Overvaller met duidelijke voorkennis gezocht

Op woensdag 14 februari 2018 is een 72-jarige man overvallen in zijn flat aan de Biesbosch in Zwolle. De dader wist duidelijk dat zijn slachtoffer spaargeld in huis had en wist ook waar er bewakingscamera’s hingen.

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip dan hier rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Overvaller wist van spaargeld

Het slachtoffer is op woensdagochtend 14 februari in de ochtend bezig met een cursus Nederlands, via de computer. Omstreeks 09.35 gaat de deurbel van zijn voordeur. Dat is opvallend omdat als er iemand op bezoek komt, diegene meestal belt vanaf de intercom bij de ingang van de flat. Als hij de deur opent staat er een man voor de deur die hem direct slaat en zijn woning binnenkomt. Hij duwt de man naar de grond en wil geld. Hij vraagt specifiek naar zijn spaargeld en dreigt hem te vermoorden. Uiteindelijk sluit het slachtoffer zichzelf uit angst op in zijn slaapkamer. De overvaller vindt ondertussen in een envelop het spaargeld van de man en gaat er weer vandoor. Hij vlucht in de richting van winkelcentrum De Dobbe.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalement

De dader is donker getint, ongeveer 1.75 tot 1.80 meter lang en rond de 30 jaar oud. Hij heeft een fors postuur en het lijkt alsof hij een klein baardje heeft. Hij droeg die dag een zwarte baseball-cap met lichtkleurig logo, zonnebril, zwarte handschoenen en donkerblauwe hoodie en zwart-witte sneakers met witte zool. Hij sprak half Nederlands en half Engels tegen het slachtoffer. Hij kwam en vertrok weer met een doos in ongeveer het formaat van een A4-tje met daarop een wit etiket. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Voorkennis

Het slachtoffer heeft geen idee hoe de overvaller wist dat hij spaargeld in huis had. De man heeft weinig sociale contacten. Hij geeft Arabische les aan een aantal kennissen en doet hij zijn dagelijkse boodschappen. Hij heeft nooit tegen iemand gezegd dat hij dit geld thuis heeft liggen. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Overvaller heeft zij-ingang gebruikt

De dader is op dezelfde ochtend van de overval gefilmd bij de zij-ingang van de flat aan de Biesbosch. En dat is wel opvallend, want dat is niet de ingang die het dichtst bij het appartement van het slachtoffer ligt. Bij die ingang is de lift en hangen meer camera’s. De overvaller heeft juist die verder gelegen zij-ingang gebruikt, omdat daar alleen een trap is en slechts een bewakingscamera hangt. Blijkbaar kent de overvaller de flat of dit soort flats dus goed. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Deels buitenlands spaargeld

Een deel van het spaargeld van het slachtoffer was buitenlandse valuta. Zo had hij een paar honderd euro in Iraakse Dinar, wat Iraanse Rial en wat Turkse Lira. Misschien heeft de dader die ergens proberen te wisselen en kunnen mensen zich dat herinneren. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Tip na regionale aandacht voor deze zaak

Aan deze overval is al eerder regionaal aandacht besteed en daarna is er een anonieme tip binnen gekomen, met de naam van een mogelijke dader. De politie wil die melder vragen om contact op te nemen met het Team Nationale Inlichtingen zodat ze hopelijk iets meer informatie kan krijgen over deze dader. Bij het TNI kan diegene een vertrouwelijk gesprek voeren over de zaak, dus die tipgever hoeft dan niet bang te zijn dat zijn of haar eigen naam bekend wordt. 

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar