Man (84) ernstig mishandeld tijdens woningoverval

Beloning € 10.000

Politie vermoedt dat het om een vergeldingsactie gaat

Aan de Mecklenburglaan in Harderwijk wordt een 84-jarige man in zijn huis overvallen. De daders gebruiken veel geweld en richten een enorme ravage aan. Voor de gouden tip heeft de Hoofdofficier van Justitie Midden-Nederland een beloning uitgeloofd van tienduizend euro.

Lawaai

In de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 oktober 2016, om ongeveer 03.00 uur, klimmen twee mannen naar de eerste verdieping van een huis aan de Harderwijkse Mecklenburglaan. Ze slaan een ruit in om binnen te komen. Van het lawaai wordt de bewoner wakker, een alleenstaande man van 84 jaar oud.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Kaakslag

Wanneer de bewoner de overloop op loopt om poolshoogte te nemen, staat hij oog in oog met de twee inbrekers. Nog voor hij goed en wel beseft wat er gebeurt, heeft hij al een kaakslag te pakken. Dan smijten de overvallers hem op de grond en beginnen ze te schreeuwen “Waar is het geld?” en “Waar is de kluis”.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Woning overhoop

De daders schoppen en slaan de man minutenlang. Dan blijft één van hen bij het slachtoffer terwijl de andere het huis doorzoekt, wat hij bepaald niet zachtzinnig doet. Terwijl het slachtoffer moet horen hoe dader 1 zijn woning compleet overhoop haalt, wordt hij door dader 2 voortdurend mishandeld.

Wanneer dader 1 terugkomt, wordt de bejaarde bewoner vastgebonden. De beide overvallers wisselen het zoeken naar waardevolle spullen af met het mishandelen van hun slachtoffer. Ze bedreigen hem met een mes en bewerken hem met een stroomstootwapen.

Ziekenhuis

Pas na twee uren gaan de daders weg, de 84-jarige man voor dood achterlatend. Het slachtoffer belandde na de gewelddadige overval voor anderhalve week in het ziekenhuis en moest daarna nog twee maanden revalideren.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Wraakactie

Door de hoeveelheid geweld die de daders gebruikten en het doelbewust vernielen van het meubilair en de spullen van het slachtoffer, vermoedt de politie dat er een persoonlijk motief achter de overval zit. Het zou kunnen gaan om een wraakactie, al is niet duidelijk in welk verband precies.

Een week eerder had het slachtoffer enkele onbekende mannen op zijn terrein betrapt. Wellicht hielden die mannen het slachtoffer toen al in de gaten. Volgens het slachtoffer waren allebei de daders behoorlijk groot en spraken zij met een buitenlands accent. Ze droegen donkere kleding en handschoenen. Hun uitrusting bestond in elk geval uit een zaklamp, een mes en een stroomstootwapen.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft informatie over de aanleiding voor deze overval? Bent u bijvoorbeeld op de hoogte van een conflict dat het slachtoffer zou kunnen hebben gehad?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Buit

Bij de buit die de overvallers hebben meegenomen, zaten onder meer de spullen die u hier op de foto's ziet. Het horloge is het type Vizio van het merk Movado.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Het gedecoreerde kistje (links) is brandwerend en heeft een merkplaat van de firma Goosens. Het bijzondere, gouden sieraad heeft het slachtoffer in Peru aangeschaft.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

De lederen tas bevatte een camera uit 1962 van het merk Exakta en een aantal bijbehorende lenzen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Andere zaken die zijn gestolen zijn onder meer twee antieke gouden tientjes, met de beeltenis van Koning Willem II op de ene en Willem III op de andere. Ook de zegelring op de foto hiernaast is meegenomen, evenals een set manchetknopen met daarop het wapen van de stad Lima, horloges van de merken Certina en Eterna en een aantal andere sieraden.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet iets over de gestolen spullen van het slachtoffer? Misschien heeft u ze ergens te koop aangeboden gezien?

Beloning

De politie heeft nog weinig aanknopingspunten in deze zaak. Uw tips zijn zeer welkom. Gezien de ernst van de zaak is er een beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak. Mocht u informatie hebben maar anoniem willen blijven, is er ‘M’: 0800-7000.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is iets opgevallen die nacht van zaterdag 8 op zondag 9 oktober 2016 aan de Mecklenburglaan? Heeft u de twee mannen gezien in de buurt van het huis of stond er wellicht een onbekende auto in de straat?

Help de politie

Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar