachten zijn al aangehouden

update

Meer dan 20 tips, en meteen resultaat: een auto die bij de groep in gebruik zou zijn, werd dankzij een tip de avond van de uitzending al in Utrecht gevonden. Snel resultaat, dank!

De politie is op zoek naar een bende criminelen die verdacht wordt van een reeks ram- en plofkraken. Bij ram- en plofkraken wordt door criminelen met veel geweld geprobeerd om de inhoud van pinautomaten te bemachtigen. Ze zorgen voor veel financiële schade voor ondernemers en een groot gevoel van onveiligheid voor burgers. 

Bende actief

Tot mei 2016 ziet de politie weinig kraken. Maar de maanden erna is het vrijwel wekelijks raak. Er worden in een tijdsbestek van vijf maanden zo’n 50 geldautomaten doelwit. Een groot deel van die kraken is vermoedelijk te linken aan dezelfde bende. Ze slaan altijd toe bij Albert Heijn supermarkten en hebben het specifiek gemunt op de ING-geldautomaten die daar binnen staan.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft meer informatie over deze bende? 

Zeven aanhoudingen

In de nacht van 19 op 20 september werden in Soest reeds drie verdachten door de politie aangehouden. En op dinsdag 11 oktober zijn nog eens 4 verdachten aangehouden. De politie vermoedt echter dat de bende uit meer leden bestaat en daarom zijn alle tips welkom. 

Werkwijze

De politie denkt dat deze bende zich eerst heeft bezig gehouden met trekkraken. Daarna hebben ze hun werkwijze aangepast om de automaten open te branden met een thermische lans en vervolgens zijn  overgestapt naar de zogenaamde plofkraak, het inbrengen van gas. De laatste twee methoden kunnen leiden tot brand of instortingsgevaar.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

24 mei: Albert Heijn in Barneveld

Zo sloegen ze toe op 24 mei rond 01.00 uur ‘s nachts in een Albert Heijn winkel aan de burgemeester Kuntzelaan in Barneveld. Twee daders zijn druk bezig om de geldautomaat open te breken om vervolgens met een thermische lans aan de slag gaan. Daarmee branden ze de geldcassettes open en als dat eenmaal gebeurd is worden meegebrachte tassen gevuld met geld en gaan ze er vandoor.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

23 mei: ING-filiaal in Barneveld

In datzelfde Barneveld was het de nacht ervoor ook al raak. Dit keer richten de daders hun pijlen op een filiaal van de ING bank aan het Stationsplein op nog geen 200 meter van de Albert Heijn. Maar hun actie is een totale mislukking. De geldcassette zit hier namelijk niet aan de voor- maar aan de achterkant.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is iets opgevallen in de voorbereiding en de uitvoering van de kraken? 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

23 juni: Albert Heijn in Oegstgeest

Op donderdag 23 juni wordt een ravage aangericht in de Albert Heijn winkel aan de Irislaan in Oegstgeest. Twee daders komen de supermarkt binnen en zijn beiden gekleed in een plastic soort regenpak. Eerst wordt de geldautomaat open gebroken. Daarna worden de geldcassettes met een thermische lans open gemaakt. En eenmaal open keihard op de grond gesmeten, waardoor ook de ter beveiliging aangebrachte inktpatronen afgaan en het met inkt besmeurde geld over de supermarktvloer wordt verspreid. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

26 september: Albert Heijn in Almelo

Een van de meest recente kraken is op maandagavond 26 september bij de Albert Heijn winkel aan de Nieuwstraat in Almelo. Twee gemaskerde mannen hebben een apparaat bij zich waarmee ze even later de pinautomaat forceren door die vol met gas te laten lopen. Daarna zijn de daders er als de kippen bij om de geldautomaat leeg te plukken. En gaan er ook hier snel met de buit in een plastic tasje vandoor.

Informatie over de daders

De daders gebruiken vrijwel altijd opvallend dure auto’s. Bij de kraak in de nacht van 23 op 24 mei in Barneveld is bekend wat voor auto ze gebruikten: een zwarte Audi. Ook zijn de mannen op de bewakingsbeelden ondanks hun vermomming goed te zien. De een is wat gezetter dan de ander. Een andere keer zijn ze gezien in een BMW.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dure auto’s

Mogelijk is het iemand opgevallen dat er in de buurt van een Albert Heijn winkel of ING bank een snelle, dure auto voor langere tijd heeft rondgereden of stond geparkeerd. De politie is bijzonder geïnteresseerd als dit opvalt in de omgeving Utrecht/Nieuwegein. De politie is specifiek nog op zoek naar een grijze Audi A4 met het kenteken 90-LVP-6 (let op dit zijn valse platen) die in gebruik is bij deze groep.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. We heeft een grijze Audi A4 met het kenteken 90-LVP-6 (let op dit zijn valse platen) gezien?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet in wat voor auto’s ze reden?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Geprepareerde bouwkeet

De bende blijkt ook erg inventief. Zo heeft de politie gezien dat ze een keer in een geprepareerde bouwkeet verstopt zaten om zo te proberen onzichtbaar te blijven voor de warmtebeeldcamera van de politiehelikopter. Uiteindelijk werkte dat plan niet omdat er condens op het raam van de bouwkeet ontstond en zijn ze gevonden door de politie.

Achtergelaten sporen

Verder laten de daders soms ongewild sporen achter. Denk aan een met inkt besmeurde plastic overall of met inkt besmeurde schoenen die soms worden gedumpt in de buurt van de getroffen supermarkten. Als mensen dat soort spullen hebben gevonden dan wil de politie dat graag horen. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft mogelijk sporen van de daders aangetroffen, zoals met inkt besmeurde kleding of schoenen? 

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar