Oplichting via Marktplaats

Via advertenties op Marktplaats hengelde een groep oplichters in het voorjaar van 2017 duizenden euro’s binnen. Er zijn beelden van pinners. 

update

Dank voor uw ruim 40 tips! Er zijn gelukkig ook mogelijke namen van de pinners genoemd. Tips zijn nog steeds welkom.

 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Gedupeerden

Er zijn veel gedupeerden. Allemaal mensen die reageren op advertenties met hetzelfde rekeningnummer. Het gaat onder andere om: Bose luidsprekers  € 400,-- Kobo e-reader  € 85,-- Apple Watch  € 275,-- Oculus Rift bril  € 420,--Bose luidsprekers   € 145,--Garmin fietscomputer  € 350,-- Bose luidsprekers  € 155 ,--Kobo e-reader  € 86,95 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Rekeninghouder

Het bleek dat van wie die rekening was, niet de persoon is die de advertenties heeft geplaatst of het geld heeft gepind. De politie vermoedt dat hij zich heeft laten gebruiken, als zogenaamde geldezel of katvanger,  en dat hij zijn bankpas en pincode waarschijnlijk heeft verkocht aan de oplichters. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Katvanger

Een katvanger of geldezel is iemand die in ruil voor een geldbedrag zijn bankrekening verkoopt. Het lijkt misschien aantrekkelijk om snel geld te verdienen, maar uiteindelijk brengt het je vooral in de problemen. Een geldezel of katvanger helpt criminelen om andere mensen op te lichten. Vaak krijgen ze er maar een klein bedrag voor een rekening en pincode.  Daarbij komt een geldezel bij de banken op een zwarte lijst te staan en is moeilijk om later een hypotheek of een lening krijgen.

Professionele groep oplichters

Door de werkwijze denkt de politie dat dat het om een groep professionele oplichters gaat. Mensen die bewust hebben geprobeerd om met betrouwbaar ogende marktplaatsadvertenties geld van geïnteresseerde kopers af te troggelen. 

Pinbeelden

Het geld dat door de slachtoffers op de rekening is gestort, is ook weer van de rekening afgehaald. Er is geld op meerdere plekken in Noord-Holland: in Alkmaar, Castricum en Heiloo. Van al een aantal van die transacties zijn beelden. Het onderzoek van de politie richt zich overigens op meerdere bankrekeningen die zijn gebruikt door dezelfde dadergroep. Het gaat dus om grootschalige oplichting met veel slachtoffers.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalement dader 1

Een van hen is duidelijk herkenbaar gefilmd bij een casino in Beverwijk waar hij drie keer geld heeft opgenomen. De politie wil graag zo snel mogelijk weten wie hij is. Het meest valt zijn jack op met rood en grijze vlakken. Verder heeft hij een zwart petje op en draagt hij een bril.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalement dader 2

Op 13 april wordt er door een man met zwarte jas, grijze broek en badslippers geld opgenomen in Castricum. Onder de bontkraag draagt hij een witte pet met drie strepen. Later die dag neemt hij in Alkmaar, voor de tweede keer geld op. En kort na middernacht duikt hij daar opnieuw op. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalement dader 3

Op 18 april pint misschien dezelfde man met bontkraag in Heiloo. Let op zijn gezicht. Hij draagt een zonnebril. Verder een broek met een rode streep, mogelijk een trainingsbroek van Ajax. Later die 18 april verschijnt hij bij de bank in Castricum. Zijn haar lijkt kortgeschoren. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent de pinners?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Tips

Om oplichting via Marktplaats te voorkomen kunnen deze vijf tips handig zijn:Tip 1. Blijf kritisch. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan dat vaak ook zo. Ook al wil je iets ontzettend graag hebben, blijf toch goed opletten.Tip 2. Onderhoud contact met de koper of de verkoper via de Marktplaats-omgeving. Oplichters willen zo min mogelijk sporen achterlaten en zullen vaak vragen om direct via de mail of via de app contact te onderhouden. Als je  vasthoudt aan de marktplaats-omgeving, blijf je in een veilige omgeving.Tip 3.  Probeer een goed beeld te krijgen van degene met wie je handelt en het product waar het om gaat. Dat kan door een aantal vragen te stellen en de (ver)koper even te googelen. Je kunt ook op de site van de politie een rekeningnummer checken. Tip 4.  Maak op Marktplaats gebruik van een betaalverzoek via ideal. Daardoor weet je met wie je handelt, want het bankrekeningnummer en het mobiele nummer van degene met wie je handelt wordt gecontroleerd. En je ziet ook gelijk als er betaald is. Tip 5. Maak de afspraken samen. Hoe wil je betalen, waar wil je afspreken en hoe wordt het product geleverd? Als het niet gaat op een manier waar je je prettig bij voelt dan is het toch beter om ervan af te zien.

Doe altijd aangifte

Tot slot: als je slachtoffer bent geworden van oplichting, via bijvoorbeeld Marktplaats, doe dan altijd aangifte. De informatie uit de aangiften wordt gebruikt om te voorkomen dat anderen ook slachtoffer worden van oplichting. Check bij politie.nl internetoplichting: check de verkoper. Bekijk daar of er een melding is gedaan tegen de verkoper. 

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar