Dood Mostafa ‘Nasser’ Talaie (43) uit Teheran

Opsporing Verzocht Preloader

Hij had na jaren eindelijk een verblijfsvergunning gekregen. Drie dagen later wordt hij dood gevonden.

update

U kon via internet een eigen scenario indienen. Daar heeft u massaal op gereageerd: u mailde na de uitzending 75 reacties met diverse scenario’s door en er komen er nog steeds binnen.

Maandag 18 februari tegen 22.00 uur, vinden twee automobilisten in Oisterwijk het lichaam van de 43-jarige asielzoeker Mostafa Talaie, door bekenden ook wel Nasser genoemd. Hij blijkt te zijn overleden als gevolg van een steekwond. Ondanks uitgebreid onderzoek en al eerdere aandacht in Opsporing Verzocht, blijft een doorbraak in het onderzoek uit. Daarom wordt nu nadrukkelijk de hulp van de kijkers ingeroepen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Slachtoffer

De 43-jarige Mostafa Talaie, een Iraanse vluchteling, had na jaren procederen op 15 februari, drie dagen vóór zijn gewelddadige dood, eindelijk een verblijfsvergunning gekregen. Mostafa wordt 2 juli 1969 geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. In 2001 vlucht hij uit zijn geboorteland. Bekenden van Mostafa omschrijven hem als een introverte, rustige en aardige man. Soms leek hij wat depressief, maar hij was er de man niet naar zijn problemen met anderen te delen. Niemand lijkt hem echt goed te kennen en niemand kan vertellen of er in Mostafa’s persoonlijk leven misschien een motief voor de moord ligt.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Verblijfsvergunning

Vanaf 2012 woont Mostafa, na veel omzwervingen, in het asielzoekerscentrum in het Friese Burgum. Mostafa, die van huis uit moslim is, komt hier in contact met de gereformeerde kerk en bekeert zich tot het christendom. Hij vraagt opnieuw asiel aan en geeft aan bang te zijn om vanwege zijn geloof in zijn vaderland vervolgd te worden. Vrijdag 15 februari 2013 krijgt Mostafa in het asielzoekerscentrum in het Groningse Ter Apel eindelijk zijn zo vurig gewenste verblijfsvergunning. Hiermee kan hij zich in Brabant vestigen waar hij via de kerk een aantal mensen heeft leren kennen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Asielzoekerscentrum

Mostafa besluit uit Friesland te vertrekken om in het asielzoekerscentrum in de bossen bij Oisterwijk te logeren. Maandag 18 februari vertrekt hij om 10.45 uur vanuit het asielzoekerscentrum in Ter Apel naar het asielzoekerscentrum in Burgum. Met al zijn bezittingen in een rugzak en twee grote weekendtassen vertrekt hij met de bus naar Leeuwarden en neemt de trein naar Den Bosch.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Bus

In Den Bosch neemt Mostafa, rond 20.30 uur buslijn 140 naar Oisterwijk. Een kwartier later stapt hij daar uit bij de halte Weverstraat op de Terburghtweg. Vanaf deze plek is het dan nog ruim 2 kilometer lopen naar het asielzoekerscentrum dat een stuk buiten de bebouwde kom ligt.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Route

Rond 21.15 uur wijzen twee surveillerende agenten hem in de Schout van Engelenstraat de weg naar het asielzoekerscentrum. Uit politieonderzoek blijkt dat Mostafa op zijn route met meer mensen contact heeft gehad. Vlak nadat de politieauto wegrijdt in de Schout van Engelenstraat is een man naar Mostafa toegekomen die hem leek te kennen en die een stuk meeliep via ’t Burghtweidepad naar het Klompven. Bij het brugje op het Klompven raken de twee mannen even in gesprek met een man en een vrouw.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vennelaan

Vermoedelijk is Mostafa vanaf het Klompven via het Zwarte Wegje verder gelopen naar de Vennelaan. Of er toen nog iemand bij hem was is niet bekend. Rond 21.40 uur ziet een getuige op de Vennelaan iemand, vermoedelijk Mostafa, telefoneren en lijkt hij weer alleen te zijn.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Auto

Even later wordt hij waarschijnlijk wéér gezien als hij rond 21.45 uur op zo’n 200 meter van het AZC vandaan bij een personenauto met een wit kenteken en zwarte cijfers en letters zou staan. Bij die auto zouden nog twee andere mannen hebben gestaan. Wie dit waren en wat er daarna is gebeurd, is niet bekend. Niet veel later wordt Mostafa hier gevonden met een fatale steekwond.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er op maandag 18 februari getuige geweest van de moord op Mostafa ‘Nasser’ Talaie (43) in Oisterwijk?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet mogelijk wat de achtergrond is van de moord op de 43-jarige Mostafa Talaie (Nasser) en heeft hier nog niet met de politie over gesproken?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet of Mostafa mogelijk vijanden had of dat hij misschien ergens bij betrokken was?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet waar het wapen is waarmee Mostafa is neergestoken?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie herkent zichzelf in de onbekende man die een stukje met Mostafa meeliep in Oisterwijk of weet wie deze man is?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie herkent zichzelf in één van de twee mannen met wie Mostafa nog gesproken zou hebben bij die personenauto op de Vennelaan of weet wie deze mannen zijn?

Kijk ook eens naar