Brandstichting bij supermarkt

In een opslagruimte tussen een supermarkt en een restaurant aan de Groningerstraatweg in Leeuwarden wordt in de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 maart 2017 door twee mannen brand gesticht. De opslagruimte maakt onderdeel uit van de supermarkt zelf. De daders zijn door bewakingscamera’s gefilmd.

update

Goed nieuws: op 16 januari is een 26-jarige Rotterdammer aangehouden als verdachte. Het onderzoek gaat verder en tips blijven dus ook welkom.

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip dan hier rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Supermarkt Ali

Supermarkt Ali aan de Groningerstraatweg in Leeuwarden is al jaren een begrip in de buurt. Pal er naast zit Chinees restaurant Jasmine Garden. Tussen de supermarkt en het restaurant zit een nis met daarin de opslagruimte van de supermarkt.

Voorverkenning

Op bewakingsbeelden is te zien dat er rond 01.30 uur een man met capuchon richting de supermarkt loopt. Hij loopt de supermarkt eerst voorbij maar komt al snel terug en verdwijnt buiten het zicht van de camera in de nis. Waarschijnlijk verkent hij de boel daar even. Kort daarna komt hij weer in beeld en steekt over.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Tas en jerrycan

Hij loopt daarna naar de parkeerhaven aan de overkant van de Groningerstraatweg. Op de hoek met de Willem Sprengerstraat heeft hij waarschijnlijk een auto staan, waar hij een tas met jerrycan uithaalt. Want op bewakingsbeelden is hij iets later weer te zien, nu met de tas en jerrycan in zijn hand. Dan blijkt ook dat er nog een tweede man bij zijn plannen is betrokken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Brandstichting

Buiten het zicht van de bewakingscamera zijn de twee mannen daarna ongeveer anderhalve minuut bezig. Het is niet duidelijk wat ze precies doen. Feit is wel dat er rond 01.50 uur door omwonenden een flinke explosie wordt gehoord en gevoeld. Een van de twee mannen verliest tijdens zijn vlucht zijn schoen en loopt nog snel even terug om die te pakken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Schade

Gealarmeerde hulpdiensten komen meteen in actie en doen er alles aan om het pand te redden en de bewoners uit aangrenzende panden te halen. De opslagruimte brandt compleet uit. Gelukkig zijn er die nacht geen slachtoffers met letsel gevallen, maar vijf personen konden uiteindelijk niet terug keren naar hun huis. De brandstichting is beperkt gebleven tot alleen materiële schade, voornamelijk bouwmaterialen die in de opslagruimte lagen.

Motief

Waarom de supermarkteigenaar het doelwit was is niet duidelijk. Voor zover de politie weet heeft hij met niemand een conflict. Wel gaat ze er van uit dat het een gerichte actie tegen hem was en duidelijk bedoeld om hem te intimideren. Iedereen die meer weet over een mogelijk motief roept de politie dan ook op om dat te melden.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalement dader 1

Dit is de man die eerst de voorverkenning deed bij de supermarkt en daarna even wegliep om de jerrycan uit de auto te halen. Hij wordt tussen de 20 en 30 jaar geschat en is slank. Hij droeg een gewatteerd jack met capuchon. Zijn jas lijkt licht van kleur maar dat hoeft niet zo te zijn omdat nachtelijke kleuren op bewakingsbeeld soms wat kunnen vertekenen. Ook droeg hij een donkere broek. De daders zijn na de brandstichting de Veestraat ingevlucht.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalement dader 2

Zijn handlanger is ook slank, droeg een trui of jas met capuchon en een broek die waarschijnlijk wat lichter was dan die van zijn mededader.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Meerdere getuigen

Er zijn die nacht verschillende getuigen langsgekomen waaronder een automobilist, twee fietsers en een voetganger met een rugzak. Het is lang geleden maar mocht u zich toch nog iets opvallends herinneren of bent u daar ten tijde van de brand geweest, meldt u dat dan. Dit kan het onderzoek verder helpen.

Getuigenoproep: man met rugzak

De man met rugzak liep rond 01.30 uur die nacht van 9 op 10 maart over de Groningerstraatweg een van de verdachten tegemoet en is hem toen ook gepasseerd.

Getuigenoproep: twee fietsers

Ook komt de politie graag in contact met twee fietsers die die nacht rond 01.50 uur vanaf de rotonde Bleeklaan kwamen en langs de supermarkt zijn gefietst. Opvallend was het kratje dat bij een van hen voorop de fiets zat.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep: automobilist

En nog geen vijftien seconden na het ontstaan van de brand toen de daders over de Groningerstraatweg wegvluchten kwam er een auto langs de supermarkt gereden en reed richting de rotonde Bleeklaan.

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar